Nejlepší studentský účet [aktualni-rok] – velké srovnání!

účet pro studenta

[obsahova-navigace]

Jste rodič a hledáte pro své studující dítě vhodný bankovní účet? Jste student a hledáte výhodný účet, na který si necháte zasílat finance z brigád? Takový účet nabízí téměř všechny banky. Pojďme si, ale posvítit na nejlepší studentský účet [aktualni-rok] a k tomu navrch přidat pár užitečných tipů.

studentský účet

Výhody a nevýhody studentských účtů

Jejich hlavní výhodou je, že jsou často vedené bez poplatků (případně s minimálními) a navíc nabízí určité nezpoplatněné množství výběrů z bankomatů za měsíc.

Nevýhodou plynoucí již z názvu je, že v okamžiku, kdy uživatel přijde o svůj statut studenta, ve většině případů přijde i o možnost vlastnit bankovní účet pro studenty. Z tohoto důvodu jsou obzvláště zajímavé banky umožňující vést účet jako studentský, a to až do dosažení určitého věku. Některé banky následně nabízí automatický převod na klasický účet, případně s klienty pracují jiným způsobem, aby si je udržely.

Většina bank umožňuje založení studentského účtu již od 15 let. V takovém případě je ovšem vyžadována přítomnost zákonného zástupce. Níže najdete srovnání jednotlivých bankovních účtů pro studenty.

studentský účet

Podle čeho vybrat nejlepší studentský účet [aktualni-rok]?

Hledáte nejlepší studentský účet [aktualni-rok]? Samozřejmě zvolte takový, který má minimum poplatků. V případě, že vašemu dítěti nebo vám stačí méně výběrů z bankomatu, či nebude často cestovat do zahraničí, pak vám určitě bude stačit bankovní účet pro studenty, který umožňuje omezené výběry zdarma. Pokud naopak plánujete studium v zahraničí, nebo studijní pobyty (například Erasmus) zvolte takový, který poskytuje výběry i v zahraničí zdarma.

Tip! Pokud se chystáte ke studiu v zahraničí a váš program nehradí pojištění, nezapomeňte si ho zajistit sami. Vyjít vás může již na 7 Kč na den. Tedy výrazně levněji, než hrazení případných nemocničních poplatků.

Spočítejte si cestovní pojištění

bankovní účet pro studenty

Oblíbené účty pro studenty

Nejlepší studentský účet [aktualni-rok] nemusí být nutně stejný pro vás jako pro vaši kamarádku nebo spolužačku. Každý má totiž jiné potřeby a preferuje jiné výhody. Pojďme si je představit:

1.) Bankovní účet pro studenty Plus konto, ČSOB

Vedení tohoto účtu je bez podmínek zdarma, a také pro jeho založení není třeba nic dokládat. Příchozí i odchozí platby jsou bez poplatků. Je ovšem potřeba dávat si pozor při výběrech, majitelé tohoto účtu si totiž mohou zdarma vybírat finance pouze z bankomatu ČSOB.

2.) Studentský účet G2, Komerční banka

Tento bankovní účet pro studenty je určen všem ve věku 15 až 30 let. Pokud si jej budete chtít založit v době, kdy je vám více než 20 let, pak je nutné doložit potvrzení o studiu, případně platný ISIC. Příchozí i odchozí platby nejsou zpoplatněny, ovšem výběr zdarma je možný pouze z bankomatu KB a Moneta Money Bank.

3.) Běžný účet, Equa bank (vhodný pro studenty)

Tento bankovní účet je limitován věkovou hranicí 15 let. Je veden zdarma a bez podmínek, bez poplatků za platby ani za výběry z bankomatů. Vklady a výběry se dají provádět pouze přes vkladomaty Equa bank, převodem nebo poštovní poukázkou.

4.) mKonto #navlastnitriko, mBank

Tento bankovní účet je určen pro věkovou skupinu 15 až 18 let. Díky němu si mohou teenageři vyzkoušet plnohodnotný běžný a spořicí účet. Nabízí však pouze tři bezplatné výběry z bankomatů v ČR nebo zahraničí měsíčně.

