15 x nejlepší auta pro studenty

auta pro mladé

[obsahova-navigace]

Nejlepší auta pro studenty mohou znamenat hledání toho nejlevnějšího prostředku na dopravu ze školy a za zábavou. Pro někoho jiného jde o prestiž a o to, jak s autem působí na své okolí. Rodiče se snaží hlídat bezpečnost a kvalitu vybraného modelu, aby nemuseli neustále řešit servis, nebo poruchy někde v provozu. Na trh vstoupily i malé dvousedadlové elektrovozy, u kterých můžete za volant už s řidičákem skupiny A1. Podívejte se na naše tipy na nejlepší auta pro studenty.

Kia

Nejlevnější ojetiny pro studenty

Pokud hledáte auto pro začátečníky, první směr povede určitě k těm nejlevnějším autům. Často auto v rodině dítě podědí, nebo se kupuje v bazarech. Škrábance na něm nevadí. Stejně se počítá s tím, že přibudou další promáčkliny od novopečeného řidiče.

Tip! Ojetiny nejen pro studenty najdete v našem zbrusu novém online autobazaru! Během minuty zde porovnáte ceny 30.000 aut z více, než 350 prověřených autobazarů po celé České republice.

a3pUfZTkUKA

1.) Kia Cee’d

Náš první tip není žádné pidi vozítko. S klidem může jeho řidič vzít kamarády a vyrazit na hory, na výlet. Kia Cee’d je také dobrou volbou jako první auto pro rodinu, která už potřebuje při cestování nějaký prostor. Auto vypadá dobře a i přes použitelný výkon je dostupná za rozumnou cenu. model Kia Cee’d se vyrábí už od roku 2006. Nejstarší modely seženete za cenu okolo 50 000 Kč, druhá generace vyrobená po roce 2012 už je za cenu přes 100 000 Kč.

3AhhR6KQgYE

2.) Renault Clio

Toto auto muselo zaznít. Kdo by neznal Clio, držák, který na silnicích stále potkáváme. Motor může začátečník mít atmosférický motor 1.2 16v. Ačkoliv moc netáhne a při rychlém zrychlení je to už trochu trápení, je naprosto spolehlivý. Na druhou stranu je toto auto jedno z těch spolehlivých a má poctivou antikorozní ochranu, jen tak nerezne.

DTrofdqRoHw

3.) Škoda Fabia

Řekneme-li první auto na zaježdění, často nás napadne právě Škoda Fabia. Možná je to i tím, že díky ní mnozí rodiče vzpomínají na své řidičské začátky. Léta ukázala, že automobil trpí na korozi. Dobrá je ale dostupnost náhradních dílů. Vzhledem ke korozi po nich budete ale možná sahat častěji, než byste chtěli. U auta už vás čeká platba ekologické daně.

ZgPR9va2KpI

4.) Toyota Yaris

Tento diblík také patří k ověřeným matadorům silnic. Ale nese si pověst spolehlivého auta. Podle zkušeností zvládají STK na výbornou i kousky staré přes 10 let.

Automobil Cena
Kia Cee’d, 1.6 CRDi, nafta, vyrobeno 2007, najeto 150 000 km 60 000 Kč
Renault Clio, 1,2i, benzin, vyrobeno 2000 20 000 Kč
Renault Clio, 1,2i, benzin, vyrobeno 2011 90 000 Kč
Škoda Fabia, 1,4i, benzín, výroba 2001 22 000 Kč
Toyota Yaris, 1.0i, benzin, vyrobeno 2005 40 000 Kč

auto pro studenty

Nejlevnější nová nejlepší auta pro studenty

I začátečník s čerstvým řidičákem může chtít něco lepšího než ojeté auto z roku 2000. Po novém autu se podívají rozhodně ti, kteří nemají v plánu brát auto jen jako spotřební hračku na oťukávání. Poměrně levně se dají sehnat i zcela nová auta.

