Zrušení povinného ručení z důvodu likvidace vozidla

[obsahova-navigace]

Zrušení povinného ručení z důvodu likvidace vozidla je administrativní krok, který není nijak složitý. Předchází mu ekologická likvidace vozidla a odhlášení vozidla na úřadu. Jedna činnost navazuje na další, a budete potřebovat o jejím splnění oficiální doklad. Nejedná se ani o finančně náročné kroky. Za ekologickou likvidaci vozidla se můžete dočkat dokonce i finančního bonusu od autovrakoviště.

sníh na autech

Kdy můžete zrušit povinné ručení?

Ukončit povinné ručení můžeme z několika důvodů, ale je důležité dodržet určité postupy a zákonem stanovené lhůty. Myslete na to, že pokud vám končí jedna smlouva, musíte si sjednat novou. Vaše auto musí mít neustálé krytí. Pokud tak neučiníte, hrotí vám až několikatisícová pokuta.

Tip! Pokud uvažujete o změně povinného ručení, není nic jednoduššího než si u nás vybrat to nejlepší právě pro vás. 

Porovnej povinné ručení

Povinné ručení můžete zrušit z několika důvodů:

  • výpověď na konci pojistného období (výpověď je nutné zaslat minimálně šest týdnů před koncem pojistného období),
  • výpověď do tří měsíců od pojistné události (do tří měsíců můžete vypovědět smlouvu, pokud nejste spokojeni s řešením pojistné události),
  • dohodou,
  • výpověď ihned po uzavření smlouvy (ukončení bez udání důvodu je možné do dvou měsíců od uzavření smlouvy),
  • výpověď z důvodu nové ceny pojistného (do jednoho měsíce od data oznámení změny pojistného),
  • změna vlastníka vozidla (povinné ručení se ukončí zasláním kopie smlouvy o prodeji),
  • zrušení povinného ručení z důvodu likvidace vozidla (trvalé vyřazení z evidence po ekologické likvidaci vozidla),
  • dočasné vyřazení vozidla z evidence.

vrakoviště

Ekologická likvidace vozidla

Ekologickou likvidaci neprovádí ale každé vrakoviště. Seznam míst spravuje Ministerstvo životního prostředí. Než Vaše auto někomu svěříte, přesvědčte se, že je na tomto seznamu. Jen na těchto místech vám vystaví protokol o ekologické likvidaci. Přesný název je Potvrzení o převzetí autovraku do zařízení ke sběru autovraků.

Při odchodu z autovrakoviště vám zůstane jen tento protokol a registrační značky. S těmito podklady je potřeba dojít na úřad (obecní úřad s rozšířenou působností). Dále si připravte velký a malý technický průkaz a váš doklad totožnosti. Na úřadu se provede zápis o zániku vozidla po vyplnění žádosti o vyřazení silničního vozidla z provozu. Některá autovrakoviště nabízí, že zajistí zánik vozidla na úřadu zdarma.

Co si vzít s sebou?

  • protokol,
  • registrační značky,
  • velký a malý technický průkaz,
  • doklad totožnosti.

Pamatujte, že trvalé vyřazení vozidla bez likvidace není možné.

zapadlé auto

Zrušení povinného ručení z důvodu likvidace vozidla

Pro zrušení povinného ručení z důvodu likvidace vozidla nemusíte čekat až na výročí pojistné smlouvy. Povinné ručení je možné ukončit k datu likvidace vozidla. Pojišťovně však musíte doložit potvrzení o ekologické likvidaci.

Žádost se pojišťovně podává písemně, a to s přiloženým dokladem o vyřazení vozidla. Jak na zrušení povinného ručení z důvodu likvidace vozidla u vybraných pojišťoven?

zasněžená auta

Dočasné vyřazení vozidla

Další oprávněný důvod, proč se odhlásit z platby za povinného ručení, je dočasné vyřazení automobilu z registru. Jde o administrativní krok, který je vhodný v případě, že máte jistotu, že nebudete vozidlo několik měsíců využívat, třeba v průběhu zimy.

Další chytré řešení

Značky odstaveného automobilu uložíte do depozitu, opět na obecním úřadu s rozšířenou působností. Do depozitu je možné uložit značky na 12 po sobě jdoucích měsíců. Po tuto dobu se s automobilem nesmí jezdit, ale zároveň po tuto dobu nemusíte platit povinné ručení. Další možností, jak ušetřit na povinném ručení v případě používání vozidla jen občas, je také povinné ručení na měsíc, nebo sezónní povinné ručení.

Po zrušení povinného ručení z důvodu likvidace vozidla nezapomínejte na sjednání nového povinného ručení na váš nový vůz. Stejně tak popřemýšlejte i o sjednání havarijního pojištění, které vám u nového vozidla dodá klidné spaní a jízdu. U dražších aut můžete uvažovat i o pojištění GAP.

Tip! Nezapomínejte, že tu je i havarijní pojištění vozidla. Na rozdíl od povinného ručení vám v případě havárie, kterou zaviníte, pojišťovna uhradí škodu na vašem vlastním vozidle.

Porovnej havarijní pojištění