Jak zabezpečit auto proti krádeži? Chytré tipy na různá opatření

krádež auta

[obsahova-navigace]

„Vždyť nejezdím s žádným BMW, moje auto by stejně lupičům nestálo za vykradení.“ Myslí si spousta řidičů, kteří zabezpečení vozu proti krádeži podceňují. Pokud není váš vůz dvacet let stará vykopávka prolezlá rzí, na kterou by se zloději štítili sáhnout, může se i váš vůz stát obětí tohoto zločinu. Jak zabezpečit auto proti krádeži a předejít tak spoustě starostí?

krádež vozu

Autokriminalita v ČR a počty krádeží

Počty ukradených aut, motorek, součásteka věcí z automobilů sice podle statistik Policie ČR dlouhodobě klesají, ale člověk nemůže být nikdy dostatečně obezřetný, aby nespadl mezi tisíce nešťastníků ročně.

Typ krádeže Počet v roce 2016 Počet v roce 2017 Počet v roce 2018 Počet v roce 2019 Počet v roce 2020
Dvoustopé motorové vozidlo 4920 3594 3052 3033 2526
Jednostopé motorové vozidlo 427 428 417 524 472
Věci z auta 14 513 13 121 12 250 11 862 9 695
Motorové součástky 3 814 4 191 3 558 3 112 3 089

krádež věcí z auta

Pojištění vozu proti krádeži

Existují zlodějské gangy, které jsou schopny pro své klienty zcizit jakýkoliv typ automobilu. Pokud zrovna mají spadeno na váš typ auta, je možné, že vám nepomůže žádná ochrana, protože jejich kriminální um je skutečně na velmi profesionální úrovni.

Ideálním řešením je vhodné pojištění automobilu proti krádeži. Řada pojišťoven toto riziko zahrnuje v rámci povinného ručení a havarijního pojištění.

1.) Připojištění proti odcizení s povinným ručením

Jak již název napovídá, povinné ručení je pojištění vozu, které musí mít každý účastník provozu na veřejných komunikacích. V základu slouží pro vaši finanční ochranu v případě nehody. Pojišťovna v takových případech hradí škody, které provedete na voze či majetku dalších osob, nikoli však na vašem vlastním voze. To můžete ovšem napravit vhodným připojištěním. Ve standardní nabídce pojišťoven bývají následující:

  • Pojištění skel – pojišťovna uhradí nová skla v případě poškození jakoukoliv nahodilou událostí
  • Pojištění úrazu – finanční odškodnění v případě úrazu během provozu vozidla
  • Právní ochrana – pojišťovna vám hradí všechny právní náklady spojené s provozem vozu
  • Náhradní vůz – v případě opravy vozu po nehodě vám pojišťovna proplatí půjčovné jiného vozu
  • Asistenční služba – tato služba sice bývá už v základu pojištění, ale můžete si připlatit za ještě lepší služby během nehody
  • Pojištění zavazadel – pojišťovna vám proplatí škodu za ukradená nebo poškozená zavazadla
  • Střet se zvěří – pojišťovna zaplatí náklady na opravu
  • Živel – dostanete proplacené náklady za vůz poškozený při krupobití, požáru, záplavách, vichřici a dalších přírodních živlech
  • Odcizení – v případě odcizení vám pojišťovna proplatí částku odpovídající aktuální ceně vozu
  • Přímá likvidace – pokud jste nezavinili nehodu, pojišťovna za vás vyřídí škodu u pojišťovny viníka

Tip! Zajímá vás, kolik za takové připojištění zaplatíte? Snadno si ho spočítáte v našem srovnávači cen povinných ručení. Zdarma ho vyzkoušejte zde:

Spočítejte si připojištění

2.) Havarijní pojištění s ochranou proti krádeži

Oproti povinnému ručení, havarijní pojištění již v základu zahrnuje pojištění proti krádeži, odcizení vozu, vandalismu, neoprávněnému využití automobilu, a jiné škody na vašem vlastním vozidle. Nicméně bývá o něco dražší, než připojištění k povinnému ručení.

Tip! Doporučujeme si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění právě vašeho vozu a částky poté porovnat s připojištěním k povinnému ručení.

spočítejte si havarijní pojištění

opatření proti krádeži

Chytrá a bezplatná opatření proti krádeži vozu

Je pravdou, že na krádeže vozidla lze použít pojištění auta proti krádeži, ale prevence je vhodným začátkem. Ochrana auta proti krádeži začíná u běžných každodenních zvyků. Drobnou změnou vašich každodenních návyků můžete totiž potenciální zloděje odradit.