Tip! U nového auta pro začátečníka raději sjednejte havarijní pojištění. Na rozdíl od povinného ručení pokryje škody na autě vašeho studenta a to včetně objetí auta klíčem, srážky se zvěří, poničené kapoty po krupobití a dalších nenadálých situacích.

Spočítejte si havarijní pojištění LtgdsiEX9-s

5.) Škoda Fabia

Při svém výběru se můžete držet české automobilky. Nejlevněji seženete automobil Škoda Fabia ve stupni výbavy Ambition s benzínovým motorem 1,0 a pětistupňovou manuální převodovkou. S tímto modelem automobilka boduje už řadu let a s její koupí máte jistotu, že vám vydrží dalších mnoho let. Navíc nebudete mít trápení s dostupností náhradních dílů.

LRZg6qdyjNU

6.) Volkswagen Up!

Nejlevnější model automobilky Volkswagen je Up! Opět pro něj mluví snadná dostupnost náhradních dílů a kvalitní zpracování. Nejlevnější model je s pětistupňovou manuální převodovkou, benzínovým motorem a 3 dveřovou karoserií. Ani v základu nejde o žádnou osekanou verzi. Rodinný vůz to zrovna není, ale ve výbavě je klimatizace. Má dokonce start-stop systém.

Pa6dZe0yct8

7.) Hyundai i10

Nemůžeme vynechat ani Hyundai, kterému se na českém trhu daří. Nejlevnější model je i10 ve výbavě start, ve které ale chybí klimatizace. Ve vyšší verzi comfort už je. Hyundai i10 comfort je pětidveřové auto, které je vybaveno v základu klimatizací a start-stop systémem. I zde budete mít v případě potíží šanci na rychlou opravu. Servisů a náhradních dílů je obvykle dostatek.

hDahZUm20Ms

8.) Toyota Aygo X

Auta, která si drží dlouholetou kvalitu a ani po deseti letech provozu s nimi nebudete mít zvláštní vydání, jsou Toyoty. Nejlevnější je pětidvéřový model Aygo X s benzínovým motorem 1.0 VVT-i a manuální převodovkou. Vybavená je zadní kamerou a parkovacími senzory i klimatizací.

Automobil Cena
Škoda Fabia, 1,0 MPi, benzín 339 900 Kč
Volkswagen Up! 1.0, benzín 323 900 Kč
Hyundai i10, vybavení start, 1,0 MPi, benzín 259 990 Kč
Toyota Aygo X 1.0 VVT‑I 327 000 Kč

auto pro studenta

Ojetá, ale kvalitní auta

Jiné řešení jsou auta, která už mají na silnicích něco za sebou. Ale jsou dostatečně dobře vybavená na to, aby zvládla drsnější zacházení a přitom řidiče začátečníka podržela v obtížných situacích.

Tip! Chcete svému teenagerovi udělat radost novým autem, ale chybí vám finance? Podívejte se, kde právě teď najdete nejlepší půjčku:

Najděte nejlepší půjčku Px8tsCvUkrA

9.) Ford Focus

Auto se stylem, který si uchovává po celá léta. Na silnicích jich potkáte stále mnoho různých generací. Vyhněte se naftovým motorům, ty jsou u Fordu Focus problematické. Benzinové motory se však honosí spolehlivostí a auto celkově dobrými jízdními vlastnostmi. Při koupi ojetého auta zkontrolujte korozi.

t18AvKEos-k

10.) Mazda 3

Mazda 3 je solidní japonské auto prověřené lety. Její design je přitom nadčasový a ani studenti se nebudou stydět sednout za volant. Častější jsou u nich závady turbodmychadel u verze 1.6 a setrvačník. Problémy se týkaly převážně dieselových automobilů, poohlédněte se při nákupu raději po bezninovém.

gu5s2XqdKeg

11.) VW Golf

Golfy jsou prostě klasika. Nejprodávanější evropský vůz střední třídy. Skvělé jsou i recenze na kvalitu, automobil nepodléhá korozi. Drobné problémy byly s dvoulitrovým dieselovým motorem. Pro menší nájezd se hodí motor 1,4 16V, pro větší nájezd 1,9 TDI-PD.

