Cena hodiny práce elektrikáře 2022

kabely

[obsahova-navigace]

Možná vás překvapí ale hodinová sazba je jen jednou z cen, se kterou se u elektrikářských prací můžete setkat. Proto, když se budete ptát, jaká je cena hodiny práce elektrikáře 2022, sdělte mu rovnou, jaké práce od něj požadujete. Dostanete, daleko přesnější odpověď a nad fakturou nebudete zbytečně překvapeni. Elektrikářské práce jsou totiž daleko komplexnější než pouhé zapojení přístroje nebo instalace světel.

zásuvka

Kdy potřebuji elektrikáře?

Ti nejšikovnější z nás si umí zapojit lustr či zásuvku sami. Ale ruku na srdce, jste si v takové situaci jistí, že máte všechno opravdu správně? Jeden špatný zkrat a ušetřené peníze za elektrikáře mohou hodně mrzet. Elektrikáře nepotřebujeme, ale jen u těchto drobných prací. Navíc dnešní elektrikáři nemají jen jednu specializaci. Často mají odborné zaměření na různé oblasti, jako je vysoké napětí, instalace tzv. inteligentních domů, hromosvody, telekomunikace a IT nebo revize.

Tip! Chcete vyměnit osvětlení domu? Ušetřete při nákupu a podívejte se na eshopy, které nabízí cashback. Tato služba vám za každý nákup vrátí část peněz zpět.

* Svet-svitidel.cz – 2,5 % zpět
* Svetla24.cz – 16 % zpět
* SMDledzarovky.cz – 8 % zpět

eletrika

S čím mi elektrikář pomůže?

Obecně lze elektrikářské práce rozdělit na čtyři okruhy. Ty první dva se týkají instalace a rekonstrukce rozvodů elektriky v budovách. Další oblastí jsou tzv. revize včetně oprávnění vydat osvědčení o provedené revizi. A poslední jsou všechny jednorázové práce při zapojování nejrůznější elektroniky a techniky. Podívejte se, na kolik vás přijde například nový elektrický kotel a jeho instalace.

  • Nová elektroinstalace
  • Rekonstrukce staré elektroinstalace
  • Revize elektroinstalace či spotřebičů
  • Jednorázové práce menšího rozsahu

Tip! Na elektrikáři nešetřete. Ušetřete na cenách energií. Prověřte si ceny elektrické energie od různých dodavatelů pomocí online kalkulačky zde:

Zdarma porovnejte dodavatele elektřiny

elektrikář

Jak sehnat schopného elektrikáře?

To je asi nejtěžší otázka. Nabízí se poptat se po známých nebo lidech v nejbližším okolí. Často doporučí místního elektrikáře, se kterým mají dobré zkušenosti. Je to ideální, protože ušetříte alespoň za dopravu a reference máte z první ruky. Další možností jsou řemeslnické portály a všeobecně internet. Můžete se zkusit poptat i u vašeho dodavatele elektrické energie.

Oblíbené řemeslnické portály:

elektrikářské nářadí

Cena hodiny práce elektrikáře 2022

Jako v jiných oborech i zde se platí za odbornost a šikovnost elektrikáře. Cena hodiny práce elektrikáře 2022, tak rozhodně neklesá pod 300 Kč na hodinu, ale je spíše vyšší. V rozpočtu připravovaného projektu se ale můžete setkat i s jiným naceněním prací. Při umisťování kabeláže do zdí, to může být cena za sekání či tahání kabelů. Zde se uvádí většinou cena za běžný metr. U osazení zásuvek či rozvaděče je to zase cena z kus. Další položkou může být cena za zapojení jednotlivých segmentů.

Tip! Pokud zjistíte, že vaše úspory plánované elektrikářské práce nepokryjí, máte několik možností, jak to řešit. Drobné práce může pomoci pokrýt rychlá půjčka. Na ty větší doporučujeme zvážit financování hypotékou nebo úvěrem ze stavebního spoření.

Najděte nejlepší půjčku

elektrikář

Příklady cen jednotlivých prací

Uvedené ceny jsou pouze orientační pro vytvoření si představy o celkové ceně prací, které můžete na době či bytě potřebovat. Před zahájením vlastních prací vždy doporučujeme oslovit více elektrikářů či firem a nechat si vypracovat podrobné cenové návrhy.

Práce elektrikáře

Cena

Sekání drážek v Ytongu

45 – 75 Kč/bm

Sekání drážek v cihle

55 – 85 Kč/bm

Sekání drážek v betonu

70 – 110 Kč/bm

Vykroužení otvoru pro zásuvku v Ytongu

55 – 75 Kč/ks

Vykroužení otvoru pro zásuvku v cihle

65 – 85 Kč/ks

Vykroužení otvoru pro zásuvku v betonu

95 – 125 Kč/ks

Tahání kabelu ve zdech

25 – 45 Kč/bm

Tahání kabelu volně

20 Kč/bm

Osazení rozvaděče

500 – 750 Kč/ks

Zapojení jističe v rozvaděči

190 – 380 Kč/ks

Osazení krabice ve zdi

20 – 40 Kč/ks

Zapojení zásuvek/vypínačů

75 – 130 Kč/ks

Zapojení svítidla

250 – 280 Kč/ks

Zapojení bodového svítidla 

120 Kč/ks

Zapojení digestoře

380 – 400 Kč/ks

Zapojení ventilátoru

380 – 400 Kč/ks

Zapojení varné desky

380 – 400 Kč/ks

Zapojení trouby

380 – 400 Kč/ks

Zapojení bojleru

380 – 400 Kč/ks

Revize elektroinstalace bytu (dle velikosti bytu)

2 000 – 3500 Kč

Revize elektrospotřebiče

250 – 350 Kč/ks

Cena hodiny práce elektrikáře 2022

350 – 650 Kč/h

Doporučujeme dobře zvažovat, jaké elektrické spotřebiče do domácnosti pořídíte. A u starších je dobré zaměřit se na kontrolu spotřeby. Pomůže třeba měřič spotřeby elektrické energie. Ceny elektřiny se poslední dobou nevyvíjejí příliš příznivě. Opatrnost je tak dnes opravdu na místě.