Cena elektřiny pro elektromobil: Na kolik vás vyjde jízda do práce v porovnání s benzínem a dieselem?

dobíjení elektromobilu

[obsahova-navigace]

Pokud plánujete koupi nového vozu pro jízdy do práce, zvažování už zřejmě nebuje pouze o love brandech a základních parametrech vozu. Je zde celá nová kategorie vozů na elektřinu. Tím do hry daleko více vstupuje cena elektřiny pro elektromobil a její srovnání s ostatními pohonnými hmotami. Podívejte se, za kolik budete nabíjet u veřejných nabíječek, na kolik vás vyjde nabíjení vozu doma a jak vychází jízda elektromobilem v porovnání s vozy na klasická paliva.

dobíjecí stanice

Cena elektřiny pro elektromobil u nabíječek

Elektromobily můžete nabíjet doma nebo u veřejných nabíječek. Cena elektřiny pro elektromobil se u jednotlivých nabíječek liší. To za kolik váš elektromobil nabijete, závisí na tom, zda jste zákazníkem zřizovatele nabíjecího bodu, ale také jak velkou rychlostí budete vůz dobíjet.

renault elektromobil

Ceníky elektřiny u dobíjecích stanic

Dobíjecí stanice neustále přibývají. Podívejte se na mapu stanic:

Služba dobíjení

Cena za jednotku

E.ON registrace

ČEZ registrace

PRE registrace*

 

ano

ne

ano

ne

ano

ne

AC

6 Kč/kWh

9 Kč/kWh

6 Kč/kWh

8 Kč/kWh

6  Kč/kWh

7 Kč/kWh

DC

7,5 Kč/kWh

11 Kč/kWh

8 Kč/kWh

10 Kč/kWh

7 Kč/kWh

8 Kč/kWh 

Rychlé dobíjení

10 Kč/kWh

13 Kč/kWh

10 Kč/kWh

12 Kč/kWh

9 Kč/kWh

10 Kč/kWh

*Ceník platný od 1. 4. 2022.

Pozor! Za stání u nabíječky po dobití vozu s připojeným konektorem zaplatíte. Poskytovatelé nabízí určitý počet minut, ale ten není velký a po jejich vyčerpání naskakuje poplatek v řádu korun za minutu. (E.ON 2 Kč/min)

nabíjecí stanice doma

Kolik stojí nabití elektromobilu doma?

Záleží na dodavateli elektrické energie a také na tom, jaký teď máte vyjednaný ceník. Všeobecně lze ale říct, že nejlevněji vyjde dobíjet elektromobil doma a přes noc. V noci obvykle nepotřebujeme jezdit a tak může být auto připojené a nabíjet se v levném pásmu tarifu. Je třeba ale také říci, že takto se vůz nabíjí poměrně pomalu. Za hodinu se baterie vozu nabije na dojezd přibližně 14 až 15 km.

elektromobil

Jak si zlevnit dobíjení elektromobilu?

1.) Pečlivý výběr dodavatele elektrické energie

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů energií na trhu. Výběrem toho správného dodavatele totiž můžete ušetřit tisíce korun ročně!

Tip! Nejlevnějšího dodavatele elektrické energie najdete v našem nezávislém srovnávači nabídek trhu zde:

Porovnej dodavatele elektřiny

2.) Dojednání tarifu, který zohledňuje dobíjení elektromobilu

Tyto tarify nabízí ČEZ, E.ON i PRE a mají označení C27d a D27d. Levnou elektřinu pro dobíjení nabízejí pro noční hodiny, tedy mezi 18 a 8 hodinou.

3.) Stavba solárních panelů

Pokud máte rodinný dům, můžete využít střechu domu a nechat si namontovat solární panely. Navíc na celý systém se stále poskytují dotace. Dobíjení cena elektřiny pro elektromobil se vám tak během většiny roku výrazně zlevní.

Tip! Výstavba solárních panelů může být součástí rekonstrukce. S jejím financováním vám může pomoci hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření.

hypoteční kalkulačka

4.) Sledovat mapu možností nabíjet elektromobil zdarma

Komunita vlastníků elektromobilů sdílí informace o místech, kde lze vůz dobíjet zdarma. Jsou to nabíjecí stanice u některých obchodů, hotelů a firem. Sledujte a aktualizujte informace na Nabíjím zadarmo, která je na webu, ale také jako aplikace do mobilu.

nabíjení elektromobilu

Na kolik vyjde cestování elektromobilem?

V současné době letí ceny pohonných hmot strmě nahoru. Energie vzrostly v minulých měsících a je dost pravděpodobné, že i u nich ještě k nějakému vývoji dojde. Je tak otázkou, co bude za měsíc nebo za půl roku. Pro alespoň orientační představu se ale podíváme na porovnání provozu vozu na elektřinu, benzín a naftu za současných cen.

Vycházíme z průměrné spotřeby, která byla spočítána na základě testů společnosti ADAC. Průměrná spotřeba vozu s dieselovým motorem je 6,28 l/100 km, benzínovým 7,15 l/100 km a u elektromobilu je to 20,87 kWh/100 km. Průměrné ceny veřejného nabíjení (pro zjednodušení bereme ceny pro registrované zákazníky) jsou u AC 6 Kč/kWh, u DC 7,5 Kč/kWh. Ceny benzínu (46,67 Kč/l) a nafty (49 Kč/l) jsou vztaženy k 10. březnu 2022.

Cesta do práce

Elektromobil nabíjený

Benzínový vůz

Vůz na naftu

Doma

Veřejné AC 

Veřejné DC

20 km

13,8 Kč

25 Kč

31,4 Kč

67 Kč

62 Kč

50 km

34,5 Kč

62,5 Kč

78,5 Kč

167 Kč

154 Kč

100 km

69 Kč

125 Kč

157 Kč

334 Kč

308 Kč

Z uvedeného orientačního přehledu je jasné, že i v současné situaci provoz elektromobilu vychází nejlépe a pro dojíždění do práce na rozumné vzdálenosti je nejvýhodnější. Stále to má ale několik háčků. Těmi jsou relativně vysoké ceny elektromobilů a jejich baterií, které je nutné časem měnit. Do úvahy je také nutné vzít počet míst, kde můžete svůj vůz dobíjet a dojezdovou vzdálenost. A nelze ani opominout ani současné geopolitické události, které mohou ceny všeho výrazně změnit.

Rozhodnete-li se pořídit si elektromobil, nezapomeňte na povinné ručení a dobré havarijní pojištění. S nákupem vozu vám také může pomoci úvěr od banky, spočítejte si, na kolik by vás vyšel. Zajímavou variantou pro dojíždění do práce může být i elektromotorka.

Tip! Nejlevnější povinné ručení na elektromobil získáte srovnáním aktuálních nabídek pojišťoven zde:

Porovnej povinná ručení