Toskánsko: 15 úžasných míst, která stojí za návštěvu nejen v době vinobraní

Toskánsko

[obsahova-navigace]

Toskánsko toho však nabízí ještě mnohem více než jen notoricky známé vinohrady. Tento kraj ve střední Itálii proslul také nádhernou přírodou a historickými městy. Toskánsko je po právu považováno za region, který má co nabídnout jak milovníkům přírody, kultury a památek, tak i dobrého jídla a pití. Chcete vědět, jaká zajímavá místa byste v Toskánsku měli rozhodně navštívit? V tom případě je tento článek určený právě pro vás.

pláže v toskánsku

Toskánsko: Moře

Jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé jezdí na dovolenou do Itálie, je moře. Region Toskánsko se nachází nedaleko Tyrhénského moře. Pláže v Toskánsku jsou převážně písčité a charakterizuje je pozvolný vstup do moře, takže se jedná o destinaci vhodnou i pro rodinnou dovolenou.

Nejlepší pláže v Toskánsku:

  • Marina di Pietrasanta
  • Cala del Gesso
  • La Feniglia
  • Pláž Sansone
  • Pláž Cavoli

Toskánsko Termály

Toskánsko: Termály

Toskánsko se může pochlubit celou řadou horkých pramenů, které se nacházejí napříč tímto regionem. Zatímco některé z nich jsou dnes součástí uzavřených lázeňských center, mnohé jsou návštěvníkům přístupné. Vybrali jsme několik termálních lázní, které byste při svých toulkách po Toskánsku neměli vynechat.

  • Saturnia: Nejznámější toskánské termální lázně? Ty, které najdete v Saturnii. Voda v bílých skalních bazénech má teplotu 37 stupňů Celsia.
  • Petriolo: Přírodní horké prameny s teplotou 42 stupňů Celsia, jež se nacházejí 20 minut autem od Sieny. Vstup do přírodních bazénů je zdarma.
  • San Filippo: Pokud máte problémy s dýchacím ústrojím nebo s klouby, doporučujeme návštěvu horkého pramene San Filippo, který se nachází poblíž Sieny. Horké prameny jsou obohaceny o hořčík, vápník a síru.
  • Chianciano Terme: Poblíž turisticky hojně navštěvovaných destinací Montalcino, Pienza a Montepulciano se nacházejí termální lázně Chianciano Terme, které jsou vyhledávané zejména kvůli léčbě jaterních onemocnění.

ribollita

Toskánská kuchyně

Skvělou kuchyní je proslulá celá Itálie a Toskánsko není výjimkou. V celém Toskánsku si můžete vychutnat skvělé domácí těstoviny, prvotřídní pizzu, zmrzlinu nebo proslulé italské dezerty. Chcete ochutnat specialitu, která je spojená konkrétně s Toskánskem? Pak vyzkoušejte ribollitu (na obrázku výše) a další pochoutky:

  • Toskánská ribollita – Ribollita je dvakrát vařená polévka, která pochází právě z Toskánska. Jeden den se polévka uvaří podobně jako známá zeleninová polévka minestrone a druhý den se zahustí plátky bílého italského chleba. Jedná se o velmi hustou polévku, do které patří fazole, kapusta, zelenina, brambory, mrkve, celer, rajčata, česnek a bylinky.
  • Lampredotto – Sandwich z hovězích držek servírovaný s vývarem a salsou verde je pochoutkou pocházející z města Florence.
  • Crostini Toscani – Oblíbený předkrm v podobě topinek osázených „paštikou“ z kuřecích jater.
  • Panzanella – Jinak také chlebový salát nesmí chybět na každém toskánském stole. Najdete v něm směs rajčat, červené cibule, bazalky a chleba ochucenou olivovým olejem, octem a solí.
  • Lardo di Colonnata – Vyhlášený sněhobílý špek, který se nakládá na půl roku do mramorových nádob ve městě Colonnata.

dovolená v Toskánsku

Toskánsko: Zajímavá místa

Nyní už se dostáváme k tomu, která zajímavá místa v Toskánsku kromě moře a termálních lázní navštívit. Připravili jsme si pro vás hned 15 míst, jež vám umožní pocítit výjimečný italský region v celé jeho kráse.

Tip! Před tím, než se vydáte na dovolenou do Toskánska, nezapomeňte si zařídit cestovní pojištění. Na celý proces vám postačí 5 minut zde:

cestovní pojištění od 7 Kč/den hK7GRWx7TKA

1.) Hlavní město Toskánska Florencie

Prvním bodem na našem seznamu je rovnou největší a zároveň hlavní město Toskánska Florencie. Florencie, jíž každoročně navštíví miliony turistů, je nazývaná také jako renesanční perla Itálie. Centrum tohoto města je od roku 1982 zapsáno na seznamu UNESCO a je spojeno s řadou světoznámých památek. Některé z nich si ještě blíže představíme.

f_3DTSyuJlQ

2.) Florencie: Katedrála Santa Maria del Fiore

Jednou z ikonických budov Florencie je katedrála Santa Maria del Fiore, která patří k největším katedrálám světa a opět je zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Její stavba započala v roce 1296 a základní stavba katedrály byla dokončena v roce 1413. Pokud toužíte po tom, aby se vám naskytl výjimečný pohled na celu Florencii, doporučujeme návštěvu kopule katedrály, na níž vede 463 schodů.

