Elektrické podlahové topení: Cena za m2, spotřeba a měsíční náklady

elektrické podlahové topení

[obsahova-navigace]

Jaké vybrat elektrické podlahové topení? Cena a spotřeba hrají velkou roli, ale ve hře jsou i další parametry. Celá problematika je daleko komplexnější než pouhé rozhodnutí nad náklady za realizaci podlahového topení a jeho spotřebou. Co všechno je potřeba vzít v úvahu? Jak elektrické podlahové topení financovat? A co určuje spotřebu elektrické energie? Hledali jsme za vás odpovědi na všechny tyto otázky.

vytápěná podlaha

Kam se hodí elektrické podlahové topení?

Podlahové topení známe z renovovaných či nových koupelen. Příjemně teplá dlažba, která nestudí, když vylezeme z vany či sprchového koutu. Nicméně podlahové topení může vytápět i celý rodinný dům.

Ale pozor, je lepší ho instalovat do nového rodinného domu už při výstavbě a přizpůsobit mu všechny technické dispozice. Velkou roli hraje také dobré zateplení nových staveb, které výrazně snižuje spotřebu elektrické energie a tím i měsíční náklady.

Plusy a mínusy elektrického podlahového topení

Pro lepší rozhodování jsme pro vás sepsali výhody a nevýhody elektrického podlahového topení.

Plusy elektrického podlahového vytápění

Mínusy elektrického podlahového vytápění

Vysoký tepelný komfort

Stoupající ceny elektrické energie

Nižší proudění vzduchu a menší prašnost

Ideální pouze pro dobře zateplené domy s nízkou potřebou tepla na vytápění

Možnost vytápět místnosti o 2 – 3 °C níž, bez ztráty pohodlí

Instalace je nezbytná už při stavbě domu nebo celkové rekonstrukci

Automatické nastavení vytápění

Pomalé nahřívání systému

Dlouhá životnost

Méně vhodné do ložnic

Nízké nároky na údržbu

Špatně přístupné v případě závady

vytápění podlahy

Typy elektrického podlahového topení

Elektrické podlahové topení může mít podobu topného kabelu či topné rohože. Ty se mohou instalovat do samonivelační stěrky, do betonu, anhydritu či pod dlažbu koupelen.

Zajímavou variantou je i topná fólie, která je určená pro tenkou a suchou instalaci pod měkké podlahové krytiny. Pokud uvažujete nad elektrickým podlahovým topením, pozvěte si odborníky už ve fázi vytváření projektu. Výrazně ušetříte za případné úpravy, které byste později museli udělat.

podlahové topení

Elektrické podlahové topení – cena

Záleží, do jaké podlahy budete podlahové topení zabudovávat, jak výkonné topení si vyberete a také jaký způsob ovládání zvolíte. Podívejte se na ceny nejběžnějších elektrických podlahových topení a jejich instalací do podlahy.

Položka

Cena za m2*

Elektrické podlahové topení – cena

480 – 800 Kč / m2

Celková skladba anhydritové podlahy vč. dopravy a práce

1100 – 1500 Kč / m2

* Ceny jsou orientační na základě dostupných kalkulací v za rok 2021. Při rostoucích cenách ve stavebnictví doporučujeme počítat s jejich navýšením.

Tip! Financování elektrického podlahového topení je standardně součástí hypotéky. Podívejte se, na kolik by vás vyšla hypotéka na váš nový dům či na rekonstrukci:

Spočítejte si hypotéku

podlahové topení

Spotřeba elektrického podlahového topení

Spotřeba elektrického podlahové topení se liší podle jeho typu a nainstalovaného výkonu. Velký vliv na spotřebu má i využití odrazové fólie, která spotřebu pomáhá snižovat.

Na druhé straně obrovskou roli hraje zateplení domu, respektive jeho tepelné ztráty. Ideální je použití podlahového vytápění v domě, kde není vyšší potřeba tepla na vytápění než 70 kWh/m2. Spotřebu pomáhá snižovat také dobré nastavení vytápění. Například automatická elektronická regulace, která umí snížit teplotu v místnostech během vaší nepřítomnosti a tím šetřit.

Tip! Kolik za podlahové vytápění zaplatíte závisí i na výběru správného dodavatele elektřiny. Toho nejlevnějšího právě ve vašem kraji najdete ve srovnávači zde:

Najděte nejlevnějšího dodavatele elektřiny

pokládání podlahy

Měsíční náklady

Výpočet této položky jde ruku v ruce se spotřebou podlahového topení, ale také s vývojem cen elektrické energie na trhu. Obecně lze říci, že jsou v dobře zatepleném domě s rozumnou potřebou tepelného komfortu srovnatelné s topením plynem. Na druhou stranu z dlouhodobého hlediska snižuje náklady velice dlouhá životnost (50 – 80 let) a prakticky bezúdržbovost celého systému.

Tip! Nezapomeňte, že distribuční sazby dodavatelů energií se liší podle toho, co máte v domě. Plánujete elektrické podlahové topení? Podívejte se, o jakou sazbu zažádat.

V současné situaci na trhu energií je nezbytné být velice opatrní. Přečtěte si, jak nejlépe vybrat nového dodavatele, i jak za energie ušetřit. Jen tak nebudete za elektrickou energii zbytečně přeplácet.