5.) AKTIVNÍ účet pro studenty, Raiffeisenbank

Tento bankovní účet pro studenty a děti je do 19 let zcela zdarma, od 19 do 26 let je potřeba předložit potvrzení o studiu nebo platný ISIC. Na tomto účtu je možné mít až 19 měn, je tedy ideální, pokud často cestujete. Dále nabízí výběry z bankomatů celosvětově bez omezení, bez poplatku jsou také všechny příchozí i odchozí platby. 

6.) Účet pro mladé zdarma, Air Bank

Výhodou tohoto účtu je, že si jej může založit kdokoliv, kdo dosáhl věku 15 let. Je veden zdarma bez jakýchkoli podmínek, má bezplatné příchozí i odchozí platby. Ovšem výběry a vklady zdarma jsou možné pouze v rámci Air Bank bankomatů.

Navíc pokud si založíte Účet pro mladé v období do 30. září 2022, můžete se těšit na další bonus. Konkrétně vám Air Bank připíše 500 Kč za instalaci mobilní aplikace.

7.) Poštovní účet, Poštovní spořitelna

Poštovní účet je zdarma pro všechny do 26 let. Mezi jeho výhody patří internetové příkazy a platby zdarma. Zdarma jsou také výběry z bankomatů Poštovní spořitelny nebo ČSOB. Dále jsou k dispozici vklady u přepážky na poště nebo pobočce ČSOB bez poplatků.

Tip! Zajímá vás, jaké výhody přináší další běžné účty? Vyzkoušejte náš srovnávač – je zdarma a bez závazků.

Porovnej účty

studentské účty

Nejlepší studentský účet [aktualni-rok] – přehledné srovnání

Ještě pořád nevíte, který studentský účet je pro vás ten nejlepší? Pojďme si je všechny přehledně srovnat a postavit vedle sebe jednotlivé výhody:

Bankovní účet pro studenty Vedení účtu Výběr z bankomatu v ČR Výběr z bankomatu v zahraničí Další výhody
Plus konto, ČSOB zdarma zdarma z bankomatů ČSOB Odměny za platby kartou, odměna až 2000 Kč za založení účtu, o 40 haléřů levnější benzin a nafta u EuroOilu, investice, spoření
G2, Komerční banka zdarma zdarma z bankomatů KB a Moneta Money Bank jednou měsíčně zdarma Bonus až 350 Kč, druhý účet v EU nebo USD zdarma, debet až 5 000 Kč bez úroků a poplatků, ekologická karta s vlastním designem
Běžný účet, Equa bank zdarma zdarma ze všech bankomatů druhý účet v EU nebo USD zdarma, převody v eurozóně bez poplatků, spořicí účet
mKonto #navlastnitriko, mBank zdarma 3 výběry měsíčně
zdarma
bonus až 1000 Kč k novému účtu, domácí i zahraniční platby SEPA v eurech zdarma
AKTIVNÍ účet pro studenty, Raiffeisenbank zdarma zdarma ze všech bankomatů peníze na účtu v až 19 měnách
Účet pro mladé zdarma, Air Bank zdarma zdarma z bankomatů Air Bank 35 Kč v EU, 100 Kč mimo EU bonus 500 Kč za vyzkoušení účtu do 30.9.2022, peníze zpět za nákupy, spořicí účet
Poštovní účet, Poštovní spořitelna zdarma zdarma u ČSOB 40 Kč, 5 Kč u slovenské ČSOB kontokorent

Z tabulky můžete vyčíst, že nejlepší studentský účet [aktualni-rok] je podle bezplatných výběrů z bankomatů v ČR i zahraničí, účet od Equa Bank a Raiffeisenbank. Pokud vás ale více láká, co nejvyšší odměna za založení účtu, sáhněte po Plus kontu od ČSOB, kde můžete získat až 2000 Kč!

Ještě by vás mohly zajímat… naše další články a tipy pro studenty:

* 9 tipů, jak ušetřit při studiu na vysoké škole
* Studium v zahraničí: Velký přehled nejzajímavějších programů a škol
* Rychlá půjčka pro studenty