Moře v Bulharsku a další skvělá místa na dovolenou

pláž v bulharsku

[obsahova-navigace]

Připravili jsme pro vás několik tipů, co vidět. Moře v Bulharsku je sice často hlavním důvodem dovolené v této zemi, ale najdete zde i úžasné památky, pří rodu a klid.

bulharsko moře

Počasí v Bulharsku

Před tím, než se rozhodnete, kdy pojedete na dovolenou do Bulharska, doporučujeme se podívat na počasí, které vás zde čeká. Jako příklad si zde uvádíme průměrné měsíční teploty v oblíbené přímořské destinaci Burgas.

Měsíc v roce Průměrná teplota vzduchu Průměrná teplota moře
Leden 2,8 °C 8 °C
Únor 4,3 °C 8 °C
Březen 7,5 °C 8 °C
Duben 11,5 °C 10 °C
Květen 16,6 °C 16 °C
Červen 21,2 °C 21 °C
Červenec 23,6 °C 24 °C
Srpen 23,7 °C 25 °C
Září 19,6 °C 22 °C
Říjen 14,6 °C 18 °C
Listopad 9,3 °C 14 °C
Prosinec 4,3 °C 11 °C

bulharsko most

Do Bulharska autem, autobusem, vlakem nebo letecky?

Kromě bulharského počasí jistě před cestou ještě zvažujete formu dopravy. Pojďme si představit všechny možnosti, jejich časovou náročnost a cenu.

1.) Autem do Bulharska

V případě, že nedáte dopustit na řízek v chlebu jako svačinku na cestu a Májku ke snídani, bude pro vás tato varianta pravděpodobně nejlepší. Jen pozor na časté fronty na srbských hranicích a poplatky za dálnice ve Slovensku, Maďarsku, Srbsku, Rumunsku a samotném Bulharsku! Do oblíbených bulharských destinací se z našeho hlavního města dostanete za:

  • Praha – Sofie: asi 13,5 hodin (1283 km)
  • Praha – Plovdiv: asi 15 hodin (1436 km)
  • Praha – Burgas: asi 17 hodin (1674 km)
  • Praha – Varna: asi 17,5 hodin (1598 km)

Tip! Před tím, než vyjedete autem do Bulharska, překontrolujte si, že máte správnou povinnou výbavu a platné povinné ručení. Nové povinné ručení si můžete případně zřídit pár kliky zde:

Povinné ručení od 1009 Kč

2.) Autobusem do Bulharska

Pokud chcete ušetřit, levnější než autem, je vždy cestovat autobusem. Cesta je sice dlouhá (19 – 21 hodin), ale existuje hned několik přímých spojů od několika autobusových společností. Za jednu jednosměrnou jízdenku z Prahy do Sofie zaplatíte něco mezi 1000 a 3000 Kč. 

Tip! Doporučujeme si pořídit autobusové jízdenky přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Oblíbený autobusový cashback poskytuje například společnost Flixbus.

3.) Vlakem do Bulharska

Cestování vlakem přináší větší komfort mnohým dobrodružným duším. Nicméně rozumné vlakové spoje do Bulharska momentálně neexistují. K dispozici jsou jen trasy s mnoha přestupy a za cenu vyšší, než byste pořídili letenku.

4.) Letadlem do Bulharska

Nejpohodlnější variantou, jak se dostat do Bulharska, je jednoznačně letadlo. Letecká doprava přináší nejkratší dobu strávenou na cestě. Přímými lety se Bulharska dostanete následujícími způsoby:

  • Praha – Sofie: 1 hodina, 50 minut (6000 – 7000 Kč za zpáteční letenku)
  • Praha – Varna: 2 hodiny, 5 minut (6000 – 7000 Kč za zpáteční letenku)
  • Praha – Burgas: 2 hodiny, 5 minut (6000 – 7000 Kč za zpáteční letenku)
  • Bratislava – Sofie: 1 hodina, 35 minut (od 600 Kč za zpáteční letenku)
  • Bratislava – Burgas: 1 hodina, 40 minut (od 500 Kč za zpáteční letenku)
  • Vídeň – Varna: 1 hodina, 45 minut (od 500 Kč za zpáteční letenku)

Tip! Pro maximální úsporu můžete také letenky do Bulharska pořídit přes cashback. Vyzkoušejte například Kiwi.com.

zlaté písky bulharsko

Co vidět u moře v Bulharsku?

