Sardinie: Co vidět? Kdy jet? Kde skočit do moře? Co ochutnat?

sardinie

[obsahova-navigace]

Sardinie je druhý největší italský ostrov. Propojuje se na něm skvělý servis místních podniků, romantika písečných pláží, úchvatná příroda a bohatá historie. Na tomto ostrově se prostě nudit nedá. Brzy po příletu pochopíte, proč se Sardinii někdy říká Karibik Středozemního moře. Mohou za to krásné pláže s bělostným pískem, modré moře a s kouzelnými zátokami. Ostrov toho ale nabízí mnohem víc. Podívejte se na náš výběr top míst Sardinie, co vidět, navštívit a ochutnat.

sardinie pláž

Jak se dostat na Sardinii?

Na Sardinii můžete letět letadlem nebo se na ni vypravit vlastním vozem. Pokud na Sardinii přiletíte, doporučujeme pronajmout si vůz a udělat alespoň pár výletů. Pokud budete cestovat vlastním autem, musíte na ostrov přejet trajektem. Ten vyráží z velkých italských přístavů, ovšem Češi mají nejoblíbenější trajekt z Livorna.

Jak nejlépe zajistit cestu do Sardinie? I s tím vám rádi pomůžeme. Tipy, jak ušetřit například s cashbackem, anebo jak vyřešit přepravu auta naleznete níže.

Letenky – Sardinie

Pokud chcete ještě ušetřit, nakupujte s dostatečným předstihem. A jestli chcete ještě výraznější úsporou, podívejte se na tyto portály:

Trajekt – Sardinie

Lístky na trajekt je také nezbytné nakoupit dopředu. Doporučujeme využít například Direct Ferries. Srovnávač, který vypíše všechny spoje v daném čase a dané lokalitě.

sardinie restaurace

Sardinie – počasí po celý rok

Sardinie leží ve Středozemním moři a tomu také odpovídá její počasí. Panuje zde středomořské subtropické klima s horkými a suchými léty a mírnými vlhkými zimami. Velkým benefitem pro milovníky moře a opalování je 300 slunečných dní v roce. Počasí se na různých místech ostrova příliš neliší, jen v horách bývá větrnější.

Měsíc Průměrná teplota vzduchu Průměrná teplota moře
Leden 14 °C 14 °C
Únor 15 °C 14 °C
Březen 16 °C 14 °C
Duben 18 °C 15 °C
Květen 22 °C 17 °C
Červen 26 °C 20 °C
Červenec 29 °C 23 °C
Srpen 30 °C 25 °C
Září 26 °C 23 °C
Říjen 22 °C 21 °C
Listopad 17 °C 18 °C
Prosinec 15 °C 16 °C

koupání v moři

Klidná dovolená na Sardinii – na co nezapomenout?

1.) Rezervace

Včas rezervujte ubytování, letenky nebo lístky na trajekt. Sardinie je oblíbená destinace a pokud se rozhodnete jet na poslední chvíli, nemusíte dostat nejlepší ceny. Ubytování si však můžete zlevnit rezervací přes cashback na webu Booking.com.

2.) Cestovní pojištění

Nikdy nevíte, co všechno se může stát, proto si nezapomeňte vyřídit dobré cestovní pojištění. Doporučujeme využít online kalkulačku, která srovná aktuální nabídky pojišťoven a najde vám to nejvýhodnější.

Tip! Online kalkulačku cestovního pojištění nemusíte nikde zdlouhavě hledat, zdarma si ji můžete vyzkoušet zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

3.) Pravidla pro vstup

Nezapomeňte sledovat covidová opatření Itálie. Situace je relativně klidná, ale je dobré mít přehled.

4.) Opalovací krémy

Sluníčko na Sardinii je zrádné. Nezapomeňte na kvalitní opalovací krémy a přípravky na uklidnění spálené kůže. Se slevou je koupíte na Dr.Max se slevou až 10 % nebo na Notino.cz se slevou až 10 %.

5.) Opatření

V případě, že si chcete na ostrově užívat adrenalinových sportů a outdoorových aktivit, zkontrolujte si životní a úrazové pojištění. S rychlou kontrolou opět pomohou praktické online kalkulačky.

sardinie město

Sardinie – co vidět a zažít?

Záleží jen na vás, jak budete chtít dovolenou na Sardinii pojmout. Chcete jen v klidu relaxovat a užívat si nádherné pláže? Nebo půjdete ve stopách historie, která zde zanechala své stopy? Je toho spousta na ostrově Sardinie, co vidět. Týden na to stačit nebude.

j_RkDWhWeds

1.) Cagliari – hlavní město Sardinie

Doporučujeme navštívit královský palác v čtvrti Castello obehnané starověkými hradbami i novodobými terasami.

Další tipy na výlety v okolí:

  • Bastione Saint Remy
  • Parco Naturale Molentargius Saline
  • Museo archeologico nazionale
  • Cattedrale di Santa Maria Assunta e Santa Cecilia
  • Parco di Monte Urpinu
  • Torre dell’Elefante
_FVtLa_ri0I

2.) Malebné městečko Bosa

Na první pohled vás zaujmou barevné fasády domů, které jakoby vypadly z dětské knížky. Dominantou města je však hrad Serravalle z 13. století.

