Kde najdu rok výroby auta v technickém průkazu?

doklady od auta

[obsahova-navigace]

Kde najdu rok výroby auta v technickém průkazu? Jedná se o poměrně častou otázku, kterou si lidé pokládají, když chtějí zjistit, v jakém roce a v jakém měsíci bylo vozidlo vyrobeno. Právě rok výroby je totiž jedním z hlavních kritérií při výběru bazarového vozu. Kde tedy tuto informaci dohledáte a jaké další důležité údaje najdete v takzvaném malém a velkém technickém průkazu? Zjistěte, jak se v těchto dokladech orientovat.

kaslík v autě

Velký technický průkaz

Velký technický průkaz, jehož oficiální označení zní Osvědčení o registraci vozidla část II. je doklad vydávaný úřadem obce s rozšířenou působností, který se v České republice vydává už od roku 1996. Tento doklad na rozdíl od malého techničáku nemusí mít u sebe řidiči během jízdy, ale budete ho potřebovat na technické prohlídce, která je pro automobily ze zákona povinná každé dva roky.

řidič auta

Jaké údaje obsahuje velký technický průkaz?

Na přední straně velkého technického průkazu najdete kromě údajů o provozovateli vozidla a jeho vlastníkovi také datum první registrace vozidla a záznamy o provedených převodech vozidla a jeho odhlášení. Ve spodní části se nacházejí záznamy o technických prohlídkách, kde také zjistíte, do kdy technická prohlídka platí. V pravém horním rohu pak najdete číslo průkazu.

Jaké údaje se nacházejí na zadní straně velkého techničáku?

Na zadní straně jsou uvedené údaje o záznamech o vozidle, velmi cennou informací je například VIN kód nebo údaje o pneumatikách, podle kterých zjistíte, jaké pneumatiky máte pořídit. Najdete zde také informace o typu a druhu vozu, výrobce vozu nebo údaje o typu motoru a řadu dalších údajů spojených s vozem.

Tip! Povinné ručení v technickém průkazu sice nenajdete, ale rozhodně ho potřebujete. Možná jste netušili, že nejvýhodnější pojištění vozu získáte porovnáním nabídek trhu. Na povinném ručení tak můžete ušetřit i tisíce korun. 

Porovnej povinná ručení

výroba auta

Kde najdu rok výroby auta v technickém průkazu?

Že marně hledáte na malém a velkém technickém průkazu rok výroby vozu? Je to tím, že se tento údaj v technickém průkazu nenachází. Na přední straně velkého technického průkazu je pouze datum první registrace vozu, které se od data výroby automobilu však může lišit i o dva roky. Možná vás napadlo, že rok výroby vyčtete z VIN kódu, zde se však obvykle nachází pouze modelový rok výroby na desáté pozici, který se ale opět může lišit od roku výroby. I přesto, že sami z VIN kódu rok výroby nevyčtete, pokud se obrátíte na autorizovaný servis konkrétní značky, technik v systému podle VIN kódu vyhledá, kdy bylo auto vyrobeno.

Kde najdete VIN kód?

VIN kód (Vehicle Identification Nuber) je sedmnáctimístný kód, který je určený k jednoznačné identifikaci vozidla. Kde všude najdete VIN kód vozidla:

  • malý technický průkaz: na přední straně vpravo nahoře
  • velký technický průkaz: na zadní straně nahoře (označení identifikační číslo vozidla – VIN)
  • v zelené kartě, servisní knížce apod.
  • na vozidle (může být umístěn pod čelním sklem, v motorovém prostoru vozu, na typovém štítku na předních dveřích nebo na sloupku)

doklady od auta

Malý technický průkaz

Pojďme si ještě přiblížit několik důležitých informací o takzvaném malém technickém průkazu, jehož oficiální pojmenování zní Osvědčení o registraci vozidla část I. Jedná se o dokument v podobě malé kartičky zatavené v plastové fólii, kde najdete základní informace o provozovateli vozidla i o samotném automobilu. Malý techničák vydává obecní úřad s rozšířenou působností a musíte ho mít u sebe pokaždé, když se s vozem vydáte na veřejnou komunikaci, za jeho zapomenutí hrozí pokuta až 2 000 Kč.

montáž aut

Jaké informace najdete v malém technickém průkazu?

Malý technický průkaz má dvě strany, na přední straně najdete jméno a příjmení provozovatele vozidla, bydliště nebo sídlo provozovatele, informaci o tom, zda je provozovatel vlastníkem vozu, registrační značku vozidla, datum první registrace vozidla a datum vystavení průkazu. V levé dolní části se nachází číslo průkazu.

Údaje na zadní straně

I na zadní straně najdete celou řadu důležitých údajů o vozidle. Jedná se o:

  • značku, typ, variantu, verzi, model, druh a barvu vozidla
  • VIN automobilu
  • nejvyšší technicky přípustnou/povolenou/provozní hmotnost a hmotnost soupravy a povolenou hmotnost přívěsu
  • počet míst k sezení/ počet míst k stání
  • poměr výkon/hmotnost, nejvyšší rychlost, typ řazení převodovky, spojovací zařízení
  • platnost průkazu do a jiné záznamy

Kde najdu rok výroby auta v technickém průkazu? To je častá otázka, kterou lidé pokládají internetovým vyhledávačům. Teď už víte, že rok výroby nevyčtete z malého ani velkého technického průkazu, ale z VIN kódu tento údaj dokáže vyčíst technik autorizovaného servisu nebo ho můžete za poplatek zjistit prostřednictvím online prověření vozidla.

Tip! Chcete svému novému autu pořídit i havarijní pojištění a zajistit si tak pokrytí nákladů spojených například s objetím auta klíčem, krádeží, krupobitím a dalších živelných pohrom? Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo u různých pojišťoven zde:
Kalkulačka havarijního pojištění