Pas pro miminko: Kde a jak přesně ho zařídit?

mimino

[obsahova-navigace]

Zatímco dříve bylo nutné zapsat dítě do občanského průkazu nebo cestovního pasu jednoho z rodičů, aby mohlo vycestovat za hranice, dnes už to neplatí. Od 26. června 2012 je cestovní pas nebo vlastní občanský průkaz pro děti povinný pro cestování dětí na základě unijní zásady „jedna osoba – jeden pas“.

Jak vyřídit pas pro miminko a jaké doklady po vás budou na úřadě požadovat? Jak dlouho trvá vyřízení pasu pro dítě a v jakých případech je nutné mít na dovolené s sebou i souhlas s vycestováním?

miminko v letadle

Občanské průkazy a cestovní pasy pro děti

Dříve bylo vydání cestovního dokladu pro děti dobrovolné, dnes však musí mít každý cestující svůj vlastní doklad a nezáleží na tom, zda se jedná o desetiměsíční miminko nebo patnáctileté dítě.

Pokud budete s miminkem cestovat po zemích Evropské unie nebo po několika dalších zemích, na něž se vztahuje speciální výjimka (např. Norsko, Island, Albánie, Švýcarsko, Srbsko, Černá Hora…), bude stačit pro miminko vyřídit občanský průkaz. V případě cestování do ostatních zemí je třeba pas pro miminko.

cestovní pas pro miminko

Kde vyřídit pas pro miminko?

Cestovní pas pro dítě vyřídíte na obecním úřadě s rozšířenou působností, v jehož správním obvodu je dítě přihlášeno k trvalému pobytu, nebo na úřadu městské části Prahy 1 až Prahy 22. O cestovní pas pro miminko musí zažádat vždy rodič nebo zákonný zástupce dítěte.

Tip! Cestování s miminky není žádné tabu, ale ani těm nejmenším nezapomeňtě zařídit kvalitní cestovní pojištění. V našem nezávislém srovnávači najdete do nejvýhodnější pojištění během minuty, jedním klikem si k němu přidáte například i připojištění na COVID-19, sporty nebo na cestování autem a kompletně ho vyřídíte online z pohodlí domova. Kartičku pojišťovny dostanete obratem emailem – stačí si ji jen vytisknout.

Porovnej cestovní pojištění

cestování s miminkem

Jaké doklady budete potřebovat k vyřízení pasu pro dítě?

Myslete na to, že na úřad musíte dojít i s dítětem, vzhledem k tomu, že budou na úřadě dítě fotit na pas. Pokud vyřizujete cestovní pas pro dítě nad 12 let, budou mu snímat i otisky prstů.

A jaké doklady vzít s sebou?

  • Rodný list dítěte
  • Občanský průkaz nebo cestovní pas rodiče nebo zákonného zástupce
  • Případně předešlý pas, pokud byl už vystavený
  • V případě, že žádáte o první cestovní pas pro dítě, které nemá trvalý pobyt na území ČR, doklad o státním občanství

Focení miminka na pas

Vzhledem k tomu, že focení dítěte na pas probíhá na úřadě, může být právě fotka miminka nejnáročnější fází celého procesu. Dokladová fotka totiž musí splňovat veškeré podmínky, miminko budete muset držet ve výšce, aby bylo na neutrálním pozadí, na fotce nesmí plakat a mělo by mít otevřené oči a zavřenou pusu.

Focení tedy naplánujte na dobu, kdy miminko obvykle nespí, a k focení si vezměte oblíbené hračky dítěte, které mohou focení usnadnit.

děti u moře

Jaká je platnost pasu pro miminko?

Platnost cestovního pasu pro děti je 5 let, je však možné, že v případě, že s dítětem cestujete pravidelně, budete muset o nový pas zažádat ještě dříve. Malé děti totiž velmi rychle rostou a mění se jejich vzhled, správně byste neměli cestovat s dokladem, na kterém si není dítě podobné.

pas pro miminko

Kolik stojí cestovní pas pro dítě a jak dlouho trvá jeho vyřízení?

Rozhodně se vyplatí vyřídit pas pro miminko s dostatečným předstihem, pokud vám totiž bude stačit vyřízení pasu ve standardní lhůtě 30 dní, zaplatíte za pas pro dítě pouhých 100 Kč. Pokud však na vyřízení pasu spěcháte, můžete zažádat o takzvaný rychlopas neboli cestovní doklad pro dítě na počkání.

V tomto případě máte dvě možnosti. Můžete si nechat udělat pas v pětidenní zkrácené lhůtě, jehož cena je však už 1 000 Kč nebo pas s vydáním do 24 hodin, za který zaplatíte 2 000 Kč. Ceny za vyřízení pasů pro dospělé jsou ještě vyšší, ve standardní 30denní lhůtě jde o částku 600 Kč a při vydání do 5 dnů 3 000 Kč a do 24 hodin 6 000 Kč.

Tip! Náklady na dovolenou se mohou poměrně prodražit. Ušetřit můžete ale například rezervací ubytování, letenek a jízdenek přes cashback. Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Vyzkoušejte oblíbené cestovatelské weby na cashbacku jako jsou:

* 4 % zpět za ubytování přes Booking. com
* 3 % zpět za letenky na Kiwi.com
* 5 % zpět za jízdenky na Flixbus.cz

s miminkem na letišti

Kdy s sebou mít souhlas s vycestováním?

Souhlas s vycestováním je cestovní dokument podepsaný zákonným zástupcem dítěte, který prokazuje, že zákonný zástupce souhlasí s vycestováním dítěte do zahraničí. Většina zemí EU tento dokument nevyžaduje, některé ale ano, proto také ministerstvo všeobecně doporučuje, aby vždy mělo dítě při cestování do zahraničí tento dokument.

Pas pro miminko je nutností v zemích, do kterých není možné cestovat pouze s občanským průkazem. Od roku 2012 platí, že i miminko při cestách do zahraničí potřebuje svůj vlastní cestovní doklad. Standardně se pas pro dítě vyřizuje ve lhůtě 30 dní za správní poplatek 100 Kč a jeho platnost je 5 let. Je však možné zažádat také o zrychlené vyřízení pasu za 5 dní nebo 24 hodin.

Ještě by se vám mohly hodit… naše tipy na evropské destinace, kde si to s těmi nejmenšími užijete na maximum:

* 15 nejkrásnějších míst, co vidět na Tenerife
* Černá Hora a nezapomenutelná dovolená na Balkáně
* 10 × nejkrásnější pláže Chorvatska včetně tipů na ubytování u moře