PyvAzjOSQHk

12.) Škoda Octavia

I když sáhnete při výběru na automobil Škoda Octavia z roku 2010, budete mít v rukou jistotu solidní kvality. Náhradní díly v levné variantě seženete i nákupem na vrakovišti. Navíc jsou k dispozici různé diskuze a budete mít jistotu, že případný problém už na autě někdo jiný řešil. I neautorizované servisy budou mít s auty mnohaleté zkušenosti.

Automobil Cena
Ford Focus, 1.6i, benzín, vyrobeno 2010, najeto 150 000 140 000 Kč
Mazda 3, 1.6, benzín, vyrobeno 2010, najeto 240 000 km 125 000 Kč
VW Golf, 1.9TDi 66kW,nafta, vyrobeno, 2006, najeto 150 000 km 120 000 Kč
Škoda Octavia, 2.0TDi, diesel, vyrobeno 2010, najeto 230 000 km 85 000 Kč

Audi

Něco pořádného

Nejlepší auto pro studenty nemusí být jen krabička, kterou někde odřete a je vám nakonec jedno, co se s ní stane. Auto se vybírá i s tím, že chcete trochu zamachrovat. A tomu musí odpovídat i značka. Ta prostě musí znít.

Tip! Nezapomínejte na sjednání povinného ručení a prověřte si, jak jste na tom s bonusy. Obojí zvládnete pár kliky zde:

Spočítejte si povinné ručení nDn7Z4mOfco

13.) Audi A4

Audi má nálepku luxusní a drahé značky. I v ojetých se dají najít za slušné peníze modely s překvapivou výbavou – automatická klimatizace, šestistupňový manuál, tempomat a vyhřívaná sedadla.

4ahvdo0Kv_k

14.) BMW X3

Frajeřit s BMW, to půjde samo. BMW X3 se dostalo do prodeje v roce 2003, většinou v dieselové variantě. Benzinových motorů je u tohoto modelu málo. Nedoporučuje se však dvoulitrový diesel, který má poměrně vysokou spotřebu. Ideálně tedy třílitrový diesel s výkonem 160 kW. Mezi problematické patřily výfukové svody. Zbytek bývá na autě poměrně bezproblémový.

uRizbfX0UbQ

15.) Audi TT

Auto pro holky? Proč ne. Ale i kluci v něm získají potřebný kredit u spolužáků. Navíc je Audi TT známé pro své dobré jízdní vlastnosti. K emotivním nákupům je tento sporťáček jako dělaný. Tlumiče a pružiny jsou tvrdší, ale když s ním studenti nebudou jezdit po polích a rozmlácených okreskách, bude to příjemná jízda. Spolužáci si budou chtít auto rozhodně půjčit na blbnutí a testování driftování.

Automobil Cena
Audi A4 Avant, 2,0 TDI, nafta, najeto 250 000 km 100 000 Kč
BMW X3, 3.0 D, nafta, najeto 200 000 km 140 000 Kč
Audi TT, 1.8, benzín, najeto 160 000 km, výroba 1998 110 000 Kč

Vybrali jste? Je jasné, že hlavní slovo budou mít nakonec právě novopečení řidiči. Na nejlepší auta pro studenty třeba nemusíte mít ani řidičák. Maličká elektroauta a lehké čtyřkolky s konstrukční rychlostí do 45 km/h mohou být zajímavým přibližovadlem.

Zajímavosti z auto-moto světa… u nás na blogu ještě najdete v těchto článcích:

* Jak poznat bourané auto při nákupu ojetiny?
* Co zkontrolovat při koupi auta?
* Kolik stojí oprava klimatizace doma, v autě a karavanu?