Sněhové řetězy: Kde jsou povinné? Jaký typ si vybrat? A jak je správně nasadit?

sněhové řetězy

[obsahova-navigace]

Sněhové řetězy by měly patřit k výbavě každého vozu, který jezdí do horských nebo podhorských oblastí. Nicméně hodit se mohou všude. Stačí jedna sněhová kalamita a i hlavní město se může stát jednou velkou klouzačkou pro auta. Podívejme se však, kde jsou sněhové řetězy povinné a jaké si můžeme pořídit. Na trhu jich je hodně. Někdy stačí jen rychlé vyprošťovací sněhové řetězy, jindy je potřeba pořádné ocelové obutí.

sněhové řetězy

Kdy použít sněhové řetězy?

Bez ohledu na to, co říkají různé vyhlášky a nařízení, sněhové řetězy jsou zde pro naše bezpečí. Proto bychom je měli mít nasazeny vždy, když s autem potřebujeme projet náročnější cestu, na které je hlubší sněhová pokrývka nebo led. Je to jednoduché. Sněhové řetězy pomáhají lépe ovládat auto na kluzkém povrchu, výrazně zkracují brzdnou dráhu a celkově zlepšují jízdní vlastnosti na sněhu a ledě.

Tip! Ne jen sněhové řetězy, ale i povinné ručení je potřeba ohlídat. Nejlevnější povinné ručení získáte porovnáním nabídek trhu. Stačí zadat pouze pár údajů:

Porovnej povinné ručení

zasněžená silnice

Kde jsou potřeba sněhové řetězy?

Zimní pneumatiky jsou pro nás už samozřejmostí. Nicméně vyhláška může nařídit i používání sněhových řetězů. Tyto vybrané úseky jsou označené silniční značkou a najdeme je nejčastěji na horách. Na těchto místech je použití sněhových řetězů povinné.

sněhové řetězy

Sněhové řetězy v zahraničí

Češi v zimě milují Alpy a lyžování v alpských střediscích. Nejčastěji pak vyrážení na lyže do Rakouska, Francie, Itálie, ale třeba i Slovinska či Německa. Z dalších zemí jsou populární slovenské a polské Tatry.

Jak je to zde se sněhovými řetězy?

  • Rakousko – V Rakousku jsou od 1. listopadu do 15. dubna povinné zimní pneumatiky nebo sněhové řetězy, pokud je na cestě led, sníh či námraza. Pozor, řetězy nenasazujete, pokud je vozovka čistá. Hrozí pokuta.
  • Itálie – V Itálii je povinnost zimních pneumatik či řetězů povinná jen v některých střediscích a dálnicích.
  • Francie, Německo a Slovinsko – Mají pouze přísné limity na dezén zimních pneu.
  • Slovensko – Na Slovensku nasazujte sněhové řetězy pouze, pokud je na vozovce dostatečné množství sněhu.
  • Polsko – Polské předpisy zimní silniční výbavu neřeší žádným předpisem.

sněhové řetězy ne jen na osobní auto

Kde koupit sněhové řetězy?

Sněhové řetězy se dají koupit všude. Na benzínových stanicích, hlavně v horských oblastech, koupíte různé univerzální verze nebo třeba sněhové řetězy ve spreji. Je to taková první pomoc. Pokud ale chcete pořádné sněhové řetězy na míru vašemu vozu, podívejte se v autorizovaných servisech. V úvahu připadají také obchody a e-shopy, kde se dají koupit doplňky k autům nebo pneumatiky.

Tip! podívejte se na e-shopy, které nabízí k nákupu autodoplňků také cashback:

* Fordshop.cz – 4,8 % z nákupu zpět
* Autohotarek.cz – 2 % z nákupu zpět
* Voton.cz – 6 % z nákupu zpět

jaké vybrat sněhové řetězy?

Jak vybrat sněhové řetězy?

Základem je vybrat si správný typ řetězů pro cesty, které během zimy plánujeme. Někdy se hodí jen rychlá pomoc sněhových řetězů ve spreji, jindy je potřeba mít do hor kvalitní sněhové řetězy, které pomohou zvládnout i náročný terén. Při výběru řetězů nezapomeňte ani na parametry vozu a jeho kol.

Co vzít v úvahu při výběru sněhových řetězů:

  • Typ sněhového řetězu.
  • Tvar stopy – Nejpřilnavější jsou hodně členité sněhové řetězy s kolíky.
  • Průměr oka (konstrukční výšku) – Sněhový řetěz se vždy musí vejít pod podběh vozu.
  • Zatížení sněhových řetězů – Orientujeme se podle váhy vozu.
  • Rozměry kol vašeho vozu – Najdeme v technickém průkazu.
8UH6FE9uMiw

Typy sněhových řetězů

Když vybíráte řetězy zaměřte se hlavně na velikost pneumatik. Berte v potaz všechny rozměry! Šířku, profil a nakonec i průměr pneumatik na vašem voze. Sněhové řetězy na auto se dělí do různých skupin, které si popíšeme níže. Dělení je podle materiálů a způsobu použití.

