Benzín vs nafta: Jaké jsou výhody a nevýhody benzinových a dieselových motorů?

Benzínová pumpa

[obsahova-navigace]

Když si uděláme porovnání benzín vs nafta, tak hlavní rozdíl spočívá především v typu paliva a samotné konstrukci motorů. Zájemce o koupi vozu však bude především zajímat, jaký dopad bude mít tato volba na jeho běžný život. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody benzinových a dieselových motorů?

benzinová pumpa

Výhody benzínového motoru

  • Levnější pořizovací cena. Obecně platí, že automobily s benzinovým motorem bývají levnější (přestože na trhu se ojediněle vyskytnou i vozy, u kterých je tomu naopak). To je 1:0 pro benzínový motor v souboji benzín vs nafta.
  • Menší hlučnost. Jízda s benzínovým motorem bývá většinou příjemnější díky tiššímu zvuku a jemnějším vibracím. Rovněž při brždění se vyznačují menší hlučností díky podtlaku, kterou písty vytvářejí za škrtící lapkou motoru.
  • Nižší náklady na údržbu. Oprava benzínového motoru vychází levněji, než u dieselového.
  • Vyšší komfort při řízení. U benzínového motoru se dočkáte pružnější akcelerace a větší pocitové rychlosti, než u dieselového motoru.
  • Menší riziko nenastartování. Benzín je velmi odolná kapalina, která vzdoruje i velmi nízkým teplotám. Tudíž v zimních měsících zřejmě budete mít menší problémy s nastartováním, než majitelé aut s dieselovým motorem.

Tip! Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo povinné ručení v porovnání benzín vs nafta v naší online kalkulačce. 

Porovnej povinná ručení

benzínový motor

Nevýhody benzínového motoru

  • Benzínový motor má vyšší spotřebu paliva, než diesel.
  • Menší výkon při nízkých otáčkách. Tady je prostě v souboji benzín vs nafta dieselový motor jasným vítězem.
  • Motor je náchylnější k opotřebení. Benzínové motory bývají choulostivější na kvalitu paliva, což může vést k jejich rychlejšímu opotřebení.
  • Dražší palivo. V současné době je benzín dražší, než nafta. Tento rozdíl je však halířový a je možné, že časem se cenové rozdíly mezi oběma komoditami úplně vyrovnají. Však se sami podívejte na vývoj cen za poslední roky:
Datum Cena benzínu (Natural 95) Cena nafty
21.6.2019 33,19 Kč / 1 litr 32,27 Kč / 1 litr
21.6.2020 26,82 Kč / 1 litr 26,49 Kč / 1 litr
21.6.2021 32,49 Kč / 1 litr 30,43 Kč / 1 litr
21.6.2022 47,91 Kč / 1 litr 47,71 Kč / 1 litr

Zdroj: Kurzy.cz

diesel

Výhody dieselového motoru

  • Nižší spotřeba pohonných hmot. Dieselové motory spotřebují na vzdálenost sto kilometrů zhruba o dva až tři litry paliva méně. Jsou tudíž k nezaplacení pro řidiče, kteří jezdí dlouhé trasy, či do služebních automobilů.
  • Cena automobilu klesá pomaleji. Hodnota vozů s dieselovým motorem je stabilnější, než těch na benzín. Vyplatí se tedy vlastníkům těch vozů, kteří jej plánují za nějaký čas prodat.
  • Poradí si s vyšší zátěží. Dieselový motor je vhodný do terénních vozů, dodávek, nebo i běžných aut, které často převážejí náklad či větší počet osob.
  • Má delší životnost. Díky tomu, že nafta na rozdíl do benzínu postupem času nesmývá olejový povrch z válců, je dieselový motor odolnější vůči opotřebení.
  • Levnější cena paliva. Nafta je v současné době levnější, než benzín.

Tip! Přemýšlíte, kde ještě ušetřit? Autodoplňky, motorové oleje, autodíly a další příslušenství můžete nakoupit přes cashback, kde za každý nákup dostanete zaplaceno. Aktuálně najdete zajímavé cashbacky např. na:

* Autohotarek.cz
* Torriacars.cz
* AliExpress.com

dodávka diesel

Nevýhody dieselového motoru

  • Vyšší pořizovací cena. Automobily s dieselovými motory se většinou pohybují ve vyšší cenové relaci.
  • Citlivost na klimatické vlivy. Dieselový motor je háklivější na nižší teplotu či vlhké prostředí.
  • Nehodí se na krátkodobé popojíždění. Dieselový motor se výrazně opotřebovává při městských projížďkách a krátkých vzdálenostech.
  • Vyšší hlučnost. Dieselový motor je zvukově výraznější při startování či brždění. Za jízdy můžete pociťovat silnější vibrace, než u benzínového motoru.

Tip! Ať už v souboji benzín vs nafta vyhraje první nebo druhý typ motoru, doporučujeme si k financování srovnat nabídky bank a dalších finančních institucí. Jedině tak se ujistíte, že si zvolíte tu nejlepší půjčku na auto:

Porovnej půjčka na auto

parkování

Benzín vs nafta: výsledky srovnání 

Dieselový motor se hodí spíše pro delší trasy a pro větší zátěž vozidla. Po automobilu s benzínovým motorem nejspíš sáhnou ti lidé, kteří se řadí mezi městské řidiče a chtějí si užít vyšší komfort při jízdě.

Tip! Ceny benzínových a dieselových vozů můžete teď nově porovnat v našem online autobazaru! Najdete v něm přes 30.000 ojetých aut.