Jak odstranit dálniční známku správně a do pár vteřin?

čelní sklo auta

[obsahova-navigace]

Elektronické dálniční známky začínají převažovat. Nalepovací dálniční známka vás ale čeká např. při cestách v Rakousku, Slovinsku a Švýcarsku. Platí důležité pravidlo, že neplatná dálniční známka se musí ze skla odstranit. Pryč jsou doby, kdy si někteří řidiči nechávali na čelním skle jednu známku za druhou. Jak odstranit dálniční známku, když už její platnost vypršela? Vyřešte hravě i situace, kdy na skle zůstane zbytek známky, nebo je na skle lepidlo, na které se postupně nachytává prach.

čelní sklo auta

Jak odstranit dálniční známku?

První pokus obvykle spoléhá na vlastní nehty, nebo karty. Nejprve zkuste chytit roh dálniční známky a pak krok za krokem sundávat zbytek. Tento postup funguje zhruba do chvíle, než si dálniční známkou zajedete pod nehet. Stejně tak se při rychlém pohybu stává, že se známka přetrhne. Aby vám odlepování co nejlépe šlo, nahřejte známku nejprve fénem. Teplo uvolní lepidlo a známka by měla jít pohodlně dolů.

Jak odstranit dálniční známku pohodlněji? Z ostřejších nástrojů můžete zvolit škrabku na sklokeramickou desku. Funguje na odstraňování připečených zbytků, přitom nedochází k poškození desky. Stejně dokáže zpracovat i dálniční známku.

Další možností, čím odstranit dálniční známku, je žiletka. U ní však pozor na pořezání nejen vás samotných, ale i skla. Raději investujte do speciálních škrabek na dálniční známky. Stojí jen pár korun a sehnat se dají na benzinových stanicích, nebo se dávají k dálničním známkám.

ředidla

Jak odstranit lepidlo ze skla?

Nenechávejte si na čelním skle zbytek lepidla. Štvalo by vás tam. Možná by vám časem nachytaná vlákna bránila rozhledu. Ani toto místo nepřelepujte novou známkou. Nová známka by nemusela být čitelná. Sáhněte doma pro ocet nebo olej. Obojí bude chtít vaši intenzivní práci a drhnutí. Nakonec nezapomeňte na odmaštění. Na vrstvě oleje by vám nemusela dobře držet nová známka.

Z technických materiálů důvěřujte lihu, nebo technickému benzinu. S nimi máte úspěch zaručený. Tyto přípravky nezapáchají, nepoškodí čalounění, ani palubní desku.

Funguje také ředidlo a aceton. Tato chemie už je cítit a ne každému dělá jejich vdechování dobře. V interiéru automobilu mohou zanechat při neopatrné manipulaci fleky. Sáhnout můžete i po dezinfekci na ruce, kterou si v posledních letech nejspíš stejně vozíte stále s sebou.

úklid auta

Nejlepší způsob, jak odstranit dálniční známku a lepidlo

Pro srovnání si představíme ještě jednou všechny možnosti v přehledné tabulce. Zde snadno zjistíte, která z možností je nejlepší:

Úspěšnost Jak odstranit dálniční známku? Jak odstranit lepidlo?
Domácí dostupné řešení (namáhavější) nehty, karty ocet, olej
Lepší řešení škrabka na sklokeramickou desku dezinfekce, ředidlo, aceton
Jistý úspěch speciální škrabka na známky líh, technický benzín

dálnice

Jak nalepit dálniční známku?

Kouzlo sundávání dálniční známky začíná už jejím nalepením. Dobře funguje fígl s přichycením na vlastní oblečení. Ideální je tričko, rifle, svetr, rozhodně nevolte chlupaté oblečení. Na známku se nalepí malé chloupky, které zaručí, že nebude držet na skle tak pevně. Nebojte, samovolně nespadne, natolik je lepidlo silné. Při sundávání ale budete mít částečně vyhráno.

Tip! Nezapomeňte si ještě před touto akcí napsat na známku číslo SPZ. Bez ní je známka neplatná. Čeká vás cesta dálnicemi na dovolenou a nevíte, kde sehnat dálniční známky? Inspirujte se naším článkem.

dálnice v cizině

Trable s elektronickou dálniční známkou

I elektronické dálniční známky vás mohou potrápit. Co dělat, když jste se při zadávání spletli v SPZ? Stává se to. Naštěstí už i na tyto omyly je český systém připravený. Pokud ještě známka nezačala platit, vezměte si autorizační kód a přes něj opravte značku, nebo zemi registrace automobilu. Změnit můžete klidně všechny znaky.

Pokud už známka platí, stále můžete změnit SPZ. Opět využijte autorizační kód. Tentokrát ale můžete opravit jen dva znaky z vaší značky. V obou případech se změna smí udělat jen jednou.

Problém elektronické dálniční známky je její nepřevoditelnost. Pokud auto prodáte, nemůžete si dálniční známku s sebou “odnést”. Zůstává dále vedena na uvedenou SPZ. Na nové auto si kupte novou dálniční známku. Výhoda je, že roční má platnost 365 dnů od data zakoupení. Neplatí tedy jako u naší původní nalepovací platnost jen od prosince do konce ledna.

Bez dálniční známky nepokoušejte na dálnicích štěstí. Na placené silnici vás může zastavit policie, stejně tak jsou všude kamery a pokuta vám dorazí domů. Za jízdu bez dálniční známky v označeném úseku vás čeká na místě pokuta 5 000 korun, ve správním řízení může jít až o 20 000 korun pokuty.

Tip! Stejně jako na dálniční známku, nezapomínejte na povinné ručení. Jednoduše si porovnejte nabídky pojišťoven u nás:

Porovnej povinná ručení