1.) Rychloupínací sněhové řetězy

Nasazují se před tím, než vyjedete. Výhodou je snadné nasazení i následné sundávání díky speciální konstrukci připevněné na kolo.

Plusy Mínusy
Snadné a rychlé nazutí Instalace je nutná před jízdou
Vhodné i do zhoršených podmínek  
Nezničí disk kola  

2.) Sněhové řetězy ve spreji a tekuté sněhové řetězy

Tyto řetězy nepatří mezi klasické sněhové řetězy. Potřebného efektu dosáhneme aplikací speciální tekutiny na pneumatiky. Zvýší se přilnavost kol a jejich průjezdnost horším terénem. Účinek je ale dočasný. Nehodí se tedy pro dlouhodobý pobyt na horách.

Plusy Mínusy
Rychlá aplikace Méně účinné
  Krátkodobé

3.) Samonasazovací sněhové řetězy a automatické sněhové řetězy

Fungují podobně jako rychloupínací řetězy. Také se nasazují před cestou. Jejich výhodou je aktivace nasazování pomocí jediného tlačítka.

Plusy Mínusy
Rychlé a snadné Instalace před jízdou
Vysoký komfort Vysoká cena
Minimalizují trhavý efekt  

4.) Plastové sněhové řetězy

Jednorázové sněhové řetězy, které slouží k vyproštění vozu. Jde o plastovou pásku, která univerzální a přizpůsobí se různým velikostem kol. Po použití se jednoduše přestřihne a vyhodí.

Plusy Mínusy
V případě zapadnutí nejlepší pomoc Pouze na krátkodobé použití
Skladné Pokryjí pouze část povrchu pneumatiky
Rychlé nasazení Levné

5.) Textilní sněhové řetězy

Skvělá volba pro sportovní vozy. Snadno se nasazují, mají nízkou hlučnost i hmotnost. Jsou vhodné pro příležitostné použití. Jenom přece textil není neodolnější materiál.

Plusy Mínusy
Lehké a skladné Nejsou do zhoršených podmínek
Nejsou slyšet Krátká životnost
Rychlé nasazení  

Sněžné řetězy podle kola

Když vybere špatný řetěz, můžete si tím zničit podběhy nad pneumatikou. Ve výsledku se může zhoršit celková manipulace s vozidlem. Proto pro vás máme pár tipů, kterých je potřeba se při výběru řetězů řídit.

1.) Sněhové řetězy na dodávku

Vhodnou volbou jsou zesílené sněhové řetězy, které respektují vyšší váhu vozu.

2.) Sněhové řetězy na čtyřkolku

Na čtyřkolky jsou nejvhodnější kvalitní kovové sněhové řetězy, které vybíráme s ohledem na velikost kol. Alternativou jsou výměnné sněhové pásy, kterými nahradíme kola čtyřkolky.

3.) Sněhové řetězy na kamion

I kamiony mají v některých oblastech sněhové řetězy jako povinnou zimní výbavu. Tyto sněhové řetězy musí sedět velikosti pneumatik a mít silnou konstrukci, která odpovídá váze celého kamionu.

4.) Sněhové řetězy na traktor

Pro traktory se používají kvalitní ocelové řetězy se speciálním povrchovým tvrzením.

5.) Sněhové řetězy na zahradní traktor

Součástí výbavy zahradních traktorů bývá sněhová fréza nebo pluh. Pro pohyb ve sněhu a na sledu je ale dobré zahradní traktor vybavit speciálními kovovými sněhovými řetězy.

Tip! Zimní období je asi nejrizikovější na autonehody, proto radíme, sjednejte si kvalitní havarijní pojištění. Kalkulačku havarijního pojištění nemusíte složitě hledat, stačí kliknout sem:

Spočítejte si havarijní pojištění

sněhové řetězy

Jak nasadit sněhové řetězy?

Některé řetězy se upínají pomocí jednoduchého mechanismu, na jiné se musí najíždět. Tekuté sněhové řetězy se pouze aplikují na pneumatiku. Záleží tedy na zakoupeném výrobku, jak budeme nasazovat. Návod od výrobce by měl být vždy součástí balení.

Před vyjížďkou do horských oblastí také doporučujeme zkontrolovat si povinné ručení i havarijní pojištění, a jaké případné rizika vám kryje. Od věci určitě není ani solidní úrazové pojištění. A je jedno, jestli máte v plánu horskou turistiku nebo lyžování. Pokud jsou hory v zahraničí, nezapomeňte i na kvalitní cestovní pojištění.