Elektromotorka: Je potřeba řidičák? Vyplatí se její provoz?

motorka na elektřinu

[obsahova-navigace]

Elektroskútr a elektromotorka si získávají na oblibě. Jejich majitele hřeje pocit, že řídí stroj, který při svém provozu prakticky neškodí životnímu prostředí. Přitom s některými modely můžete prožít pořádně divokou jízdu. Stejně jako u elektroauta totiž elektromotor není známkou pro lenivé vozítko. Dobíjení elektromotorek stejně jako elektroaut je možné v běžných veřejných dobíjecích stanicích, ale i z domácí sítě pomocí dobíjecího kabelu. Co to obnáší řídit elektromotorku?

motorka na elektřinu

Elektromotorka a její výhody

Jaká lákadla má elektromotorka oproti jiným formám dopravy?

  • bezemisní provoz, který neznečišťuje přírodu – elektromotorky jsou poháněné jen energií z akumulátoru,
  • levný provoz – pohon na elektrickou energii je levnější než benzín,
  • maximální výkon – celá konstrukce má nižší hmotnost, a proto je schopna dosáhnout velkého zrychlení,
  • bezúdržbovost – elektromotorka nevyžaduje výměnu svíček, filtrů, oleje, stačí ji jen nabíjet,
  • parkování – je skladnější, dostane se na nečekaná místa,
  • bez řidičského oprávnění je možné ji řídit, pokud splňuje níže uvedené parametry.

Má elektromotorka vůbec nějaké nevýhody? Nevýhodou je rozhodně kratší dojezdová vzdálenost. Proto může být jízda na velkou vzdálenost trochu problém, nebo vyžadovat důkladnou přípravu. Ideální je tak jízda po městě a blízkém okolí.

Tip! Chcete si snížit náklady na elektřinu? Zjistěte, který dodavatel je ve vašem kraji nejlevnější zde:

Najděte nejlevnějšího dodavatele elektřiny

dobíjecí stanice

Jaké elektromotorky se dají sehnat?

Základní dělení elektromotorek je podle jejich jízdních vlastností na terénní, silniční a univerzální.

p4O5_qUdmsY

Terénní elektromotorky

Největší divočinu zažijete zřejmě na terénních elektromotorkách, které nejen že zvládnou jízdu v terénu, ale i na asfaltu se jízda stává divokou jízdou díky nízké hmotnosti a rychlé akceleraci.

  • Pořádnou terénní hračkou je např. model: Kuberg Ranger
  • Sportovní motocykl, který si zaslouží pozornost je docela určitě Energica Ego. Jde o jeden z nejvýkonnějších elektrických superbiků současné doby a jeho cena už se šplhá téměř k milionu.
  • Další zajímavý kousek je elektromotorka ZERO SR/S
  • A nebo proč nevyzkoušet Emula One
ONPWu8CTd5A

Silniční elektromotorky

Silniční motorky jsou oproti tomu vhodné především do měst a okolí, k tomu mají i relativně vysoký dojezd (až 260 kilometrů), přitom mají slušný výkon i akceleraci.

  • Za zkoušku stojí BMW C evolution
  • samozřejmě i Harley-Davidson LiveWire.
vadB9FmF5-g

Univerzální elektromotorky

Univerzální elektromotorky jsou tak něco mezi – dokáží zvládnout štěrk a polní cestu, přitom na asfaltu dosahují vysokých rychlostí.

  • Do této kategorie je možné zařadit např. motorku Dongma M6, která má dojezd až 110 kilometrů a rychlost 110 km/h

ekologické ježdění

Elektromotorka bez řidičáku?

Lákadlem, proč si pořídit elektromotorku, mohou být nižší nároky na vlastnictví řidičského průkazu. U elektromotorky závisí na nominálním výkonu. Podle tohoto uvedeného parametru se rozděluje, jaký typ řidičského průkazu, zda vůbec nějaký, je na motorku potřeba. Stejně tak ne vždy musí mít řidič 18 let, aby mohl stroj řídit.

Modely zařazené do kategorie tzv. malých mopedů s elektrickým pohonem je možné řídit bez řidičského průkazu. Jedná se o kategorii někde mezi elektrickými koly a mopedy. Do této skupiny patří modely české společnosti Rulyt značky RACCEWAY. Od této značky jde o řadu: e-Babeta, e-Fichtl či e-Moped. Tyto stroje můžete vzít na silnici i bez řidičského průkazu a bez papírování na úřadech. Nepotřebujete k nim technický průkaz, registrační značku ani povinné ručení.

HzjK9J1w61M

Elektromotorka bez řidičského oprávnění smí mít tyto parametry:

  • maximální výkon 250 W (1000 W nejvyšší chvilkový výkon při maximální zátěži),
  • maximální rychlost 25 km/h,
  • musí fungovat jako kolo – musí se také pohánět pomocí šlapek.

Po čem se poohlédnout?

  • Podívejte se na českou motorku e-Babeta
  • Nebo vás láká jízda bez řidičáku na modelu e-Fichtl
  • A třetí elektromotorka od tohoto výrobce e-Moped

motocross

Elektromotorka, u které se bez řidičáku neobejdete

Pokud se poohlížíte po silnějším stroji, řidičák už budete muset mít. Stejně tak už se nevyhnete ani povinnému ručení. Můžete si ale vybrat to nejlevnější a nejvhodnější podle toho, co potřebujete. Typ řidičského oprávnění se řídí podle maximálního výkonu a rychlosti elektroskútru či elektromotorky.

  • s maximální konstrukční rychlostí do 45 km/h a výkonem do 4 kW stačí řidičský průkaz typu AM, který lze vyřídit již od 15 let. Stejně tak smíte tento typ stroje řídit s řidičským oprávněním skupiny B.
  • s výkonem do 11 kW a s poměrem výkon/hmotnost max. 0,1 kW/kg už je potřeba řidičský průkaz skupiny A1, který si můžete vyřídit od 16 let, případně se opět může tato kategorie pokrýt řidičákem skupiny B (elektromotorka či elektroskútr musí mít automatickou převodovku).
  • s výkonem max. 35 kW a poměrem výkon/hmotnost max. 0,2 kW/kg je potřeba řidičák A2, který si můžete vyřídit od 18 let,
  • všechny typy motorek a skútrů můžete řídit s řidičákem skupiny A, který získáte od 24 let, nebo ve 20 letech, pokud už dva roky předtím máte skupinu A2,

Tip! Ačkoliv nebude potřeba žádný typ řidičského průkazu, nezapomeňte si pak ke své motorce zajistit povinné ručení. To nejlevnější najdete porovnáním nabídek trhu. Zkuste to zde:

Porovnej povinná ručení

Elektromotorka rozhodně není jen malé vozítko do města. Může to být i pořádný drak. Díky elektromotoru je i výrazně tišší než klasická motorka a ve městech bude zase trochu méně hluku. Nutno říci, že na toto si budeme muset všichni rychle z důvodu bezpečnosti zvyknout, a to jak chodci, tak řidiči automobilů.