  • Parkujte na veřejných a dobře osvětlených místech. Pokud nemáte garáž, vybírejte si k zaparkování místa, která jsou „na očích.“ Pokud zvolíte místo přímo pod lampou veřejného osvětlení, které je navíc viditelné z dálky, zloději zřejmě taková míra potenciální pozornosti kolemjdoucích nebude příjemná a sáhne raději po vozu, stojícím někde bokem.
  • Při parkování vbočte koly do obrubníku. Mnozí zloději hledají automobil, u kterého se nabízí nejsnadnější způsob úniku. Vbočená kola můžou být psychologickou překážkou v krádeži – zloděj bude mít obavy, že kvůli této komplikaci bude mít obtížnější únik.
  • Nenechávejte cennosti na očích. I obstarožní Felicie se může stát lákavým terčem, pokud na sedadle zanecháte nejnovější model notebooku od Applu, či jiný cenný objekt. Všechny hodnotné věci tudíž skryjte do kufru, anebo je raději v autě vůbec neponechávejte.
  • Nenechávejte klíče v předsíni. Tato rada zní možná zvláštně, ale někteří zloději se v době, kdy jste zaneprázdněni (například sledováním televize) vloupají do bytu a poberou cennosti u dveří (kabelku s peněženkou, klíče od bytu a auta). Proto tyto věcí neuchovávejte hned u vchodu do bytu a i když jste doma, pořádně se zamkněte.

auto alarm

Jak zabezpečit auto proti krádeži mechanicky i elektronicky?

1.) Alarmy

Aktuální trh nabízí velké množství zabezpečovacích prvků proti krádeži. Klasikou jsou dnes alarmy. Ovšem ty nejsou všemocné. Kolikrát jste slyšeli, jak na ulici pípá alarm něčího auta a určitě jste hned překotně neběželi podívat se, co se to děje.  Mimo jiné řada profesionálních zlodějů umí alarm zneškodnit tak, že se ani neozve.

2.) Tajný vypínač

Majitelé automobilů můžou své vozy zabezpečit celou řadou jiných zařízení, mezi které patří například tajný vypínač, bez kterého nelze nastartovat. Tento vypínač je umístěn na místě, které není snadno dohledatelné, tudíž zloděj nemůže s autem odjet.

3.) Označení skel

Další metodou je i značení skel pomocí pískování, kdy jsou na sklech vyznačeny speciální číselné kódy. Tyto kódy jsou uvedeny v mezinárodním informačním systému OCIS, sloužícím policii pro identifikaci takových vozidel. Kdyby chtěl zloděj kódy ostranit, skla prasknou a musel by je tedy vyměnit. Proto může existence VIN kódů potenicálního zloděje od krádeže odradit.

4.) Vyhledávače ukradených aut

Dražšími opatřeními jsou vyhledávače odcizených aut, které po krádeži dokáží zjistit polohu daného vozidla a výrazně tak usnadnit pátrání policie.

Levnější variantou je potom využití velmi oblíbeného AirTagu, tedy lokátoru od značky Apple. Pořád si nedokážete představit, co je AirTag a jak zabezpečit auto proti krádeži s jeho pomocí? Je to v podstatě taková malá klíčenka, kterou propojíte s vaším iPhonem nebo jiným produktem od Applu. Pak si v klidu na obrazovce můžete sledovat, kde se AirTag nachází. Tato metoda se dost často používá u jízdních kol nebo odbavených zavazadel, v jejichž případě se nespočtu majitelům AirTagů podařilo dopátrat ztracených věcí. Jeden AirTag pořídíte v českých eshopech už za 800 Kč.

5.) VAM systém

Vrcholným produktem je VAM systém, který byl vyvinut na Slovensku. Kombinuje výhody mechanického a elektronického zabezpečení aut proti krádeži. Jedná se o imobilizér, bránící zloději odjet s vozem. Od ostatních imobilizérů a tajných vypínačů se odlišuje tím, že funguje na bázi kombinatoriky a obsahuje 160 000 kódů. Je unikátní pro každý automobil, tudíž zloděj není schopen zjistit, na jaké systémy je napojen.

Čím promyšlenější systém, tím dražší cena. Hledáte způsob, jak zabezpečit auto proti krádeži, ale nechce se vám investovat desetisíce korun do zabezpečovacího systému? Mnohé zahraniční weby radí velmi jednoduchou věc, a tou je umístění dětské chůvičky do vozu. Toto zařízení může posloužit k monitorování toho, co se ve vašem voze zrovna děje. Jen nezapomeňte zesílit hlasitost na maximum, abyste byli schopni při běžných domácích činnostech zaznamenat neobvyklou zvukovou aktivitu ve vašem autě.

Tip! Jestli hledáte nejširší a zároveň cenově nejvýhodnější výběr zabezpečovacích zařízení do auta, sáhněte po eshopu AliExpress.com. Ke každému nákupu tam navíc teď dostanete až 15% cashback – tedy vám vrátí až 15% z celkové ceny zpět.