15 dechberoucích míst, co vidět ve Švýcarsku

švýcarsko

[obsahova-navigace]

Švýcarsko toho však nabízí ještě mnohem více než jen nedotčenou přírodu charakteristickou horami a údolími, ledovci, lesy, vodopády, jezery a řekami. Švýcarsko se pyšní také nádhernými historickými městy, architektonickými skvosty a je nerozlučně spojeno s kvalitní čokoládou a vyhlášenými sýry. V tomto článku vám přiblížíme nejen to, co vidět ve Švýcarsku, ale seznámíme vás také s několika zajímavostmi a poradíme, v jakém měsíci se ideálně do Švýcarska vypravit.

švýcarsko

Počasí: Švýcarsko

Kdy se vydat na dovolenou do Švýcarska? Od července do září je počasí teplé a většinou bez deště, a to i v horách. Zimy jsou chladné, a jsou tak jako stvořené pro milovníky lyžování a dalších sportů. Pro ty, kteří se chtějí na dovolené ve Švýcarsku koupat v jezerech, je tedy ideální doba k návštěvě od července do září. Za lyžováním se můžete vypravit od prosince do března.

Švýcarsko - památky

Švýcarsko: Měna

Národní měnou je ve Švýcarsku švýcarský frank, který ve směnárnách najdete pod zkratkou CHF. Většinou ve Švýcarsku najdete ceny uváděné také v eurech. Obchody však nemají povinnost eura přijímat a také vracet vám mohou ve francích. Švýcarský frank je spojený s bankovkami s hodnotami 10, 20, 50, 100, 200 a 1000 franků a mincemi v hodnotě 1, 2, 5 franků. Jeden švýcarský frank se rovná zhruba 24,9 českým korunám.

Tip! Směňte si jednoduše franky a nenechte se napálit zbytečně vysokou cenou. U nás vidíte podrobný přehled, kde je pro vás nákup franků nejvýhodnější.

Kurzy

Švýcarsko - příroda

Švýcarsko: Zajímavosti

Jaké zajímavosti jsou spojeny se Švýcarskem? Švýcarsko je považované za jedno z nejčistších míst světa a je známé také vysokým počtem atomových krytů a bunkrů. Jen v Alpách se nachází okolo 300 000 bunkrů a krytů a atomové kryty jsou také poměrně běžnou součástí obytných domů ve městech. Zajímavostí také je, že cizinci ve Švýcarsku tvoří zhruba 25 % obyvatel.

Švýcarsko

Co vidět ve Švýcarsku?

Plánujete dovolenou a sepisujete si seznam toho, co vidět ve Švýcarsku? Vybrali jsme pro vás 15 míst, která by neměla na vašem cestovatelském seznamu chybět. Přiblížíme si následující místa:

  1. Město Curych
  2. Město Lucern
  3. Město Bern
  4. Kaplový most v Lucernu
  5. Město Locarno
  6. Katedrála a knihovna v St. Gallen
  7. Švýcarská jezera
  8. Rýnské vodopády
  9. Čokoládové centrum Lindt’s Home of Chocolate
  10. „Sýrová“ oblast Emmental
  11. Cesta vlakem Bernina Express
  12. Švýcarské alpy
  13. Národní park Graubünden Nationalpark
  14. Průsmyk Passo dello Stelvio
  15. Vrchol Matterhorn

Tip! Před cestou do Švýcarska si nezapomeňte vyřídit cestovní pojištění. Dnes už nemusíte nikam chodit, jednoduše ho vyřídíte online z pohodlí domova zde:

Cestovní pojištění již od 7 Kč na den mzzPiShrWdc

1.) Švýcarsko: Město Curych

Prvním bodem na našem seznamu je největší švýcarské město Curych, které se pyšní hned několika nej. Kromě toho, že je považované za nejdražší město světa, je také spojené s nejlepší kvalitou života i vzhledem k tomu, že je jedním z nejbohatších měst světa. Toto švýcarské město je doslova poseté architektonicky zajímavými stavbami.

OPbXu4nUbrg

2.) Švýcarsko: Město Lucern

Dalším městem, které byste rozhodně neměli ve Švýcarsku vynechat, je Lucern, který je považovaný za jedno z nejmalebnějších měst světa. V tomto městě se nachází slavné Lucernské jezero, hora Pilatus a také nejnavštěvovanější švýcarské muzeum.

jSYGusRGoqo

3.) Švýcarsko: Město Bern

Kromě největšího města Švýcarska turisté nedají dopustit ani na hlavní město Švýcarska – Bern. Mezi dominanty Bernu patří nejvyšší švýcarská katedrála, kašny ze 16. století, starověká věž s hodinami a pohyblivými loutkami a také historické centrum a nákupní pasáž zvaná Lauben, jež je dlouhá šest kilometrů.

Y7F5IWzLcM4

4.) Švýcarsko: Kaplový most

Zůstaňme ještě chvíli u Lucernu, dominantou tohoto města je Kaplový most, jenž je jedním ze symbolů Švýcarska. Most překlenuje řeku Reuss a je nejstarším dřevěným krytým mostem v Evropě. Mostu vévodí osmiboká vodárenská věž, která je jedním z nejfotografovanějších objektů ve Švýcarsku.

5Aov6-Q83Xk

5.) Švýcarsko: Město Locarno

Městečko Locarno, které leží u jezera Lago Maggiore, někteří nazývají rájem na zemi. Přírodní krásy, jež jsou s tímto městem spojeny, totiž opravdu vyráží dech. Návštěvníky město láká na krásné jezerní pláže a nezaměnitelný výhled na blízké Alpy.

