Klimatizace do okna – vše, co potřebujete vědět

klimatizace do okna

[obsahova-navigace]

Počet horkých dnů během letní dnů v posledních letech neúprosně roste. Pokud se k nim přidají i tropické noci, kdy není možné byt ochladit, začínáme mít problém. Proto se většina z nás v poslední době začala zajímat o možnosti klimatizování bytů a rodinných domů. Do domku se nejlépe hodí profesionálně instalované systémy. U bytu je možností řešení více. Jedním z nich je klimatizace do okna nebo parapetní klimatizace. Podívali jsme se, na co si dát při výběru pozor.

klimatizace do okna

Jak vypadá klimatizace do okna?

Parapetní klimatizace nebo klimatizace do okna získaly svůj název podle způsobu instalace. Umisťují se totiž přímo do okna nebo do výklenku ve zdi. Teplý vzduch z místnosti je odváděn zadní stranou klimatizace nebo malými prostupy přímo ve zdi. Čelní strana klimatizace pak pouští chladný vzduch do prostoru, který chceme ochladit. Tato klimatizace nemá žádnou venkovní jednotku.

Tip! Víte, na jaké spotřebiče v domácnosti si dát pozor? Podívejte se, které patří k největším žroutům elektřiny.

instalace klimatizace

Výhody klimatizace do okna

Proč je klimatizace do okna tak častou volbou malých bytů a kanceláří? Stačí se podívat na soupis jejich výhod a bude vám to jasné.

  • Nemá žádnou venkovní jednotku, kterou by bylo nutné montovat na fasádu domu.
  • V místnosti nezabírá prostor.
  • Instalace je snadnější než u klasické splitové klimatizace.
  • Nemá hadici, kterou by bylo nutné umístit do okna a pořídit k ní speciální těsnění.
  • Skvěle se hodí do menších místností.
  • Běžnou výbavou je dálkové ovládání, které zvyšuje komfort užívání.

Tip! Cenově patří okenní klimatizace mezi finančně náročnější domácí spotřebiče. Nechte si spočítat, na kolik by vás vyšla půjčka na klimatizaci.

Porovnej půjčky

okenní klimatizace

Jak vybírat okenní klimatizaci?

Klimatizace je další elektrický spotřebič. Vůbec nepopíráme, že je často doslova nezbytný. Nicméně v době neustále stoupajících cen elektrické energie je důležité věnovat pečlivému výběru dostatečnou pozornost. Jen tak získáte přístroj, který vám zpříjemní horké dny a zároveň příliš nenabourá rodinný rozpočet.

Tip! Výdaje za elektrickou energii i plyn pomohou udržet pod kontrolou praktické on-line kalkulačky. Ve vteřině zjistíte, zda za energie zbytečně nepřeplácíte.

Porovnej dodavatele elektřiny
  • Energetická třída – Toto je nejdůležitější informace pro vaši peněženku. Úsporné klimatizace do okna mají označení A+++, nejslabší energetická třída má označení D. Okenní klimatizace patří k těm méně šetrným, proto se vyplatí vybírat nejvyšší možnou energetickou třídu.
  • Výkon chlazení – Výkon klimatizace určuje, jak příjemně vám bude v místnosti. Do malých místností stačí slabší výkon, větší prostor potřebuje k ochlazení vyšší výkon.
  • Hlučnost – Parapetní klimatizace nepatří mezi nejtišší zařízení na trhu. Pokud budete vybírat klimatizaci do okna ložnice, dívejte se po klimatizacích pod 50 dB.

Výkon klimatizací se udává v britských jednotkách tepla nebo ve wattech. Minimální potřebný výkon spočítáte podle jednoduchého vzorce. Stačí znát rozměry místnosti, kterou chcete klimatizovat.

                                          Velikost místnosti v m3*30 W
Výkon klimatizace=  ___________________________________________  x 3400
                                                                    1000

okenní klimatizace

Funkce navíc

Když už máme mít doma spotřebič navíc, tak ať to stojí za to. Před konečnou volbou je proto skvělé podívat se na doplňkové funkce zařízení, které se dostaly do užšího výběru.

  • Odvlhčování – Do starší zástavby, která často trpí zvýšenou vlhkostí, se hodí klimatizace, které umí vzduch odvlhčit. Zabrání tak zbytečnému rozvoji plísní.
  • Topení – V chladnějších měsících oceníte zařízení, které umí vzduch nejen chladit, ale i ohřívat. Je to perfektní řešení, pokud plánujete klimatizace do prostor, kde ještě nemáte topení.

Tip! Topení klimatizací je v poslední době hit. Možná vás překvapí, že to může být ekonomicky zajímavé řešení.

Parapetní klimatizace, stejně jako klimatizace bez venkovní jednotky, se hodí do menších bytů nebo malých kanceláří. V případě, že chcete ochladit větší byt, je lepší zaměřit se na jiné možnosti. A nezapomeňte, že klimatizace potřebuje také pravidelnou péči a čas od času i nějakou opravu.