Kde koupit dálniční známku?

dálnice v rakousku

[obsahova-navigace]

Cestování autem po Evropě je i letos o něco komplikovanější, než bylo před několika lety. Než vyrazíte na cestu, musíte si ověřit covid pravidla pro vstup do země, případně projít testy. Kdo nemá platný cestovní pas, setkal se na úřadech od dubna s frontami a hodinovým čekáním. Vaše přípravy na cestu vám ulehčíme. Připravili jsme si pro vás souhrn míst, kde koupit dálniční známku.

koupě dálniční známky

Kde koupit dálniční známku 2022?

Cesty do zahraničí jsou spojeny s platbou za dálnice. Pryč jsou ve většině zemí doby, kdy se dálniční známky sháněly na poštách a lepily na čelní sklo. Dálniční známky už bývají nejčastěji elektronické. Je tedy možné vyřešit vše z domova ještě před odjezdem.

Fyzické dálniční známky můžete u nás koupit přes UAMK. Společnost je posílá poštou, u které je potřeba počítat s doručením cca 5 dnů, nebo vyzvednout na pobočce v Praze. Všechny ostatní dálniční známky jsou dostupné v elektronické podobě a jejich prodej provádí pověřené společnosti.

Tip! Tak, dálniční známku už máte a co povinné ručení? Nechcete zbytečně platit více než musíte? Rádi vám pomůžeme s výběrem. Vše zařídíme online, z pohodlí domova a zelenou kartu budete mít na emailu během chvilky.

Porovnej povinná ručení

dálnice Rakousko

Kde koupit rakouskou dálniční známku?

Rakouská dálniční známka se prodává s platností:

  • 10 dnů,
  • 2 měsíce,
  • 1 rok (resp. známka na rok 2022 má platnost od 1.12.2021 do 31.1.2023).

Dálniční známku pro Rakousko můžete koupit z domova na webu ÚAMK. Nebo v mýtném obchodě ASFiNAG. Online se prodává dálniční známka výhradně v digitální podobě vázaná na registrační značku vozidla. Vybírat můžete i z prodejních míst, kde můžete pořídit jak digitální, tak také nalepovací dálniční známku. Seznam prodejních míst je také na webu ASFiNAG. Obvykle jde o benzinové stanice.

V případě, že si dálniční známku zakoupíte online, máte právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů . Proto začíná takto koupená dálniční známka platit podle zvoleného data nejdříve 18 dnů od koupě. Podnikatelé právo na odstoupení od smlouvy nemají, pro ně je dálniční známka platná ihned.

Cena rakouských dálničních známek

Ceník dálničních známek v Rakousku je následující:

Dálniční známka Vozidla do 3,5 tuny Motocykly
Desetidenní 9,60 EUR 5,60 EUR
Dvouměsíční 28,20 EUR 14,10 EUR
Roční 93,80 EUR 37,20 EUR

Pro přepočet využijte denně aktualizovaný kurzovní lístek.

Na některých úsecích dálnic a rychlostních komunikací se vybírá navíc ještě mýto. Jedná se o průjezd některého z tunelů. Seznam míst s úsekovým mýtem je k dispozici na webu ASFiNAG.

Tip! Na cestu do Rakouska se vám ještě bude hodit:

* Cestovní pojištění do Rakouska od 7 Kč/den
* 10 nejkrásnějších jezer v Rakousku
* Vídeň: Co navštívit? Co dělat? Kde se najíst?

Slovinsko

Kde koupit slovinskou dálniční známku?

Slovinská dálniční známka se prodává s platností:

  • týden,
  • měsíc,
  • 6 měsíců (jen elektronická),
  • roční (jen elektronická).

Slovinská dálniční známka je v prodeji jak nalepovací, tak také elektronická. Klasická nalepovací je však v platnosti jen týdenní a měsíční. Ostatní varianty jsou dostupné pouze jako e-viněta.

Online jsou dálniční známky dostupné na webu e-vinjeta. Začátek platnosti známky můžete zvolit okamžitý, nebo pozdější. Maximum je ale 30 dnů od nákupu. Dálniční známka je dostupná také u partnerů. Ve Slovinsku jde o čerpací stanice, hraniční přechody, pošty, ale také obchody s potravinami Spar. V České republice je papírová dálniční známka u UAMK.

