Co jsou rozvody u auta a jak často je měnit?

rozvody u auta

[obsahova-navigace]

Prakticky se není čemu divit, že nevíte, co jsou rozvody u auta. Běžně rozvody totiž v autě neuvidíte. Abyste se na rozvody podívali, museli byste se dostat až k samotnému motoru. A to zkoušejte ideálně jen v přítomnosti automechanika. Vaše starost o rozvody auta by se měla řídit tím, že si pohlídáte jejich včasnou výměnu. Jak to poznat? Jako řidič se můžete řídit prakticky jen najetými kilometry. U ojetého automobilu by to měl být ale jeden z prvních kroků.

řemen auta

Co jsou rozvody u auta?

S rozvody se setkáte u spalovacího motoru, jak u benzinového, tak u naftového. Rozvodový řemen je důležitý pro správné načasování činností právě ve spalovacím motoru. Jde o to, aby se směs paliva dostala nad píst ve správný okamžik a aby se ventil po vstříknutí paliva včas uzavřel. Píst pak palivo stlačí, dojde k zážehu, poté se opět musí ve správný okamžik otevřít píst pro uvolnění výfukových plynů a pak se musí opět včas uzavřít.

Pohyb ventilů zajišťuje vačková hřídel přeneseně z klikové hřídele. Pohyb klikové hřídele řídí právě rozvodový řetěz, nebo u jiných typů motorů rozvodový řemen. U dieselových motorů rozvody ještě pohání vodní čerpadlo.

Rozvodový řemen je více náchylný k přetržení nebo vytahání. Ale výrobci automobilů mají servisní lhůty nastaveny tak, aby nedošlo k jeho poškození. Výhodou řemene je tichost, ale i cena.

Tip! Stejně jako musíte myslet na rozvody, hodí se myslet i na kvalitní povinné ručení. A nejlépe ho porovnáte právě u nás. Stačí jen pár kliků.

Porovnej povinná ručení

vyměnit rozvody u auta

Kdy vyměnit rozvody u auta?

Pokud už zhruba víte, co jsou rozvody u auta, je jasné, že u takto důležité součásti motoru je třeba dbát na kvalitu rozvodů. Jedná se o spotřební zboží a je potřeba ho vyměnit, i když si sami nejste vědomi jakékoliv vady. Co je impulsem pro výměnu rozvodů auta?

  • nákup ojetého automobilu (nikdy nevíte, kolik má ve skutečnosti automobil najeto a zda rozvody předchozí majitel pravidelně měnil),
  • každých 60 tisíc najetých kilometrů (maximálně po 160 tisících kilometrech) u dieselového motoru,
  • 120 tisíc kilometrů (maximálně 180 tisíc kilometrů) u benzínových motorů.

Obecně platí, že u řetězu je interval delší, než u řemene. Přesnější lhůty pro výměnu rozvodů si najděte v servisní knížce, nebo se zeptejte mechanika.

Tip! Nekupujte zajíce v pytli a zjistěte kolik má automobil opravdu najeto. Jak poznat stočený tachometr? Nenechte se napálit!

rozvody auta

Mokrý řemen

Pro snížení spotřeby paliva, hladší chod rozvodů a snížení tření, ale i tišší chod automobilu se začínají objevovat tzv. mokré řemeny. Tyto řemeny procházejí olejovou lázní. Mokrý řemen tedy neznamená chybu. Je však nezbytně nutné dodržet výrobcem přesně daný typ oleje, jinak může dojít opět k zadření a poškození motoru. Použití mokrého řemene pak také výrazně prodlužuje interval výměny rozvodů, ale jen za podmínky dodržení vhodného oleje.

rozvody auta

Co se stane, když je nevyměníte?

Doteď vás netrápilo, co jsou rozvody u auta, tak proč byste se teď měli zabývat tím, že je máte měnit?

Stát se nemusí vůbec nic. Můžete s autem najezdit spoustu dalších spokojených kilometrů. Průšvih nastane, pokud vám rozvodový řemen (řetěz) praskne. Výměna rozvodů je o poznání levnější než oprava poškozených částí motoru.

Kdo je připraven, není překvapen.

Samotné poškození rozvodového řemene nepoznáte. Jednoduše nečekejte, že vás nějak varuje předem. Nebude chrastit, pískat, klepat, nic takového. Prasknutí rozvodového řemene se pak projeví tím, že auto za jízdy skončí, zastaví a nepůjde už ani nastartovat. V takovou chvíli budete rádi za pomoc asistenční služby z vašeho pojištění, která vám zajistí odtah (zcela jistě bývá odtah součástí havarijního pojištění, ale i v povinném ručení můžete mít jistou formu odtahu sjednánu).

V některých případech může stačit, když se jen vymění rozvodový řemen. Jindy může dojít při prasknutí řemene (řetězu) i k poškození ventilů. Může však nastat i situace, kdy dojde k poškození jak pístů, tak i ventilů – to už ale znamená výměnu motoru.

O rozvody je potřeba se starat i v bytech a domech. Kolik stojí rozvody elektřiny v bytě, domě a na zahradě se dozvíte v našem článku. Péči o to, co jsou rozvody u auta a jak se o ně starat svěřte zkušenému automechanikovi. Ani při cestách do zahraničí nezanedbávejte vhodné pojištění automobilu.

Tip! Myslete i na havarijní pojištění vozidla. Na rozdíl od povinného ručení vám v případě havárie, kterou zaviníte, pojišťovna uhradí škodu na vašem vlastním vozidle.

Kalkulačka havarijního pojištění