Tip! Zlevněte si dovolenou ve Švýcarsku nákupem letenek, ubytování nebo jízdenek přes cashback. Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět.

* 4% cashback na ubytování s Booking.com
* 5% cashback na autobus s Flixbus.cz
* 3% cashback na letenky s Kiwi.com

r5WBap_r8M8

6.) Švýcarsko: Katedrála a knihovna v St. Gallen

Dalším městem na našem seznamu je město St. Gallen, ve kterém stojí za návštěvu zejména monumentální katedrála zapsaná na seznamu UNESCO. Katedrála stojí v blízkosti knihovny z 16. století. Ta je jednou z nejstarších a také největších knihoven na světě a nachází se v ní více než 150 000 knih.

29SMXW21Rcs

7.) Švýcarsko: Jezera

Švýcarsko je vyhlášené svými jezery, kterých se v této zemi nachází zhruba 1 600. Jedním z nejznámějších je Curyšské jezero, které je dlouhé 40 km a široké 4 km. Jezero se nachází v nadmořské výšce 406 metrů a jeho celková rozloha dosahuje 88,5 km2. Jaká je maximální hloubka tohoto jezera? 143 metrů.

zhE50TVEmlA

8.) Švýcarsko: Rýnské vodopády

Chtěli byste vidět největší vodopády v Evropě? Pak by k místům na vašem seznamu měly patřit také Rýnské vodopády, které jsou široké 150 metrů a jsou vysoké 23 metrů. Vodopády se nacházejí nedaleko města Schaffhausen v severní části Švýcarska.

7pwKEKTYWwg

9.) Švýcarsko: Centrum Lindt’s Home of Chocolate

Milujete čokoládu? Pak byste neměli vynechat návštěvu centra Lindt’s Home of Chocolate, které se nachází na břehu Curyšského jezera. V tomto centru na návštěvníky čeká celá řada atrakcí, jedná se například o interaktivní muzeum, které je spojené s ochutnávkou čokolády. Dominantou centra je bezesporu čokoládová fontána. Ta je vysoká neuvěřitelných devět metrů.

1haOn0lEtfc

10.) Švýcarsko: „Sýrová“ oblast Emmental

Vzhledem k tomu, že jsme nevynechali místo, které nadchne všechny milovníky výborné švýcarské čokolády, neměli bychom zapomínat ani na milovníky sýrů, kterými je také Švýcarsko pověstné. Kolébkou slavného ementálského sýru je zemědělská oblast Emmental, jež vás opět uchvátí nádherou krajinou.

lTlVxH6QMUU

11.) Švýcarsko: Cesta vlakem Bernina Express

Švýcarsko je bezesporu zemí vlaků a Bernina Express je nejvýše položenou železnicí Evropy. Cesta vlakem nabízí výjimečný pohled na ledovce a ledovcová jezera a vlak projíždí krajinou spojenou s architektonickými klenoty zařazenými na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO.

TE_Gf16EGHA

12.) Švýcarsko: Alpy

Věděli jste, že Švýcarské Alpy zaujímají až 60 % země a nachází se zde největší koncentrace vrcholů, jež jsou vyšší než 4 000 metrů nad mořem? Takovýchto vrcholů je zde rovnou 24. Za zmínku rozhodně stojí také nejdelší alpský ledovec s délkou 26 km, který je zapsaný na seznamu UNESCO.

3W0vji2ZI4k

13.) Švýcarsko: Národní park Graubünden Nationalpark

Nedotknutelnou přírodou, která vyráží dech, se může pochlubit i jediný švýcarský národní park Graubünden Nationalpark. V tomto národním parku, jehož nejvyšší horou je Piz Pisoc, žije zhruba 30 druhů savců, narazit zde můžete například na kamzíky, jeleny, kozorožce nebo lišky.

8gs6w3GKuNk

14.) Švýcarsko: Průsmyk Passo dello Stelvio

Ráj motorkářů a cyklistů? Jednoznačně průsmyk Passo dello Stelvio, který charakterizuje téměř 50 zatáček, které vám umožní vystoupat do výšky 2 756 metrů nad mořem. Na vrcholku se teploty pohybují jen okolo nuly a nachází se zde nespočet stánků s občerstvením a se suvenýry.

Tip! Pokud chcete mít klidnou dovolenou, a nezáleží na tom, jak moc zkušený horal jste, zařiďte si dobré úrazové pojištění. Vyplatí se i pro cestu do Švýcarska.

úrazové pojištění od 160 Kč/měsíc BY2bpNWoNJo

15.) Švýcarsko: Vrchol Matterhorn

Jen málokterý vrchol ve Švýcarsku je známý tak jako špičatý vrchol Matterhorn, který dosahuje výšky 4 478 metrů nad mořem a patří k nejvyšším horám v Alpách. S touto proslulou horou se můžete vyfotografovat ve vesničce Zermatt, která leží na úpatí Matterhornu a nachází se zde řada hotelů, obchůdků a restaurací.

Náš seznam 15 úchvatných míst vám snad dokázal poskytnout odpověď na otázku, co vidět ve Švýcarsku. V této malebné zemi si přijdou na své jak milovníci přírody, tak i milovníci památek, nádherných měst a v neposlední řadě dobrého jídla.

Tip! Pokud se rozhodnete do Švýcarska vydat letecky, rozhodně se vám bude hodit článek o zakázaných předmětech do letadla. Více informací i o vyřízení pasů pro celou rodinu na našem blogu:

Vyřízení pasu pro děti i dospělé: Co vše si připravit a kam jít?
Pas pro miminko: Kde a jak přesně ho zařídit?
Zakázané předměty v odbaveném zavazadle a příruční tašce