Jak na odložení splátek hypotéky?

hypotéka na byt

[obsahova-navigace]

V České republice má aktuálně hypotéku zhruba 1,7 milionů lidí a v letošním roce se bude desítek tisíc lidí týkat refinancování hypoték, které vzhledem k vysokým úrokovým sazbám může výrazně navýšit měsíční splátku. Lidé se dostávají do potíží se splácením hypotéky také vzhledem k vysoké inflaci a rostoucím cenám energií. Vyšší náklady na život tak řadu Čechů vedou k odložení splátek hypotéky. Co dělat, když potřebujete splátky odložit?

koupě domu

Odložení splátek hypotéky

Odložení splátek hypotéky nebo půjčky se jeví jako dobré řešení v případě, že se dostanete do finanční tísně a nemáte jak hypotéku nebo půjčku splácet. Odborníci však radí si odložení splátek dobře promyslet, protože se odklad splátek neobejde bez následků a mělo by se k němu přistupovat až jako k jednomu z posledních řešení.

Tip! Hledáte nejvýhodnější variantu hypotéky právě pro vás? Stačí zadat pár údajů. Během chvíle zjistíte, kde právě teď dostanete nejvýhodnější hypotéku:

Porovnej hypotéky

hypotéka

Jak odklad splátek hypoték funguje?

Odkladem splátek se rozumí úprava splátkového kalendáře. Banka vám na stanovenou dobu odpustí platbu jistiny, ale úrok musíte platit i nadále. Zbylou jistinu musíte splatit před koncem doby úvěru. V konečném výsledku se vám tedy odkladem hypotéka ještě prodraží. Banka vám navíc nemusí vždy odklad splátek schválit. Každá banka má také jinou maximální dobu pozastavení splátek hypoték, většinou se jedná o minimální dobu půl roku.

rekonstrukce

Jaké jsou následky odkladu splátek?

I když se rozhodnete splátky odložit jen na několik měsíců, budete automaticky zapsání v mezibankovním registru, což vám může do budoucna způsobit poměrně velké nepříjemnosti, a to zejména pokud byste si chtěli brát další půjčku nebo hypotéku refinancovat. Zapsáni můžete být také v dalších registrech, které banky používají pro hodnocení bonity klientů a posouzení toho, zda je žadatel o půjčku schopný půjčku splácet. Na vymazání záznamů z registrů je téměř nemožné dosáhnout.

Tip! Věděli jste, že refinancováním hypotéky můžete ušetřit desítky tisíc korun? V našem srovnávači zjistíte, u které banky ušetříte nejvíc.

Najděte nejlepší refinancování

koupě nemovitosti

Jaké máte jiné možnosti, než odklad splátek?

Z výše uvedeného vyplývá, že byste předtím, než se rozhodnete pro odložení splátek, měli zvážit také některé další možnosti, které nepovedou k zápisu do registrů a nebudou mít tak velký dopad na možnou budoucí žádost o půjčku. Jaké tedy máte podle finančních specialistů možnosti?

  • S bankou se můžete dohodnout na dočasném snížení splátek, snížit splátky je možné maximálně na jeden rok.
  • Zažádat můžete také o prodloužení doby splácení hypotéky, které je spojeno se snížením měsíčních částek.
  • Pokud se blíží konec fixace hypotéky, možnou variantou je také refinancování novým, výhodnějším úvěrem.
  • Další možností je půjčka v rodině a také snížení výdajů domácnosti na nezbytné minimum.

banka

Vždy v případě finanční tísně komunikujte s bankou

Odborníci na lidi s hypotékou, kteří mají finanční problémy a nemohou půjčku splácet, vždy apelují, aby včas kontaktovali banku. Nekomunikování s bankou a nechání věci napospas svému osudu, je podle nich úplně nejhorší variantou. Tento scénář totiž ve většině případů končí tak, že budete nuceni nemovitost prodat.

Pojištění

Pojištění schopnosti splácet

K většině typů úvěrů, včetně hypoték, je možné sjednat si pojištění proti neschopnosti splácet danou půjčku. Pojištění schopnosti splácet funguje jednoduše. Pokud nebudete moci půjčku splácet, ať už z důvodu nemoci, úrazu nebo ztráty zaměstnání, pojišťovna bude hypotéku splácet za vás. Toto pojištění vám tedy přináší určitou jistotu, měsíční pojistné je ale poměrně vysoké a je třeba myslet na to, že pojišťovna bude splátky platit jen po určitou dobu – většinou se jedná o maximálně dvanáct měsíců.

Odložení splátek hypotéky je jednou z možností, jak řešit nedostatek financí. Je však třeba brát v potaz důsledky, které jsou s odkladem splátky hypotéky spojeny. Podle odborníků byste se před tím, než se rozhodnete pro odložení splátek, měli ideálně s bankou domluvit na jiném možném postupu.

Mohlo by se vám také hodit:

* Hypotéka pro OSVČ
* Zpětná hypotéka
* Překlenovací úvěr, hypotéka nebo půjčka?