Plynovody v Evropě: Budeme mít plyn z Ruska, Ameriky nebo Afriky?

plynovody

[obsahova-navigace]

Ve zprávách jdou každý den skloňované dodávky plynu z Ruska. Dodávky kolísají, cena plynu roste. S rostoucími cenami se zvyšují i obavy lidí z chladného období, které nás na konci roku čeká. Ruské plynovody, ale nejsou jedinou možností, jak dostat plyn do Evropy. Možná vás ale překvapí, jak je to s plynovody v Evropě a jaké jsou další možnosti dodávek. Pojďme se na to podívat z blízka. I na složitost situace a proč nejde plyn jednoduše začít odebírat ze dne na den odjinud.

těžba plynu

Jaké jsou plynovody v Evropě?

Plynovody v Evropě vedou jak ze zemí na území kontinentu, tak ze zemí mimo něj. Vedou z Norska, Ruska, Azerbajdžánu, Libye a Alžírska. Norské plynovody ústí v Belgii, Francii, Německu a Velké Británii. Ruské plynovody pak končí v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Turecku a na Ukrajině. Africké plynovody na Sicílii a ve Španělsku. Plynovod z Azerbajdžánu vede do Turecka. Z těchto cílových zemí se musí plyn rozvézt po silnici nebo železnici.

plynovod z ruska

Plyn z Ruska a jeho množství za rok

Z Ruska do Evropy vedou plynovody Bratrství, Sojuz, Jamal, Nord Stream, Turkstream a Nord Stream 2. V prvním pololetí roku 2021 tvořil podíl ruského plynu na celkovém dovozu do EU 46,80 %. Plyn dovezený do Česka byl přitom téměř z většiny ruský.

Plynovod Tranzitní země Konečná země Množství plynu ročně
Bratrství Tzv. Ukrajinský tranzit Polsko, Ukrajina, Maďarsko, Rumunsko 100 mld. m3
Sojuz 26 mld. m3
Jamal Bělorusko Polsko 33 mld. m3
Nord Stream Baltské moře Německo 55 mld. m3
Turkstream Černé moře Turecko 31,5 mld. m3
Nord Stream 2* Baltské moře Německo 55 mld. m3

*Kvůli Ruské agresi na Ukrajině pozastaveno spuštění.

tanker na přepravu plynu

Úskalí dovozu plynu po moři

Další možností jak dovézt plyn do Evropy je cesta po moři. Plyn se převáží zkapalněný, označuje se jako LNG, velkými tankery. Největšími dovozci LNG do Evropy jsou USA a Katar. Z lodí se pak plyn přečerpává v tzv. terminálech. Těch je po Evropě zatím asi 20. Při zkapalňování zmenší plyn svůj objem, proto je i tato cesta zajímavá. Nicméně lodí a terminálů by bylo potřeba mnohem více. Největší potíží s LNG je jeho vysoká ekonomická náročnost. Takže i když může nahradit část dovozu plynovody v Evropě, bude představovat tlak na růst cen plynu.

Cesta LNG od těžby až transportu

Podívejte se, jak složitou cestu musí projít zemní plyn, než je jako zkapalněný převezen do odběratelské země, třeba k nám do České republiky.

plynový sporák

Jaká opatření chystá Český stát?

Situace není stabilní a závislost na ruském plynu v současné chvíli podkopává ekonomiku i náladu lidí. Proto stát hledá možnosti, jak nahradit ruské dodávky plynem z jiných zemí. Část spotřeby by mohl nahradit plyn z Norska. Jedná se s USA i Katarem o možných dodávkách LNG. Pro ty ale potřebujeme kapacitu v LNG terminálech. Zde se jedná s Německem a Polskem. Další jednání probíhají o propojení s plynárenskou sítí v Polsku a Rakousku. Větší zapojení alternativních zdrojů energie je dalším bodem.

 LNG terminál

Změny ze dne na den jsou nemožné

Plyn nenakupují státy, ale soukromé společnosti. Nejčastěji na nakupován na burzách a kontrakty jsou uzavírány na dlouhou dobu dopředu. Stát tyto nákupy může ovlivnit nepřímo různými pobídkami, podporou stavby nových plynovodů a LNG terminálů. To vše chce ale spoustu času. Uzavírání smluv předchází dlouhá jednání, stavby nových plynovodů a LNG terminálů (na obrázku výše) probíhají roky. I proto je tak těžké změnit rychle dodavatelskou zemi nebo země.

plynový kotel

Jak se připravit na další růst cen a případný nedostatek plynu?

To, co můžeme dělat, je přizpůsobit se situaci. Počítat s tím, že ceny plynu zkrátka ještě mohou růst. A podle toho si vypracovat vlastní domácí strategii.

1.) Hlídejte si nabídky na trhu

Doporučujeme pravidelnou kontrolu dodavatelských cen. Praktickou pomůckou jsou online kalkulačky, které rychle odhalí, jestli za plyn zbytečně nepřeplácíte a nenastal tak čas na změnu dodavatele plynu.

Tip! Kalkulačku plynu si můžete zdarma vyzkoušet zde:

Porovnej dodavatele plynu

2.) Zvažte změnu vytápění z plynového kotle na jiný

I když jsou ceny elektřiny do velké míry závislé na cenách plynu, který je zdrojem pro elektrárny, může se vyplatit kombinace elektrokotle a domácího krbu na dřevo. Zkuste se poradit s odborníky.

3.) Posun k alternativním způsobům vytápění

Budoucností jsou různé alternativní zdroje vytápění. Můžete zvolit tepelné čerpadlo nebo se podívat na zatím méně rozšířený způsob vytápění klimatizací.

4.) Soláry a virtuální baterie

Zdrojem energie pro domácnost může být i domácí fotovoltanická elektrárna. Virtuální baterie pak pomohou uchovat vyrobené přebytky energie na zimu.

5.) Můžete-li, zateplete dům

Dobře zateplený dům nepotřebuje tolik energie na vytápění. Na zateplení domu a případnou výměnu oken a dveří si můžete vzít hypotéku nebo půjčku.

Tip! Nejlepší půjčku získáte porovnáním aktuálních nabídek bank a dalších finančních institucí. Nemůsíte je však obíhat, postačí vám jeden klik zde:

Najděte nejlepší půjčku

6.) Snížení tepelného komfortu o dva stupně ušetří tisíce

Obecné doporučení je snížit teplotu v domácnosti o 1 – 2 °C. Například v zimě nevytápět na 22 °C, ale třeba jen na 20 °C. Snížením teploty o 1 °C můžete uspořit 5 – 10 % energie nutné na vytápění.

7.) Změna zvyků a šetření s energií v domácnostech

Způsobů, jak lépe hospodařit s energiemi v domácnosti a regulovat tak vysoké náklady na provoz, je poměrně hodně:

To odkud k nám nakonec bude přicházet plyn je v rukou vlády a velkých korporací. A my můžeme jen doufat, že se jim podaří udělat zásadní kroky, abychom tuto krizi ustáli. Jako jednotlivci a domácnosti se můžeme přizpůsobit tím, že snížíme svou spotřebu jednotlivých energií a změníme některé své zvyky.