Klimatizace do bytu: Která je nejlepší?

klimatizace do bytu

[obsahova-navigace]

Extrémní horka se začínají objevovat s železnou pravidelností. Už to není jen náhodný jev, který se opakuje jednou za pár let. Řešením přehřátého bytu může být klimatizace. Nicméně v rodinném domě jsme svými pány. Není problém namontovat si na zeď nebo na pozemek prakticky cokoliv. U bytu je situace často daleko složitější. Někdy jde jen o dohodu mezi sousedy. Pokud jsme v nájmu nebo bydlíme v historickém jádru města, máme ruce svázány ještě víc. Jak tedy zatočit v parných dnech s teplotou v bytě? Jaké existují klimatizace do bytu? A kdy kterou použít?

klimatizace do bytu

Typy klimatizací do bytu

Výběr typu klimatizace závisí na vašich úsporách, ale také na tom, zda bydlíte tzv. ve svém nebo jste v nájmu. Speciální přístup si žádají byty, které jsou v památkově chráněné oblasti nebo historickém jádru města. Tam nelze jen tak pověsit venkovní jednotku na zeď, nebo vystrčit hadici z okna.

1.) Mobilní klimatizace

Skvělým řešením jsou mobilní klimatizace do bytu. Dají se použít prakticky kdekoliv. Velkou předností je snadná instalace a velká mobilita. Jednoduše klimatizaci přesunete do té místnosti, kterou zrovna potřebujete vychladit. Některé umí také odvlhčovat nebo čistit vzduch.

Pokud máte problém vyvést hadici z okna, podívejte se na mobilní klimatizace do bytu bez hadice.

2.) Nástěnná klimatizace

Nástěnná klimatizace do bytu může být jednodílná nebo dvoudílná. Jednodílným se také říká parapetní a montují se do menších otvorů. Výkonem se podobají mobilním klimatizacím. Dvoudílná klimatizace se skládá s vnitřní nástěnné jednotky a venkovní kondenzační jednotky.

Nástěnná klimatizace

Výhody a nevýhody jednotlivých typů klimatizace do bytu

Při rozhodování o tom, jakou klimatizaci si do bytu pořídíte, vám může pomoci následující přehled výhod a nevýhod jednotlivých typů.

Typ klimatizace Výhody Nevýhody
Mobilní klimatizace Dostupná cena
Snadná instalace
Jednoduché přemísťování
Vyšší hlučnost
Většinou nutnost odvést teplý vzduch hadicí
Nástěnná jednodílná klimatizace Vhodná do menších místnosti (do 100 m3)
Nepotřebuje vývod trubkou
Může také vytápět
Slabší výkon
Chladí jen místnost, kde je umístěna
Nutnost odborné montáže
Nástěnná dvoudílná klimatizace

Čisté profesionální řešení
Silný výkon
Nižší hlučnost
Šetrný provoz
Různé funkce na víc

Vyšší náklady na investici
Chladí jen místnost, kde je umístěna
Nutnost odborné montáže
Někdy jsou nezbytné stavební úpravy

klimatizace v bytě

Jak vybrat klimatizaci do bytu?

Než se vrhnete na internet a začnete v zápalu horkých dní objednávat klimatizaci, v klidu si pomyslete následující body.

  1. Jak velké místnosti či místnost potřebujete vychladit. – důležitá informace pro výkon klimatizace.
  2. Budete chladit především místnosti na jižní straně bytu? – Pak potřebujete klimatizaci se silnějším výkonem, protože tyto místnosti bývají v létě přehřáté.
  3. Podobně vezměte v úvahu i velikost oken a zateplení domu. – Čím větší okna a horší zateplení, tím větší nároky na výkon klimatizace.
  4. Potřebujete klimatizaci do ložnice, nebo chcete chladit obývák, kde přes den bývá hodně lidí? Nebo jsou v místnosti přístroje, které do ní vyzařují teplo. – I tyto faktory mají vliv na výkon zvolené klimatizace.

Tip! Klimatizace může být energeticky velice náročná pro domácnost. Proto neváhejte a podívejte, jestli zbytečně nepřeplácíte u svého dodavatele elektřiny.

Porovnej dodavatele elektřiny

venkovní kondenzační jednotka

Výkon klimatizace do bytu

Výkon klimatizace do bytu i do domu se počítá v britské tepelné jednotce (BTU). Pro výpočet potřebujete znát objem místnosti v metrech krychlových. Na každý takový metr je potřeba 30 W chladícího výkonu. Vypočtené číslo vydělíte tisícovkou a získáte údaj v kW. Na 1 kW pak potřebujete asi 3 400 BTU/hod.

                                         Velikost místnosti v m3*30 W 
Výkon klimatizace=   ______________________________
x 3400
                                                        1000

Příklad: Výběr klimatizace pro obývací pokoj na jižní straně domu.

Pokoj má 6 x 4,5 m a výšku stropu 2,25 m, tedy 60,75 m3. Na každý tento m3 potřebujeme 30 W výkonu, vynásobíme to tedy 30. Získáme minimální potřebný výkon 1 822,5 W, což je po vydělení 1000 výkon 1,82 kW. Toto číslo vynásobíme koeficientem BTU. Potřebujeme koupit klimatizaci s minimálním výkonem 6 196 BTU. Protože je však obývák na jih a bude tam často celá rodina, volíme výkon lehce vyšší.

Tip! Někdy je lepší vzít si půjčku a do klimatizace investovat trochu víc peněz. Léta budou s největší pravděpodobností horká i v následujících letech a úspora na pořizovací ceně by se mohla v budoucnu prodražit. Spočítejte si, na kolik taková půjčka vyjde.

Porovnej půjčky

Mobilní klimatizace - ovládání

Co si při výběru pohlídat

I když budete hlídat základní parametry klimatizace a cenu, dejte si záležet i na kontrole dalších tří aspektů výběru.

  1. Zásadní pro výběr může být hlučnost klimatizace. Pokud se potřebujete v místnosti soustředit na práci nebo budete při puštěné klimatizaci spát, hraje roli každý decibel.
  2. V současnosti je nutné zajímat se také o energetickou náročnost klimatizace. Pokud to peněženka dovoluje, volte co nejvíce úspornou klimatizace.
  3. Vzhled klimatizace je také důležitý. Dnes už lze pořídit krásné designové klimatizace do bytu, které nenaruší váš vyladěný interiér.

Mohlo by se hodit… mobilní klimatizace se dají pořídit z pohodlí domova v e-shopech. Doporučujeme vybírat takové, které nabízí zboží se slevou.

* Baumax.cz – sleva 4,4 %
* Klarstein.cz – sleva 3 %
* Dek.cz – sleva až 6 %

Nákup mobilní klimatizace do bytu není závratnou investicí, ale i tak se vyplatí pečlivý výběr. Můžete se třeba poohlédnout po takové klimatizaci, která vám v zimě pomůže s vytápěním bytu. Možná vás překvapí, že to je poměrně ekonomicky zajímavý způsob vytápění.