Pojďme si projít 5 nejlepších přímořských destinací v Bulharsku, jejichž návštěvy rozhodně nebudete litovat! Připravte se na kilometry dlouhé písečné pláže, romantická zákoutí, zajímavé památky, ale i nespočet vodních sportů. U moře v Bulharsku je ztrátka pro každého něco!

sluneční pobřeží

1.) Sluneční pobřeží

Sluneční pobřeží patří mezi nejoblíbenější a nejznámější letoviska, co můžete vidět v Bulharsku. Pláž je dlouhá 8 km a je zde široká nabídka hotelů a možností vyžití, takže si vybere skutečně každý.

zlaté písky bulharsko

2.) Zlaté písky

Zlaté písky jsou 4 km dlouhá pláž, jejíž název je odvozen od jejího vzhledu. Pokud rádi trávíte čas na pláži a lákají vás večerní party, pak sem určitě vyrazte. Uvidíte, že se nudit nebudete.

albena bulharsko

3.) Pláž Albena

Tato písčitá pláž je působívá, velmi vyhledávaná a v některých místech je až 150 metrů široká. Moře je zde mělké a příjemně teplé. Navíc se zde můžete těšit na řadu atrakcí, jakými jsou například windsurfing nebo školy potápění. Pokud holdujete pobytu u moře, pak je pláž Albena rozhodně to, co vidět. Bulharsko vás v tomto ohledu rozhodně nezklame.

nessebar bulharsko

4.) Nessebar – Perla Černého moře

Nessebar je pobřežní městečko. Turisti láká především díky své romantické atmosféře plné antických památek a kultury. Někdy se mu také přezdívá Perla Černého moře.

pláž bolata bulharsko

5.) Pláž Bolata

Pokud se chystáte do Varny, neměla by na vašem itineráři chybět zastávka na hodinu vzdálené pláži Bolata. Ta je považována za jedno z nejkrásnějších míst, kam skočit do moře v Bulharsku.

Tip! Na cestu do Bulharska si určitě přibalte i cestovní pojištění – to si můžete v našem nezávislém porovnávači najít už od 7 Kč na den.

Najděte nejlevnější pojištění

bulharsko

Co vidět v Bulharsku ve vnitrozemí?

Jestli vás zrovna neláká moře v Bulharsku nebo jste se ho už nabažili, pusťte se do objevování místních přírodních krás a památek.

Tip! Abyste ušetřili v Bulharsku za ubytování, zarezervujte si ho přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky najdete i u velkých ubytovacích portálů jako jsou:

Booking.com – 4 % zpět
Hotels.com – až 4 % zpět
Agoda.com – až 2 % zpět

rila bulharsko

1.) Pohoří Rila

Rila nabízí úchvatné túry krásnou krajinou. Na vyšších místech může být v létě dokonce i sníh. Pokud sem zavítáte, pak si rozhodně nenechte ujít návštěvu největšího bulharského kláštera, který nese název. Rilský monastýr.

ivanovo bulharsko

2.) Skalní kostely Ivanovo

Ivanovo je unikátní komplex kostelů z 12. a 14. století. Jsou výjimečné především tím, že byly vystavěny na skalách i v jeskyních. Navíc si zde můžete prohlédnout řadu jeskynních maleb.

Veliko Tarnovo

3.) Veliko Tarnovo

Toto město se nachází na severu Bulharska a leží na řece Jantra. Navštěvují jej turisté i Bulhaři, a to především kvůli jeho dlouhé historii. Jedná se o jedno z nejstarších měst na Balkáně. Při pobytu v tomto městě se doporučuje návštěva ruin chrámu Carevec.

plovdiv bulharsko

4.) Plovdiv

Milovníkům architektury okamžitě padne do oka druhé největší bulharské město Plovdiv. Najdou tu totiž absolutně vše od římského amfiteátru po sovětské betonové monumenty.

sofia bulgaria

5.) Sofia

Návštěva jakékoliv země by nebyla kompletní bez zastávky v hlavním městě. V případě Sofie to znamená pobyt na místě, kde se setkává východní a západní kultura, což je na první pohled vidět na všudypřítomných kostelích a mešitách. 

Možností, co vidět, Bulharsko nabízí skutečně mnoho. Pokud do této krásné země zavítáte, jistě si vyberete z nepřeberného množství pláží, chrámů, měst, historických památek i přírodních úkazů. Také se s námi neváhejte podělit o vaše zkušenost od moře v Bulharsku a dalších lokací v komentářích níže.

Tip! Jestli je tato země jednou z vašich preferovaných dovolenkových destinací, ještě by se vám mohly hodit:

* Až 50% sleva na cestovní pojištění do Bulharska
* Bulharsko: lyžování v zahraničí, které vás překvapí nejen skvělou cenou