Spoření vs. investice: Jakou variantu zvolit?

investice

[obsahova-navigace]

Z průzkumu společnosti Generali Investment z roku 2022 vyplynulo, že 53 % Čechů buďto ukládá peníze na běžných účtech nebo v hotovosti nebo využívá spoření. Do některého z investičních produktů pak investuje 51 % Čechů, u mužů se jedná o téměř dvě třetiny a u žen zhruba o třetinu. Jste na vážkách, zda zhodnotit své finance spořením, nebo investováním? Podíváme se na to, jaký je vlastně rozdíl mezi investováním a spořením a jaké jsou výhody a nevýhody obou variant.

zhodnocení peněz

Rozdíl mezi spořením a investováním

V první řadě si pojďme objasnit, jaký je rozdíl mezi spořením a investováním. Nejzásadnější rozdíl spočívá v tom, jaká míra rizika je s těmito variantami spojená. V případě spoření je za normálních okolností riziko ztráty nízké, oproti tomu investování je vystavené vyššímu riziku, na druhou stranu je však příslibem potenciálně vyšších výnosů.

kasička prasátko

Jaké jsou výhody spoření?

Spoření může mít více podob, může se jednat o spoření na vkladních knížkách, spoření prostřednictvím termínovaných vkladů, penzijní spoření nebo také stavební spoření a spoření na spořicích účtech. Spořicí účty jsou nyní velmi oblíbené vzhledem k tomu, že ČNB v posledních měsících navýšila základní sazbu, od níž se nepřímo odvíjejí i úroky na spořicích účtech, které nyní dosahují okolo 3 až 5 %. Výhodu je tak poměrně dobrý úrok, nízká míra rizika a v případě většiny spořicích účtů také možnost vložené peníze okamžitě vybrat.

Tip! Hledáte aktuálně nejvýhodnější spořicí účet? Už nemusíte! Jedním klikem porovnáte nabídky různých finančních institucí zde:

Porovnej spořicí účty

inflace

A nevýhody spoření?

Za největší nevýhodu spoření oproti investování je možné považovat skutečnost, že v současné době nedokáže žádná forma spoření zhodnotit úspory nad inflaci. Některé spořicí produkty jsou navíc spojeny s podmínkami ze strany banky, například nutností založení bankovního účtu u dané banky.

české bankovky

Nejvýhodnější spořicí účty pro rok 2022

Abychom vám rozhodování o tom, zda dát přednost spoření, nebo investici, co nejvíce usnadnili, podívali jsme se na to, jaké úroky na spořicích účtech nabízejí největší české banky v roce 2022.

Banka Název spořicího účtu Maximální úrok Pro jakou výši vkladu úrok platí
mBank mSpoření 5 % až do 800 000 Kč
Raiffeisenbank Spořicí účet Hit Plus 4,5 % do 250 000 Kč
Moneta Money Bank Spoření D 4,5 % do 400 000 Kč
Trinity Bank Výhoda+ Dobrý klient 4,08 % bez omezení
J&T Banka Spořicí účet 4 % od 1 000 000 Kč
Fio banka Fio konto 4 % do 200 000 Kč
Air Banka Spořicí účet 4 % do 250 000 Kč
Equa bank Spořicí účet Extra 4 % do 3 000 000 Kč
ČSOB Spořicí účet Hit 3 % do 200 000 Kč

velké bankovky

Proč dát přednost investování?

Hlavní důvod, proč dát před spořením přednost investování, je jasný. Investování nabízí možnost podstatně vyšších zisků než zmíněné spoření. Podobně jako u spoření máte více možností, investovat můžete do korporátních i státních dluhopisů, akcií, podílových fondů, nemovitostí nebo třeba kryptoměn. Letošní průzkum Generali Investment ukázal, že Češi nejčastěji investují do akcií, konkrétně se jedná o 20 % dotázaných. Na druhém místě se umístily nemovitosti, do kterých investuje 15 % Čechů, a dále pak kryptoměny, do nichž investuje 13 % Čechů.

Tip! Hledáte volné prostředky, abyste se mohli i vy pustit do investování? Možná se vám „povalují“ po domácnosti v podobě přeplacených finančních produktů. Podívejte se na naše srovnávače a zjistitě, kolik můžete ušetřit na pravidelných poplatcích:

* Ušetřete až 75 % na povinné ručení
* Ušetřete až 9 157 Kč na elektřině
* Ušetřete až 7 352 Kč na plynu

investice do kryptoměny

Rizika investování

V případě investování je třeba počítat s rizikem, které je bezesporu největší nevýhodou vložení peněz do investic. Obvykle platí, že s čím vyšším výnosem je investice spojena, tím vyšší riziko je třeba si připustit. Například u kryptoměn je možné dosáhnout obrovských výnosů, na druhou stranu hrozí velké riziko, že o svou investici zcela přijdete.

investor

Do čeho investovat v roce 2022?

Přikláníte se k tomu, že své volné finanční prostředky zhodnotíte prostřednictvím investování? Pak vás asi zajímá také to, do čeho se v letošním roce vyplatí investovat. Zodpovědět tuto otázku je velmi těžké, protože nikdo nedokáže přesně říci, jak se bude situace na trhu vyvíjet, nicméně odborníci se shodují na tom, že k nejlepším formám investice patří investování do akcií, podílových fondů a do nemovitostí.

Rozhodování o tom, zda zvolit spoření nebo investování, by se mělo odvíjet zejména od toho, jaká jsou vaše očekávání. Pokud preferujete nízké riziko, které je však spojené s nižším zhodnocením, zvolte spoření. V případě, že se nebojíte vyššího risku a láká vás potenciálně vyšší zhodnocení, pusťte se do investování.

Tip! Chcete si porovnat různé investiční možnosti? Do našeho porovnávače stačí zadat jen částku a několik dalších údajů:

Porovnej investice