Rezervotvorné pojištění a novinky z životního pojištění 2022

životní pojištění

[obsahova-navigace]

Životní pojištění je pro mnohé z nás nezbytné. Máme rodiny a zároveň hypotéky, závazky, nebo jsme zkrátka hlavním živitelem. V takovém případě je nutné uvažovat i o případných nepříjemných situacích a přichystat se na ně pomocí životního pojištění. Někdy může přijít i otázka, zda zvolit rizikové životní pojištění či rezervotvorné pojištění. Podívejme se, jaké možnosti rezervotvorné pojištění přináší. Nezapomněli jsme ani na otázku optimalizace pojistky a aktuálních odpočtů z daní.

rodina

Životní pojištění 2022

Pro tento rok zatím pojišťovny nehlásí žádné závratné novinky v životním pojištění. Sále je na výběr rizikové životní pojištění a rezervotvorné pojištění. Rozdíl mezi nimi je ve spořící (či investiční) složce u rezervotvorného pojištění. Platí možnost připojistit se proti nejrůznějším nepříjemným událostem. Máte možnost vybrat si mezi připojištěním proti úrazu a úrazovým pojištěním, přidat si připojištění invalidity anebo třeba pro pobyt v nemocnici.

Změnu pro rok 2022 hlásí pojišťovny pouze u úročení investiční části. Generali Česká pojišťovna zvýšila úrokovou míru z 0,3 % na 1,5 % ročně. Bohužel ve světle současné inflace je to sice krok pozitivní, nikoliv však dostačující.

Tip! Podívejte se na rozdíl mezi úrazovým pojištěním a krytím v rámci životního pojištění.

investice

V čem je rezervotvorné pojištění zajímavé?

Rezervotvorné pojištění mají v oblibě lidé, kteří rádi investují a také rádi využívají produkty typu „dva v jednom“. Mohou tak být v rámci jednoho produktu pojištění a zároveň vytvářet rezervu pro budoucnost. Pojišťovna za ně předem určenou část plateb investuje. Investiční strategie lze během trvání pojištění měnit. Na výběr je většinou několik investičních fondů s různou mírou rizika. Druhá část pojištění je použitá na pojistnou ochranu.

Investovat lze samozřejmě i samostatně, mimo životní pojištění. Možností pak máte daleko více. A důležité je, že nejsou nutné vysoké vstupní částky. Klíčová je pravidelnost. Další možnosti vytváření rezervy do budoucna jsou například:

Tip! Pokud hledáte nejvýnosnější spořicí účet, začněte nezávislým srovnáním spořicích účtů zde:
Porovnej spořicí účty

online životní pojištění

Optimalizace životního pojištění

Aktuálnost a výhodnost vaší životní pojistky si můžete jednoduše zkontrolovat. Stačí jen podívat se na to, co vám právě nabízí trh. Zjistíte to v několika málo minutách. Srovnejte si životní pojištění v praktické online kalkulačce. Obratem získáte nezávazné posouzení od různých pojišťoven a v klidu si můžete vybrat nejvýhodnější možnost.

Tip! Online kalkulačku životního pojištění nemusíte nikde složitě hledat. Zdarma ji můžete využít zde:

Kalkulačka životního pojištění

Jak snížit platbu životního pojištění?

Připravili jsme pro vás několik tipů, které pomohou optimalizovat měsíční splátky životního pojištění.

  • Hlídejte si nabídky na trhu a smlouvu pravidelně aktualizujte.
  • Revidujte cílovou částku. Opravdu potřebujete být pojištění na tak vysokou sumu? Nebo opačně, pokryje výplata v případě smrti všechny nezbytné položky? Odpovědi na tyto otázky se v průběhu života mění a pojistka by se jim měla přizpůsobit.
  • Neposílejte se splátkou pojištění nic navíc, i když vám to pojišťovák doporučil. Nepomůžete si, úročení je minimální, a vydáváte zbytečně peníze, které můžete využít jinde.
  • Kontrolujte připojištění na smlouvě. Máte je nastaveny optimálně? Opravdu je všechny potřebujete?

daně 2022

Využití daňových úlev v roce 2022

Odečitatelná položka na životní pojištění je stále maximálně 24 000 Kč ročně. Na dani z příjmu tedy můžete ušetřit maximálně 3 600 Kč. Zároveň musí smlouva splňovat určité podmínky. Pojistník musí být shodný s pojištěnou osobou. Výplata je možná nejdříve v šedesáti letech a smlouva je minimálně na 10 let. A jsou splněny minimální limity pro dožití. Zároveň smlouva nesmí umožňovat průběžnou výplatu kapitálové hodnoty.

Chcete si udělat zcela jasno v otázkách životního pojištění? Podívejte se, co je vlastně životní pojištění a jaké situace kryje.