Další tipy na výlety v okolí:

  • Spiaggia di Bosa Marina
  • Cane Malu
  • Castle of Serravalle
  • Cala ‚e Moro
  • Conce Museum
O02ghWIuIO8

3.) Středověké opevnění města Alghero

Mohutné bašty středověkého opevnění a nádherné historické uličky centra města si vás rychle podmaní. Doporučujeme vyzkoušet i některou z místních restaurací.

Na Sardinii skvěle vaří italskou kuchyni. Nicméně doporučujeme ochutnat i některou z místních specialit:

  • Sardský chléb – pane carasau nebo pane pistoccu
  • Domácí těstoviny malloreddus, culingionis, frmolu
  • Pečené sele nebo jehně
  • Maso pečené v zemi – carraxiau
  • Sardské sýry – kdo má odvahu může ochutnat i casu marzu, tzv. shnilý sýr, s živými larvami sýrorodky drobné. Pro nás ostatní jsou zde jemné sýry dolce sardo a skvělá ricotta.
  • V restauracích si můžete dopřát čerstvé ryby a úžasná místní vína
DUxUbqEgFDU

4.) Archeologické naleziště Su Nuraxi di Barumini

Obdivovat zde můžete megalitické obranné stavby, tzv. sardinské nuraghy. Dominuje jim třípatrová stavba nuraghu z období 2000 až 1500 let př. n. l.

Vstupné:

  • Dospělí 15 EUR
  • Děti 13-17 let 12 EUR
  • Děti 7-12 let 9 EUR
Lis7DI6Rp9g

5.) Neptunova jeskyně na Capo Caccia

Přes kilometr dlouhá jeskyně je tvořena celou řadou sálů, chodeb i malých jezírek. Můžete k ní doplout lodí nebo do ní sestoupit po 656 schodech Escala del Cabirol.

Vstupné:

  • Dospělí 14 EUR
  • Děti 7-14 let 10 EUR
  • Senioři 10 EUR
  • Děti do 7 let a ZTP 0 EUR
8iTAZhm0MOQ

6.) Nejkrásnější pláž Spaggia Rosa

Alespoň tedy podle turistické oblíbenosti. Pláž neleží přímo na ostrově Sardinie, ale na souostroví La Maddalena. Poznávacím znamením je růžový písek.

hn0aYZ83Vdw

7.) Smaragdové pobřeží – Costa Smeralda

Vyhlášené pláže Sardinie se smaragdovým mořem. Snadno zde najdete ubytování. Tato oblast je vyhlášená pro svou nádhernou okolní přírodu. Průzračná voda, tajemné zátoky a bílý písek vás doslova očarují. 

DBUnB7j4c7E

8.) Zátoka Cala Mariolu

Další z pohádkových pláží Sardinie. Pláže zde lemují majestátní vápencové skály. Pozor na strmý vstup do moře.

ys_V9qEUl54

9.) Náhorní plošina La Giara di Gesturi

Zažijete zde procházky nádhernými dubovými lesy a macchiemi, ale také blízká setkání s divokými poníky. Ty je nejsnadnější zahlédnout brzy ráno nebo v pozdním odpoledni.

TOwCnR84fg8

10.) Nejhlubší kaňon Gorropu Gorge

Patří k nejhlubším kaňonům v Evropě. Tvoří ho krásná středomořská příroda i divoká řeka. Až do výšky 500 metrů se zde tyčí skalní strany.

d_LOONLZKFE

11.) Potápění na Sardinii

Perfektní viditelnost smaragdového moře a pestrý podmořský život jsou předpokladem úchvatných potápěčských zážitků. Doporučujeme navštívit podvodní jeskyni Nereo nebo zatopené římské ruiny u Nory.

gdSIZUgqJYk

12.) Sportovní vyžití

Můžete se nechat zlákat vodními sporty, jako je windsurfing nebo kiting, nebo si jít zajezdit na koni. Půjčovny vybavení a jízdárny jsou po celém ostrově.

Uzvq-0EVvsc

13.) Acquario di Cala Gonone

Mořské akvárium, které nadchne nejen dětské návštěvníky ostrova Sardinie. Co vidět, se dozvíte přímo na stránkách akvária.

Vstupné:

  • Dospělí 13 EUR
  • Děti 4-12 let 5 EUR
  • Děti 0-3 zdarma
  • Studenti 9 EUR
  • Rodinné vstupné (2 dospělí a minimálně 2 děti 4-12 let) 39 EUR

Stále ještě hledáte inspiraci pro letní dovolenou? Pokud toužíte po větším množství exotiky, ale chcete zůstat v blízkosti Evropy, podívejte se na Kapverdské ostrovy. Jestliže vám nevadí delší cestování za pravou asijskou exotickou dovolenou, dopřejte si návštěvu Srí Lanky.