Cena slovinské dálniční známky

Za slovinskou dálniční známku zaplatíte nejen podle typu motorového vozidla, ale i v závislosti na výšce přední nápravy.

Dálniční známka Motocykly Vozidla do 3,5 t s výškou do 1,3 m nad přední nápravou, karavany bez ohledu na výšku Vozidla do 3,5 t
s výškou od 1,3 m nad přední nápravou
Týden 7,50 EUR 15 EUR 30 EUR
Měsíc x 30 EUR 60 EUR
6 měsíců 30 EUR x x
Rok 55 EUR 110 EUR 220 EUR

I na Slovinsku se platí dodatečné mýtné za průjezd některých míst. Jde zatím o tunel Karavanke mezi Rakouskem a Slovinskem.

Tip! Abyste si slovinské dobrodružství ještě více a v klidu užili, připravili jsme si pro vás také:

* Cestovní pojištění do Slovinska od 11 Kč/den
* 10 nejkrásnějších míst ve Slovinsku

dálnice Slovensko

Kde koupit slovenskou dálniční známku?

Slovenskou dálniční známku je možné koupit s platností:

  • 10 dnů,
  • 30 dnů,
  • 1 rok (na rok 2022 je dálniční známka platná od 1.1.2022 do 31.1.2023),
  • 365 dnů od zvoleného data.

Kde koupit dálniční známku? Dálniční známka Slovenska je pouze v elektronické podobě. Neznamená to, že ji musíte kupovat výhradně před cestou na internetu. Dá se koupit i v kamenných prodejnách. Seznam obchodních míst naleznete na webu eznamka.sk. Jedná se obvykle o benzinové stanice. Na webu eznamka si dálniční známku můžete samozřejmě koupit i z domova před cestou.

Cena slovenské dálniční známky

Dálniční známky pro Slovensko neplatí motocykly. Pro ostatní vozidla do 3,5 tuny je ceník následující:

Dálniční známka Vozidla do 3,5 tuny Motocykly
10 dnů 10 EUR bez poplatku
30 dnů 14 EUR bez poplatku
1 rok 50 EUR bez poplatku
365 dní 50 EUR bez poplatku

Vybírali jste dovolenou na Slovensku pro blízkost a jazykovou podobnost? Zkuste se podívat, jestli vás zaujme něco v České republice. Dovolenou byste pak měli bez starosti s nákupem další dálniční známky.

Tip! Slovensko je letos velmi oblíbená destinace, proto u nás najdete i cestovní pojištění i za polovic a spoustu zajímavých průvodců:

* Cestovní pojištění na Slovensko s až 50% slevou
* 15 nejkrásnějších míst Slovenska
* 10 x nejlepší aquapark, Slovensko
* 10 x nejkrásnější jezera na Slovensku

Maďarsko

Kde koupit maďarskou dálniční známku?

Platnost maďarské dálniční známky:

  • 10 dnů,
  • 1 měsíc,
  • 1 rok (na rok 2022 má roční známka platnost od 1.1.2022 do 31.1.2023).

Specifikem maďarské dálniční známky je možnost zakoupit ji nejen pro celou zemi, ale i pro jednotlivé regiony.

Maďarsko používá výhradně elektronické dálniční známky, které jsou vázané na registrační značku vozidla. Desetidenní i měsíční se nastavují podle potřebného data začátku platnosti.

Bez dalších poplatků je k dostání na webu VirPAY a e-matrica National Toll Payment Service. K nákupu je potřeba zařídit nejprve registraci. Nákup je možný také v kamenných prodejnách – na hraničních přechodech, nebo maďarských čerpacích stanicích. Prodejní místa jsou vždy označena e-VIGNETTE nebo MATRICA.

Cena maďarské dálniční známky

Cena maďarské dálniční známky je dána typem vozidla, ale i maximálním počtem přepravovaných osob.

