Kolik stojí povinné ručení?

povinné ručení

[obsahova-navigace]

Ideální je vyzkoušet srovnávače povinného ručení, které vám pomohou najít nejvýhodnější cenu. Cílem srovnávačů je vyjednat u pojišťoven nejvýhodnější ceny a klientům je nabídnout. Každá nabídka musí být přesto individuální. U povinného ručení se zohledňuje např. dosavadní jízda bez nehod. Pojišťovny nabízejí také slevu za sjednání zároveň povinného a havarijního pojištění. Při změně pojišťovny můžete přitom ušetřit poměrně velké částky. Kolik stojí povinné ručení?

Tip! Před tím, než si povinné ručení pořídíte, porovnejte nabídky trhu a ujistěte se, že máte to nejvýhodnější. Pokud už povinné ručení máte, podívejte se, že neplatíte víc než musíte.

Porovnej povinné ručení

jízda autem

Co je povinné ručení?

Veškeré povinnosti vztažené k povinnému ručení jsou stanoveny v zákoně č. 168/1999 Sb. (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla).

Povinné ručení je zákonné pojištění a pokud vlastníte automobil, tak se mu nevyhnete. Jedinou možností, jak se jako vlastník můžete legálně vyhnout povinnosti platit povinného ručení, je uložit značky do depozitu, což ale zároveň znamená, že automobil odstavíte a vůbec ho nebudete používat.

Tip! Víte co říká zákon o pojištění vozidel? Pokud ne, podívejte se na náš článek.

koupě auta

Podle čeho se určuje cena povinného ručení?

Na to, kolik stojí povinné ručení má vliv mnoho faktorů. Mezi tyto faktory týkající se vozidla se řadí:

  • objem motoru,
  • výkon v kW,
  • hmotnost vozidla,
  • roční nájezd kilometrů a užití vozidla (např. automobil bude použit do běžného provozu, jedná se o historické vozidlo, vozidlo autoškoly),
  • datum první registrace, tedy stáří automobilu.

Pro stanovení ceny je ale také důležité, kolik let je pojistníkovi a kde bydlí. Obecně platí, že ve větších městech je povinné ručení dražší. Dražší povinné ručení budou mít také mladí řidiči čerstvě po ukončení autoškoly.

Další kategorii výrazně ovlivňující cenu tvoří počet dopravních nehod způsobených pojistníkem. Od toho se odvíjí bonusy. Bonus na povinném ručení získáte za každých 12 měsíců, během kterých jste byli pojištění a nezpůsobili jste žádnou nehodu. Maximální výše slevy v rámci bonusu dosahuje až 60 %.

Tip! Nezapomínejte že tu je i havarijní pojištění vozidla. Na rozdíl od povinného ručení vám v případě havárie, kterou zaviníte, pojišťovna uhradí škodu na vašem vlastním vozidle.

Porovnej havarijní pojištění

Pojistný limit

Dále je důležitý také pojistný limit, na jaký budete chtít automobil pojistit. U některých pojišťoven vás čeká ještě jako odměna za věrnost sleva např. za propojištění, případně pokud již jste klientem pojišťovny. Stejně tak je levnější povinné ručení pro držitele průkazu ZTP, nebo zda je vozidlo garážováno. Veteránská vozidla mají povinné ručení výrazně levnější. Na druhou stranu nesmí jezdit denně a používat se běžně, ale jen na výjimečné akce.

povinné ručení

Kolik stojí povinné ručení?

Kalkulace srovnání cen povinného ručení je provedena pro majitele s rokem narození 1977 a místem bydliště Brno – Tuřany a ročním nájezdem do 8 000 kilometrů. Kolik stojí povinné ručení za rok?

Objem v cm3 Běžná cena v Kč Cena Porovnej24.cz v Kč Vaše úspora v Kč
do 1000 3 400 2 800 600
1000-1400 4 300 2 900 1 400
1401-1850 4 500 3 000 1 500
1851-2500 5 800 3 200 2 600
nad 2500 6 900 3 700 3 200

asistenční služba

Co je součástí povinného ručení a co se dá připojistit?

Součástí základní platby povinného ručení bývají asistenční služby, které můžete u některých pojišťoven využít i ve chvíli, kdy je auto nepojízdné nejen z důvodu dopravní nehody, ale i pro drobnost jako je vybitá baterie, nebo vyfouklá pneumatika, záměna paliva, zabouchnutí dveří, zamrznutí paliva či ruční brzdy.

Povinné ručení ale nemusí být díky připojištěním jen pojistka na škody, které způsobíte vlastním jednáním ostatním účastníkům silničního provozu. Povinné ručení společně s připojištěním může krýt i škody, které nastanou na vašem vozidle.

Jaké druhy připojištění bývají v nabídce?

  • pojištění všech skel vozidla,
  • úrazové pojištění osob ve vozidle,
  • rozšíření asistenčních služeb,
  • připojištění zavazadel,
  • zajištění náhradního vozidla,
  • střet se zvěří,
  • živel (požár, výbuch, zřícení skal, tíha sněhu),
  • odcizení.

V základu je limit pojistného plnění pro újmu na zdraví, škodu na věcech a ušlém zisku 35 milionů korun. Tento limit je možné také navýšit. Cena za povinné ručení se tím ale také zvýší. K dalším tipům, jak si povinné ručení naopak snadno zlevnit, může patřit volba roční platby nebo sjednání on-line.

Mohlo by vás zajímat…

* Seznam pojišťoven, které poskytují povinné ručení
* Nejčastější mýty o povinném ručení
* Neplaťte víc, než musíte! 6 tipů, jak ušetřit na povinném ručení