Nejlepší podílové fondy [aktualni-rok]

podílové fondy

[obsahova-navigace]

Věděli jste, že v současné době investuje již polovina Čechů? Historicky rekordní sumu mají k roku 2022 Češi právě v podílových fondech. Pojďte se s námi podívat na to, co to podílové fondy jsou, jaká jsou jejich hlavní výhody i jaká rizika jsou s podílovými fondy spojena a také jaké jsou druhy podílových fondů.

V závěru našeho článku vám představíme i nejlepší podílové fondy pro letošní rok. Pokud tedy chcete začít investovat do podílových fondů, tento článek je tím pravým pro vás.

podílové fondy jako investice

Co jsou to podílové fondy?

Podílové fondy jsou oblíbeným investičním nástrojem, který se využívá ke kolektivnímu investování. Podílové fondy, které je možné vnímat jako soubor majetku, zakládají a spravují investiční společnosti. Základní jednotkou podílových fondů jsou podílové listy a investoři, kteří jsou držiteli podílových listů, se nazývají podílníky fondu.

Podílové fondy fungují tak, že investiční společnosti finanční prostředky od podílníků fondu investují na finančních trzích na základě předem určené strategie tak, aby došlo ke zhodnocení investice.

investice

Jaké jsou výhody podílových fondů?

Nespornou výhodou podílových fondů je skutečnost, že investorům umožňují investovat už od velmi nízkých částek a jsou spojeny se skvělou diverzifikací, vzhledem k tomu, že běžně investují do desítek až stovek titulů. Jsou spojeny také s možností vyšších výnosů, než které nabízí například některé spořicí účty. Výhodou je i vysoká likvidita, tedy rychlý přístup k penězům, které můžete mít zpravidla k dispozici do jednoho týdne.

Tip! Na spořicí účty od různých společností se můžete podrobněji podívat v našem nezávislém porovnávači zde:

Podívejte se na spořicí účty

investice a spoření

Nevýhody spojené s podílovými fondy

Jako největší nevýhodu většina investorů vnímá poplatky spojené se správou fondu, které jsou však dle odborníků úměrné a obvykle nepřesahují 1 % z objemu investic ročně. Za nevýhodu je možné považovat i to, že může dojít k poklesu investice, budoucí výnos je totiž sice pravděpodobný, ale není jistý.

online srovnání

Pro koho je investice do podílových fondů vhodná?

Podle odborníků jsou podílové fondy vhodné nejen pro drobné investory a začínající investory, ale také pro velmi zkušené investory, kteří nemají čas nebo zájem denně sledovat trhy. Jsou ideální volbou zejména pro investory, kteří uvažují o střednědobých až dlouhodobých investicích.

přehled investic - pohyb na trhu

Jaké existují druhy podílových fondů?

Podílové fondy je možné podle rizikovosti dělit na konzervativní, vyvážené (balancované) a dynamické (progresivní). Konzervativní podílové fondy jsou spojeny s nižším zhodnocením, ale zároveň s nízkým rizikem.

Vyvážené fondy se pojí se středním zhodnocením i rizikem a dynamické podílové fondy jsou příslibem potenciálně vysokého zhodnocení, ale zároveň vysokého rizika poklesu. Podle směřování investice podílové fondy dělíme na dluhopisové, akciové, nemovitostní a smíšené (mix různých produktů).

Tip! Zjistěte si více informací o rizikovosti a výnosnosti různých typů fondů. U nás můžete zjistit předpokládaný výnos jednotlivých investičních možností, a rovněž odhad rizikovosti.

Porovnej investice

online investice

Výnosy podílových fondů

V případě, že fondy hospodaří úspěšně, zhodnocují jmění, čímž roste cena podílových listů. Výnos pro investora představuje rozdíl mezi nákupní cenou podílových listů a jejich odkupní cenou. Ve většině případů není výnos vyplácený průběžně, ale až ve chvíli, kdy investor prodá podílové listy zpět investiční společnosti.

podílové fondy

Nejlepší podílové fondy pro rok [aktualni-rok]

Na českém trhu existuje široký výběr fondů, které se od sebe liší jak investičním zaměřením, tak i rizikem a očekávaným výnosem. Investování do podílových fondů je velmi jednoduché, stačí kontaktovat investiční společnost, která fond spravuje.

Jaké jsou nejlepší podílové fondy na trhu? Níže jsme si pro vás připravili přehledné tabulky několika podílových fondů s výnosem od založení fondu i výnosem v roce 2021 a fondy rozdělili na konzervativní, vyvážené a dynamické.

1.) Konzervativní podílové fondy

Investiční společnost Název fondu Výnos pro rok 2021 Výnos od založení fondu
ČSOB Pojišťovna ČSOB konzervativní fond – 4,23 % 5,07 %
Česká spořitelna ČS konzervativní fond -4,16 % 4,45 %
Generali Česká pojišťovna Generali spořící fond -3,50 % 6,8 %
Allianz Allianz konzervativní fond -1,70 % 5 %
Komerční banka KB konzervativní fond -2,57 % 0,96 %
Uniqa Uniqa konzervativní fond -2,58 % 2,74 %

2.) Vyvážené podílové fondy

Investiční společnost Název fondu Výnos pro rok 2021 Výnos od založení fondu
ČSOB Pojišťovna ČSOB vyvážený fond 7,62 % 21,96 %
Česká spořitelna ČS vyvážený fond 4,62 % 21,71 %
Generali Česká pojišťovna Generali vyvážený fond 5,49 % 20,89 %
Allianz Allianz vyvážený fond 2,12 % 16 %
Komerční banka KB vyvážený fond 3,67 % 11,74 %
Uniqa Uniqa dluhopisový fond -3,10 % 3,51 %

3.) Dynamické podílové fondy

Investiční společnost Název fondu Výnos pro rok 2021 Výnos od založení fondu
ČSOB Pojišťovna ČSOB dynamický fond 22,40 % 76,2 %
Česká spořitelna ČS dynamický fond 12,99 % 37,54 %
Generali Česká pojišťovna Generali dynamický fond 13,07 % 26,63 %
Allianz Allianz dynamický fond 10,68 % 26 %
Komerční banka KB akciový dynamický fond 12,91 % 18,9 %

Nyní už víte, jaké jsou nejlepší podílové fondy na základě výnosu z loňského roku a také jaké jsou výhody a rizika podílových fondů. Pokud se tedy rozhodnete pro tuto formu investice, přejeme vám ty nejvyšší možné výnosy.

Zajímavosti ze světa financí… u nás na blogu ještě najdete v těchto článcích:

* Investice do podílových fondů a vše, co o nich potřebujete vědět
* Státní dluhopisy: Vyplatí se po nich sáhnout?
* 8 tipů, jak získat peníze a zbavit se škodlivých finančních návyků