Kapverdy: Kdy jet? Co vidět? Na co si dát pozor?

Kapverdy pláže

[obsahova-navigace]

Příjemná exotika dostupná po celý rok s poměrně snesitelnou délkou letu. To jsou Kapverdy. Destinace, která si v posledních letech získává na oblibě. Dovolenou na Kapverdských ostrovech můžete pojmout opravdu relaxačně a užít si nekonečné písečné pláže.

Nicméně na Kapverdách lze strávit i hodně aktivní dovolenou. Co vše se zde dá podniknout? Je něco, na co si dát pozor? Kdy je nelepší období pro cestu na Kapverdské ostrovy, a kdy se jim raději vyhnout?

Kapverdy pláže

Kde jsou Kapverdy?

Kapverdské ostrovy najdete vedle Afriky. Leží v rovníkové oblasti asi 1500 kilometrů pod oblíbenými Kanárskými ostrovy. Jejich poloha je velice blízko africkému Senegalu. Jak složitá je cesta na Kapverdy? Doba letu trvá asi 6 – 9 hodin. Záleží na tom, na který z ostrovů se vypravíte a také na ročním období. Poletíte-li s přestupy, počítejte s časy 10 – 13 hodin.

Tip! U zájezdů na Kapverdy last minute letenky řešit nemusíte, jsou v ceně. Chcete-li jet po vlastní ose, doporučujeme nákup letenek s minimálně tří měsíčním předstihem a využitím cashbacku.
* Kiwi.com – 3 % zpět
* Pelikan.cz – 100 Kč zpět
* Lufthansa – 1 % zpět

Kapverdy

Kdy nejezdit na Kapverdy?

Díky příznivé geografické poloze mají Kapverdy po celý rok slunečné počasí s teplotou 24 – 28 °C. Jejich obrovskou výhodou je, že se můžete ochladit v horách. Dokonce i v období dešťů mají Kapverdy počasí docela příjemné. Deště jsou občasné a i v tomto období převažují slunečné dny. Jediný měsíc, kdy nedoporučujeme cestu na Kapverdy, je září. V tomto měsíci jsou přívalové srážky nejhojnější a váš plán „Kapverdy – dovolená na pohodu“ by dostal vážný zásah.

Měsíc Teplota vzduchu
Leden 25 °C
Únor 25 °C
Březen 26 °C
Duben 26 °C
Květen 27 °C
Červen 27 °C
Červenec 28 °C
Srpen 30 °C
Září 30 °C
Říjen 29 °C
Listopad 29 °C
Prosinec 27 °C

Tip! Zkuste si najít ubytování bez cestovky. Ideální je vyžít portál Booking.com, nyní s možností příjemné slevy.

kapverdy maják

Co vidět a dělat na Kapverdách?

Můžete celou dovolenou jen tak odpočívat na pláži. Ale byla by to škoda. Kapverdy totiž mají úžasnou přírodu, spoustu zajímavých zákoutí a pro nás Středoevropany naprosto jedinečnou kulturu.

7zY5uwpGLL4

1.) Vystoupejte na sopku Pico do Fogo

Leží na ostrově Fogo, což v portugalštině znamená oheň. Výstup není extrémní, ale i tak počítejte s 3 až 6 hodinami cesty nahoru. Doporučujeme si najmout místního průvodce.

2SSUCnlwJQw

2.) Navštivte solné pánve Salinas u vesnice Pedra de Lume

Ještě v 18. století se zde těžila mořská sůl. Dnes už jde o turistickou atrakci, která zaujme nádhernými barvami soli, které přecházejí z růžové, přes zelenou až po modrou barvu.

t_XJtYq5iQI

3.) Objevte zelený tropický ostrov Santo Antão

Najdete zde tradiční vesničky, které ještě nejsou zasaženy masovým turismem, úžasnou zelenou přírodu i vysoké horské štíty.

S49bGyn-jds

4.) Ponořte se do hlubin

Kolem ostrovů Boa Vista, Sal a Maio je úžasný podmořský život. Doporučujeme ale pronajmout si zkušené místní průvodce. Pod vodou je toho hodně, co vidět, místní moře, ale má i svá úskalí. Není ještě dobře zmapováno, jsou zde zrádné proudy a není problém zažít setkání s méně příjemnými mořských živočichy, kterým jsou na ostrovech Kapverdy žraloci.

csM7ON-Au0c

5.) Užijte si vodní sporty na plážích

Od prosince do června ovívá břehy ostrovů vítr, kterému místní říkají harmattan. V této době jsou na ostrovech nejlepší podmínky pro plachtění a surfování.

LLsg_Lk819s

6.) Kultura a nezapomenutelná místní hudba

Místní hudební styl se jmenuje morna. V místních kavárnách rádi hrají skladby zpěvačky Cesaria Évora, které je tento styl vlastní. Při toulkách ostrovy ale narazíte i na velké množství pouličních umělců.

6WUjyfTwROU

7.) Ochutnejte místní jídlo

Tradiční místní kuchyně obsahuje velké množství ryb a mořských plodů. K nejoblíbenějším rybám zde patří tuňák. My doporučujeme ochutnat národní jídlo, které se jmenuje cachupa. Skládá se z fazolí zeleniny a masa a někomu může připomínat náš guláš nebo jídla tzv. z jednoho hrnce.

Santo Antão

Na co si dát při cestě na Kapverdy pozor?

Jako všude jinde ve světě, je i zde potřeba dát si pozor na osobní věci. Především při koupání na pláži. Dobrou zprávou je, že není třeba nosit velkou hotovost, protože bankomaty zde fungují a v obchodech a restaurací se dá platit kreditní kartou. Obecně lze ale o ostrovech říci, že jsou velice bezpečné. V každém případě doporučujeme si před cestou vyřídit dobré cestovní pojištění. To je nezbytné vždy. Pokud plánujete více adrenalinových zážitků, zkontrolujte si i životní pojištění a pojištění pro případ úrazu.

Pozor, na Kapverdách jsou zrádné spodní proudy, které mohou zaskočit i zdatné plavce, a také silné slunce. Neustále zde pofukuje, takže pocitová teplota může být nižší. Hrozí spálení. Nevyrážejte nikam bez opalovacího krému s vyšším faktorem. Můžete ho nakoupit z domova s casbackem na Dr.Max nebo Notino.cz.

Tip! Cestovní pojištění si můžete zařídit i u nás. Stačí jen pár kliků a uvidíte to nejvýhodnější právě pro vás. Pokud chcete připojistit i zavazadla, není problém.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

Lákají vás exotické destinace? A ještě nejste rozhodnuti, kam vyrazit? Podívejte se, co všechno můžete zažít na Madeiře, ostrově věčného jara. Současná koronavirová situace cestování přeje a je potřeba to využít. Pokud vám na dovolenou nestačí vlastní prostředky a víte, že na podzim se situace zlepší, neodkládejte dovolenou. Zkuste se podívat, na kolik by vás vyšlo cestování s bankovní půjčkou.