Dálniční známka Vozidla do 3,5 tuny pro více než 7 osob Vozidla do 3,5 tuny pro maximálně 7 osob Motocykly
Desetidenní HUF 7,630 HUF 3,820 HUF 1,600
Měsíční HUF 10,420 HUF 5,210 HUF 2,730
Roční HUF 46,850 HUF 46,850 HUF 46,850

Tip! Potřebujete ještě inspiraci, co podniknout v Maďarsku? Podívejte se na:

* 12 míst, co navštívit v Budapešti
* Balaton: Nejlepší pláže a vyhlášené kempy

Švýcarsko

Kde koupit švýcarskou dálniční známku?

Platnost švýcarské dálniční známky:

  • roční

Švýcarsko jde jinou cestou oproti ostatním zemím. K prodeji je pouze nalepovací dálniční známka. Její platnost je vždy jeden kalendářní rok. Povinnost mít nálepku mají všechna motorová vozidla s hmotností do 3,5 tuny na všech dálnicích první a druhé třídy.

Cena švýcarské dálniční známky

Dálniční známka Vozidla do 3,5 tuny včetně motocyklů
Roční CHF 40

Kde koupit dálniční známku? Švýcarská dálniční známka se prodává na benzinových stanicích, poštách, celnicích, autokluby. jejich seznam je na webu. Kdo má rád jistotu, může ji koupit předem i v České republice u ÚAMK a ABA. Kromě toho se ve Švýcarsku platí za průjezd některými tunely.

Na rok 2023 Švýcarsko plánuje zavedení také koupě dálniční známky elektronické. Po nějakou dobu budou fungovat obě varianty jako v Rakousku – nalepovací známka a známka elektronická.

Tip! Chystáte se vyjet autem za hranice na dovolenou? Nesejde na tom, jestli jedete k moři, anebo na hory, důležité je mít s sebou cestovní pojištění a to si díky pár klikům, můžete zařídit online z pohodlí vašeho gauče. Již od 7 Kč na den a můžete se nechat připojistit třeba i na COVID.

Porovnej cestovní pojištění

silnice Rumunsko

Kde koupit rumunskou dálniční známku?

V Rumunsku jsou zpoplatněné všechny úseky cest kromě obecních. Při cestě do Rumunska se koupi dálniční známky tedy nevyhnete.

Platnost rumunské dálniční známky pro vozidla do 3,5 tuny:

  • 7 dnů,
  • 30 dnů,
  • 90 dnů,
  • 12 měsíců (platnost se počítá ode dne koupě, nejedná se o nákup známky na kalendářní rok).

Datum začátku platnosti známky je možné zvolit u všech variant s výjimkou roční, která je platná ode dne koupě.

Dálniční známky je možné koupit na internetu a i v tomto případě v obchodních místech jako benzinové stanice. Známka je elektronická, klasické nalepovací už se neprodávají. K zakoupení je na webu rovinieta a e-rovinieta. Kromě toho jsou samostatně zpoplatněny vjezdy na některá místa jako jsou mosty přes Dunaj. I za ně můžete zaplatit předem přes uvedené weby.

Dálniční známky jsou dostupné i u běžných prodejců jako jsou benzinové stanice, hraniční přechody a místa, která jsou označena rovinieta. Důležité je nechat si doklad o zaplacení. Při případné silniční kontrole se jím musíte prokázat.

Cena rumunské dálniční známky

Za dálniční známky v Rumunsku nemusí platit motocykly. Pro ostatní vozidla do 3,5 tuny je ceník následující:

Dálniční známka Vozidlo do 3,5 tuny Motocykly
7 dnů 3 EUR bez známky
30 dnů 7 EUR bez známky
90 dnů 13 EUR bez známky
12 měsíců 28 EUR bez známky

Usnadněte si přípravy na dovolenou ještě více. Využijte náš srovnávač cestovního pojištění. Nikdy nevíte, co se může v zahraničí stát. Zkušenosti ukazují, že zub začne bolet po příjezdu na místo, zády si pohnete první den v menší vlně. Nic z toho vám nepřejeme, ale lepší je být připraven.

Tip! Nezapomněli jsme ani na výhodné pojištění a cestovatelské tipy do Rumunska, objevte je zde:

* Cestovní pojištění do Rumunska od 11 Kč/den
* Rumunsko: Cestovatelský průvodce nejkrásnějšími destinacemi