H2vy6udgiQ4

3.) Florencie: Baptisterium Jana Křtitele

Další stavbou, kterou je Florencie proslulá, je osmiboká kaple Jana Křtitele. Ta se proslavila nejen svým monumentálním vzhledem, ale také tím, že se jedná o nejstarší náboženskou stavbu ve Florencii, její historie totiž sahá až do 4. až 5. století, současná podoba však pochází z 11. století a 12. století.

rGdTcrraFVg

4.) Florencie: Socha Davida

Florencii má řada z nás spojenou z jednou z nejznámějších památek světa – sochou Davida. Ale pozor, ve Florencii se nacházejí hned dvě tyto sochy. Na původním místě, tedy před vchodem do Palazzo Vecchio, se můžete podívat na kopii slavného díla. Originál se nachází ve florentském muzeu La Galleria dell’Academia.

ekQE0ege5pQ

5.) Město Lucca

Region Toskánsko je spojený s celou řadou výjimečných měst. Kromě Florencie se jedná také o město Lucca, které se rozkládá pod Apuánskými Alpami. Kromě krásné krajiny se pyšní také jedním z největších historických center Toskánska a řadou památek, jako je například cihlová věž Torre Guinigi, katedrála sv. Martina nebo bazilika San Frediano.

ZIP3z9LoMGc

6.) Město Siena

Pokračujeme dalším městem, městem Siena, jež se opět řadí k nejkrásnějším toskánským městům. Historické centrum města se vyznačuje zachovalými středověkými měšťanskými domy, rozsáhlým náměstím i dominantou města v podobě sienské katedrály.

-x1_sM9w_N4

7.) Město San Gimignano

Proč navštívit městečko San Gimignano? Jedná se o město, jehož historie sahá až do 4. století před Kristem a které charakterizuje 15 vysokých středověkých věží, které jsou dodnes symbolem města. Nejvyšší věž nazvaná Torre Grossa měří 54 metrů.

uypPewARpdk

8.) Město Pisa

Dalším z toskánských měst, které láká na celou řadu významných památek, je město Pisa. To se proslavilo zejména díky Šikmé věži na náměstí Zázraků. Bez povšimnutí by však neměly zůstat ani další památky a místa, jako je baptisterium, dóm Composanto, středověký hřbitov nebo museum Museo dell´Opera del Duomo.

ewd3zdoujsU

9.) Apuánské Alpy

Milovníky turistiky nadchne horský hřeben Apuánské Alpy, který se proslavil těžbou mramoru. Skvělým zážitkem je nejen návštěva hor, ale také možnost prohlídky lomu na mramor.

Km7ZYQYYqk8

10.) Národní park Casentino

Když už jsme u přírodních krás, neměli bychom opomenout ani toskánské přírodní parky. Jedním z nejnavštěvovanějších je národní park Casentino, který je jako stvořený k procházkám i delším výletům. Na jeho území se nachází řada vesnic. Ty dokonale korespondují s okolní krajinou a nijak tedy nenarušují její vzhled.

NyNpK2q3LJg

11.) Národní park Alto Merse

Dalším toskánským národním parkem je park Alto Merse, který se nachází jihozápadně od města Siena. Co vás v tomto národním parku čeká? Procházky listnatými lesy a možná také pohled na chráněná zvířata, jako jsou káňata nebo divoké kočky.

uog583BRh1U

12.) Jezero Massaciuccoli

V horkých letních dnech se můžete zchladit v největším toskánském jezeru Massaciuccoli. V tomto jezeře se můžete jednak vykoupat a jednak si dopřát kulturní zážitek. Pořádá se zde totiž hned několik kulturních akcí včetně známé akce Puccini Festival.

4QZro8IE_9I

13.) Region Chianti

Pokud jste se vypravili do Toskánska za vínem, neměl by na vašem cestovatelském seznamu chybět region Chianti, ve kterém se vyrábí asi nejznámější červené italské víno. Pro víno Chianti, které se vyrábí už od 13. století, je typická jeho sytě červená barva a příjemné ovocné aroma.

Tip! Na vinobraní v Chianti se vypravte v období září – říjen.

1W__PhAtOkw

14.) Přímořské středisko Marina di Pisa

Ideálním místem pro všechny, kteří si chtějí užít koupání v moři, je přímořské středisko Marina di Pisa, jež se nachází kousek od města Pisa. Toto středisko láká na veřejnou oblázkovou pláž a nachází se zde také soukromé písčité pláže.

-qvifpVe_DU

15.) Klášter Camaldoli

V lese v toskánských Apeninách najdete klášter Camaldoli, který byl založený okolo roku 1012 a byl domovem poustevnického řádu Kamaldulů. Nedílnou součástí tohoto kláštera je stará lékárna, ta mnichům sloužila k tomu, aby zde studovali účinky léčivých bylin.

Představte si, že sedíte se sklenkou výborného vína, díváte se na úchvatnou zvlněnou krajinu a užíváte si příjemné teplo slunečních paprsků, druhý den se kocháte historickými městy a další den si užíváte návštěvu termálních lázní. Tak nějak může vypadat vaše dovolená, pokud se rozhodnete pro Toskánsko.

Tip! Před cestou do Itálie doporučujeme projít si následující cestovatelské průvodce:

* 15 úžasných míst, co vidět v Miláně
* Benátky: Co vidět? Kdy jet? Co ochutnat?
* Bari, Itálie: Co navštívit? Co dělat? Co ochutnat?