První školní den [aktualni-rok]: Jak probíhá? Co na sebe? Co s sebou?

první školní den

[obsahova-navigace]

První školní den školního roku [aktualni-rok] se rychle blíží a netrpělivě ho očekávají tisíce prvňáčků. Pokud i vy budete vypravovat malého školáka, pak vás jistě zajímá řada otázek. A právě na ty nejčastější jsme pro vás připravili odpovědi.

první školní den

Kdy je první školní den?

Letošní první školní den vychází na 1. září, což je čtvrtek. Tak pozor ať si to nespletete. Toto datum zahájení je stejné pro všechny základní, střední, základní umělecké školy a konzervatoře. Na další roky spadá potom na následující dny:

Rok Datum a den v týdnu
První školní den 2022 1. září (čtvrtek)
První školní den 2023 4. září (pondělí)
První školní den 2024 2. září (pondělí)
První školní den 2025 1. září (pondělí)
První školní den 2026 1. září (úterý)

první školní den

Jak probíhá první školní den?

První školní den a jeho podoba se může v jednotlivých školách lišit. Dnes najdete požadavky jednotlivých škol často na jejich webových stránkách. Tam také můžete najít, do jaké třídy (A, B, C) bude vaše dítě chodit.

Prakticky první školní den probíhá tedy tak, že najdete třídu, do které vaše dítě bude chodit. Následuje usazení do lavic a seznámení s vyučujícím. Ve většině případů budete moci tomuto „ceremoniálu” přihlížet. Vyučující bude pravděpodobně rozdávat drobné dárky na uvítání školáků a shrnovat průběh školního roku. Také vám sdělí další potřebné informace o škole, kroužcích, družině, jak se na ně přihlásit, jak funguje jídelna apod. První školní den je většinou zakončen prohlídkou celé školy a předáním klíčů od skříňky.

první školní den

Co si obléct na první školní den?

Co se týče stylu oblékání, tak neexistuje žádný pevně stanovený dress code. Nicméně nástup do školy je spojován s jistou obřadností, a tak je vhodnější volit trochu společenské oblečení. U kluků to může znamenat například košili a pohodlné kalhoty. Malé slečny si mohou obléci sváteční šaty.

V obou případech je samozřejmě ideální, pokud má vaše dítě vybrané oblečení rádo a cítí se v něm dobře. Půjde pak do školy mnohem sebevědoměji.

Tip! Sváteční oblečení můžete těm nejmenším nakoupit i přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Nejoblíběnější cashbackové eshopy s dětským oblečením aktuálně jsou:

* AboutYou.cz – až 15 % z nákupu zpět
* Answear.cz – 6 % z nákupu zpět
* Lindex.com – 8 % zpět z nákupu

první školní den

Co si mají děti vzít s sebou první školní den?

První školní den nebývá příliš dlouhý a nese se spíše v seznamovacím duchu. Ve většině škol netrvá déle než hodinu. Na první den proto stačí aktovka s přezůvkami, případně nějaké pastelky a jeden sešit. Některé děti s sebou také přinesou malý dárek na uvítanou pro paní učitelku nebo pana učitele. Typicky se jedná o maličkost jako je drobná kytička nebo čokoláda. Inspiraci na dárek můžete ale načerpat i v našem článku „Co je nejlepší dárek pro paní učitelku?“

školní pomůcky

Seznam školních potřeb a pomůcek na celý rok

Ikdyž si s sebou první den berou jen minimum věcí, další dny už budou náročnější a to nejen pro ně, ale i pro vás. 

Názor odborníka: „Za žáka na prvním stupni zaplatí rodiče na začátku školního roku v průměru 2500 korun, u dětí navštěvujících druhý stupeň je částka o 800 korun vyšší. V případě středoškoláků náklady dosahují 3700 korun, u vysokoškoláků 5100 korun,“ uvedl hlavní analytik Providentu Tomáš Černý.

Náklady spojené s nákupem školních pomůcek se pak během celého roku zvyšují podle počtu navštěvovaných kroužků a dalších aktivit. Průměrný rodič k základní částce pak tedy ještě připočítává cca 16 000 Kč. Pokud vás zajímá, jak na nákupu školních potřeb co nejvíce ušetřit, podívejte se na náš přehledný seznam školních potřeb s tipy na jejich nejvýhodnější nákup přes cashback.

  • Aktovka nebo batoh do školy – pořiďte jim ho v některém z eshopů, kde jsou ceny vždy levnější než v kamenných obchodech. Na stránce Activacek.cz teď navíc dostanete 10% za každý nákup zpět.
  • Penál naplněný školními potřebami – ať už jim vyberete dvopatrový penál nebo pouzdro, nezapomeňte ho naplnit perem, měkkou tužkou (č.2), pastelkami (12 barev), ořezávátkem, gumou a pravítkem (20 cm). Vše najdete například v eshopu Stil.cz.
  • Přezůvky – k nim budete potřebovat i sáček na přezuvky. Ten jim můžete buď ušít doma nebo pořídit na Sevt.cz. Klasické bačkory pro děti pak najdete třeba na eObuv.cz.
  • Věci na tělocvik – tenisky na hřiště, cvičky do tělocvičny, teplákovou soupravu, tričko a sáček na tělocvik nakoupíte s až osmiprocentním cashbackem na BezvaSport.cz.
  • Výtvarné potřeby – vodové barvy, voskovky, tempery, plastelínu, kelímek na vodu, štětce různých velikostí, ostré nůžky s kulatou špičkou a tyčové lepidlo jim dejte do výtvarného kufříku. Kompletní vybavení pořídíte na AgatinSvet.cz.
  • Učebnice, sešity a taháky nakoupíte na KnihyDobrovsky.cz, kde nabízí cashback až 20%!

První školní den je téměř za dveřmi. A my přejeme všem školákům, ať do něj vkročí správnou nohou a během svého pobytu ve škole se naučí řadu užitečných znalostí a seznámí se s novými kamarády.

Ještě by se vám mohly hodit… naše další tipy pro děti a tento školní rok:

* Na jaké zájmové kroužky přihlásit dceru nebo syna?
* Finanční gramotnost: Nejlepší deskové a online hry pro děti
* Úrazové pojištění dětí: Podle čeho vybrat to nejlepší a na co si dát pozor?