Online investice: Kde zhodnotit peníze pár kliky?

investiční aplikace

[obsahova-navigace]

Online investice můžou mít mnoho podob. Dnes se setkáte s řadou investičních platforem, které umožňují investovat třeba z pohodlí vašeho gauče. Prostřednictvím těchto platforem můžete investovat například do akcií, dluhopisů nebo kryptoměn. Online investování umožňuje i řada českých bank. Pojďte se tedy s námi podívat na to, jaké jsou výhody online investování, na co si dát při investování online pozor a které investiční platformy se dnes těší velké oblibě.

online investice

Výhody online investice

Mezi nesporné výhody online investice patří dostupnost, jednoduchá registrace, uživatelsky přívětivé ovládání, nízké poplatky a také skutečnost, že můžete investovat již od velmi nízkých částek. Některé online platformy jsou navíc dostupné jako mobilní aplikace, které vám investování ještě více usnadní.

Tip! Pokud začínáte s investováním, doporučujeme si nejdříve porovnat investiční možnosti:

Porovnej investice

investice do bitcoinu

Jak investovat online?

Před tím, než se pustíte do investování, měli byste si podle odborníků zodpovědět několik důležitých otázek. V první řadě si ujasněte, proč vlastně chcete začít investovat, stanovte si také, jakou částku chcete investovat a jak často. Je dobré si také předem nastavit, kolik času chcete investování věnovat a v neposlední řadě do čeho chcete investovat své peníze. Ať už se rozhodnete pro dluhopisy nebo třeba akcie, myslete na to, že byste své portfolio měli vždy diverzifikovat, abyste v případě propadu nebo krachu firmy nepřišli o všechny vložené peníze.

Další tipy odborníků spojené s online investováním: Experti také radí nastavit si od začátku investování jasná pravidla a dodržovat je po celou dobu investování. Díky tomu se nenecháte tak snadno zlákat vidinou vysokých výnosů, která pro vás však nakonec nemusí skončit dobře. Pokud s investováním teprve začínejte, nebojte se poradit se zkušenými obchodníky.

finanční rezerva

Na co si dát při online investování pozor?

Odborníci se shodují i na tom, že byste se měli do investování pustit pouze v případě, že máte vytvořenou dostatečnou finanční rezervu, ta by měla být alespoň ve výši tří měsíčních příjmů a sloužit k pokrytí neplánovaných výdajů. Vždy investujte jen peníze, o kterých víte, že je nebudete v blízké době potřebovat. Při výběru investice buďte vždy opatrní a nenechejte se zlákat pouze vidinou vysokého výnosu. Obvykle totiž platí, že čím je potenciální výnos vyšší, tím je vyšší i riziko, dobrým příkladem jsou třeba právě kryptoměny.

Tip! Finanční rezervu si můžete začít vytvářet i při úsporách v běžných nákladech na domácnost. Vyzkoušejte naše srovnávače a začněte šetřit již dnes:

Ušetřete až 75 % na povinné ručení
Ušetřete až 9 157 Kč na elektřině
Ušetřete až 7 352 Kč na plynu

investiční aplikace

Oblíbené investiční platformy

V následujících řádcích se podíváme na tři oblíbené online investiční platformy, které lidem nabízejí možnost jednorázového i pravidelného investování. Přiblížíme vám výhody a nevýhody online investiční platformy:

wQd-USrtK_g

1.) Revolut

Revolut je služba původem z Velké Británie, která představuje alternativu ke klasické platební kartě a k osobnímu účtu. Mobilní aplikace je propojená s platební kartou, jejímž prostřednictvím je možné obsluhovat účty v různých světových měnách. Tato platforma, která v ČR působí od roku 2018, mimo jiné umožňuje lidem investovat do kryptoměn, akcií a do komodit.

Výhody Revolutu Nevýhody Revolutu
služby v základu jsou zdarma poplatky za směnu o víkendech a svátcích
multiměnový účet denní limity pro nabití účtu kartou
virtuální platební karta platforma je dostupná jen na telefonu
přehledná mobilní aplikace v českém jazyce prémiové funkce za poplatek
řada užitečných funkcí a nástrojů  
možnost investovat už od malých částek  

8j54WrLEgDA

2.) eToro

eToto patří k celosvětově oblíbeným investičním platformám, aktuálně působí ve 140 zemích světa, a řadí se tak k největším brokerským firmám na světě. Broker eToro, který má po celém světě více než 20 milionů klientů, umožňuje investovat do akcií, kryptoměn a CFD. Celkem je možné investovat do více než 2 300 investičních produktů včetně komodit nebo ETF. Obchodovat je možné buďto přes mobilní aplikaci nebo přes webové stránky.

Výhody eTora Nevýhody eTora
obchodování fyzických akcií bez poplatků vedení účtu pouze v amerických dolarech
umožňuje kopírovat obchody úspěšných investorů zákaznický servis v anglickém jazyce
jednoduchá obchodní platforma pomalé výběry z účtu
platforma i v českém jazyce vyšší zdanění dividend
licencovaný broker poplatky za výběr peněz z účtu

PuHZuajKC78

3.) Binance

Binance je v současné době největší a také nejznámější kryptoměnovou burzou na světě. Funguje od roku 2017 a podporuje více než 300 kryptoměn, které je možné nakupovat i prodávat za tradiční fiat měny. Platforma nabízí velké množství nástrojů, které však mohou být pro začátečníky matoucí. Velkou výhodou je skutečnost, že poplatky u Binance patří k nejnižším na trhu a platforma je dostupná i v českém jazyce.

Výhody Binance Nevýhody Binance
největší kryptoburza světa méně přehledné pro začátečníky
nadstandardní funkce (soutěže, opce…) pomalá zákaznická podpora
neustálý vývoj aplikace vyšší poplatky u některých platebních metod
funkční platforma  
vysoká likvidita pro obchodování většiny kryptoměn  

Online investice umožňují investovat rychle a jednoduše z pohodlí domova. Pokud se rozhodnete začít investovat, ujasněte si zejména to, do čeho chcete investovat své peníze a proč a také jak často chcete investovat a kolik peněz. K online investování můžete využít například výše zmíněné platformy Binance, eToro nebo Revolut.

Ze světa investic… by vás mohly zajímat ještě naše další tipy a doporučení:

* Investice do nemovitostí: Kde a jak s ní začít? Za jak dlouho se vám vrátí?
* Nejlepší podílové fondy 2022
* Termínované vklady – velké srovnání