Zakázané předměty v odbaveném zavazadle a příruční tašce

odbavení zavazadel

[obsahova-navigace]

Při cestování letadlem je třeba myslet nejen na to, co si s sebou na cestu do zahraničí zabalit, ale také na to, že je třeba při balení zavazadel myslet na zakázané předměty v odbaveném zavazadle a v příruční tašce. V následujících řádcích zjistíte, jaké věci nesmí v případě cest letadlem do příručního a odbaveného zavazadla a podělíme se s vámi také o několik tipů, díky kterým bude cestování příjemnější.

letiště

Rozdíl mezi příručním a odbaveným zavazadlem

Většina cestujících letadlem cestuje s jedním příručním zavazadlem, tedy zavazadlem, které mají u sebe přímo v letadle, a jedním odbaveným zavazadlem, jež je umístěné v úložném prostoru letadla a cestující k němu nemají přístup. Povolené rozměry a hmotnost příručního a odbaveného zavazadla stanovuje konkrétní letecká společnost, s níž cestujete. Některé aerolinky překročení limitů penalizují. Odbavené zavazadlo by mělo být označené štítkem s vaším jménem, adresou a telefonním číslem nebo emailem.

balení na dovolenou

Jaké věci do letadla rozhodně nepatří?

V první řadě si pojďme uvést, jaké věci do letadla rozhodně nepatří, a měli byste se jim vyhnout obloukem, abyste se případně nedostali na letišti do problémů. Jedná se o následující:

  • výbušniny a výbušné systémy, rozbušky, zábavná pyrotechnika
  • kyseliny, žíraviny, hořlaviny, žhavící zapalovače
  • toxické, infekční nebo radioaktivní látky, hořlaviny
  • obranné a paralyzující spreje, repelenty a jiné dráždivé látky
  • spreje, tlakové nádoby (kromě lékařských a kosmetických potřeb), plyny

letiště

Zakázané předměty v odbaveném zavazadle

Mezi zakázané předměty v odbaveném zavazadle patří:

  • lithiové baterie a zařízení obsahující lithiové baterie
  • powerbanky
  • zapalovače

Fotoaparát nebo videokameru můžete v odbaveném zavazadle přepravovat pouze v případě, že z přístroje vyndáte napájecí baterie, které mohou být přepravované v příručním zavazadle.

Doporučujeme však mít veškerou elektroniku právě v příručním zavazadle. Do odbaveného zavazadla také nepatří osobní doklady, peníze, platební karty a cennosti, nicméně zakázané nejsou.

cestovní balení drogerie

Jaké předměty můžete v odbaveném zavazadle mít?

Kromě oblečení a kosmetiky můžete mít v odbaveném zavazadle také nářadí, nože a nůžky, alkohol v množství odpovídající vlastní spotřebě, tabák nebo cigarety v množství odpovídající vlastní spotřebě a také sportovní náčiní.

Jak zabalit odbavené zavazadlo?

Jak se vyhnout tomu, že se vám odbavené zavazadlo nebo křehčí věci v něm při hrubším zacházení rozbijí? Křehčí věci dobře vystelte něčím měkkým, často se stává, že se do kufru rozlijí šampony nebo sprchové gely, proto je doporučujeme přepravovat v samostatném uzavíratelném sáčku. Co se týče samotného kufru nebo tašky, ideálně odbavené zavazadlo ještě doma obmotejte potravinářskou fólii. Tuto možnost nabízejí i na letišti, ale za tuto službu si připlatíte.

Tip! Nemáte si co zabalit? Tedy spíše do čeho? Nevadí. Podívejte se na AboutYou.cz a ušetřete díky cashbacku až 15 % z nákupu.

Cestovní pojištění a pojištění zavazadel

Před cestou do zahraničí byste si rozhodně neměli zapomenout sjednat cestovní pojištění s pojištěním zavazadel, které se vztahuje na věci, jež si s sebou berete na dovolenou. Nárok čerpat náhradu škody máte v případě, že budou vaše zavazadla ukradená, zničená nebo ztracená při přepravě.

Tip! Co vám rozhodně nesmí chybět krom zavazadel? Cestovní pojištění! U nás jej máte od 7 Kč/den. Navíc se můžete připojistit nejen zavazadla, ale i sebe, například na COVID-19. Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo zde:

Spočítejte si cestovní pojištění

zakázané předměty v příruční tašce

Zakázané předměty v příruční tašce

Jaké věci nesmíte mít v příruční tašce? Jedná se o:

  • nůžky a nože s čepelí nad 6 cm
  • tekutiny nad 100 ml
  • hořlaviny
  • zbraně
  • pletací jehlice
  • sportovní náčiní
  • injekční stříkačky
  • nářadí

příruční zavazadlo

Co si zabalit do příruční tašky?

Teď už víte, jaké předměty nesmí být v příruční tašce, které předměty ale naopak do příruční tašky patří? V první řadě se jedná o osobní doklady, peníze a další cennosti. V příruční tašce má také většina cestujících mobilní telefon, fotoaparát, notebook nebo tablet.

V příruční tašce můžete mít i tekutiny v průhledných obalech o maximálním objemu 100 ml. Může se tedy jednat nejen o vodu, ale také například o parfém. Všechny nádoby s tekutinami musí být umístěné v jednom průhledném plastovém sáčku o maximálním objemu 1 litr s rozměry 20×20 cm.

taška do letadla

Další věci, které můžete mít v příruční tašce

Řada lidí neví, že v příručním zavazadle můžete mít také některé ostré předměty, jako jsou nůžtičky na nehty, pilník, jednorázové holicí strojky a také jeden zapalovač a antiperspirant nebo deodorant. Stejně tak si můžete do příručního zavazadla zabalit potraviny bez tekuté složky a dětskou stravu v množství, které je potřebné na dobu letu. Pokud cestujete na delší vzdálenost a chcete se během letu vyspat, doporučujeme si také do tašky přibalit teplé ponožky, škrabošku na oči a špunty do uší.

Nyní už víte, jaké jsou zakázané předměty v odbaveném zavazadle a v příručním zavazadle a jaké věci naopak do těchto zavazadel patří. Přejeme vám, ať vám jde balení od ruky a ať se vám líbí na cestách.