Co si pořídit jako první auto? Podívejte se na 15 nej modelů!

první auto

[obsahova-navigace]

Podle statistik si u nás 95 % řidičů volí první auto s manuální převodovkou. Ze značek to vyhrává Škoda, Volkswagen a Ford. Dívky volí Fabii, kluci Octavii. Podívejte se na naše tipy, jaké první auto pořídit. Nejlepší první auto je totiž to, které si pořídíte. Zažijete s ním první pocit samostatnosti a svobody v pohybu. Nepřehánějte to ale s výkonem. S minimálními zkušenostmi si raději nevybírejte jako první auto po autoškole bavoráka s 300 koňmi.

mopedauto

Mopedauto – první auto již od 16 let

První auto vlastně nemusí být ani auto. Už od šestnácti let můžete řídit čtyřkolové vozidlo, na které nepotřebujete řidičák skupiny B, naprosto stačí řidičák A1. Jde o lehké čtyřkolky, nebo řekněme také neauta, mopedauta. Tyto stroje mají limitovanou rychlost. Jsou konstruovány na maximálně 45 km/h. Jejich motory mohou mít výkon maximálně 4 kW neboli 5,4 koně.

GH8jH15qFjA

1.) Aixam Miniauto Access

Nejlevnější model, který pod značkou Aixam zakoupíte, je Miniauto Access. Těšit vás může i to, že je celé auto vyrobené ze 100% recyklovatelných materiálů. Motor je naftový, převodovka regulovaná automatická s volbou vpřed, neutrál a vzad. Váha tohoto auta je 425 kilogramů, spotřeba paliva je průměrně 3,1 l/100 kilometrů a je v základu vybaveno klimatizací.

4CQVW1_kNH8

2.) Aixam Coupé GTI

Mopedauto nemusí vypadat jako větší motorka. U Aixam Coupé si budou ostatní řidiči myslet, že máte nějakou novou neznámou značku. Auto už má od pohledu sportovnější temperament, k dispozici je kufr o objemu 1 000 litrů. Motor je také naftový. Na délku už má 3 000 cm, na šířku 1 500 cm. Auto je dvoumístné. Nevýhodou aixamů obecně je nepřítomnost airbagů.

dIJqeaBcV9Y

3.) Renault Twizy

Renault Twizy nevypadá jako standardní mopedauto, ale pozornost si na silnici rozhodně vysloužíte. Vzhled tohoto autíčka je nadčasový a rozhodně vybočuje z řady. Jedná se o elektrické auto, které plně nabijete z domácí zásuvky za 3 hodiny 30 minut. Na druhou stranu je vybaveno i bezpečnostními prvky jako jsou airbagy a bezpečnostní pásy.

Tip! Renault Twizy a další elektro-hračky vám mohou ale poměrně zvednout náklady na elektřinu. Pokud si takový vůz pořídíte, doporučujeme přestoupit na speciální tarif pro elektromobily a zároveň si překontrolovat, který dodavatel elektrické energie vám poskytne nejlepší podmínky zde:

zdarma Porovnej dodavatele 7KsMHXIaw6Q

4.) Fiat 500 Ellenator

Ellenator je přestavba úspěšného modelu Fiat 500 na mopedauto. Zadní kola na první pohled nejdou vidět. Jsou uprostřed a jejich rozchod je jen 460 mm, auto je proto schválené jako tříkolka. A právě proto ho mohou řídit osoby od 16 let. Auto však na rozdíl od ostatních modelů bojuje za bezpečnost a prochází zkouškami nárazu. Maximální rychlost už je 90 km/h, je 4 místný.

Model auta Nejnižší cena nového mopedauta
Aixam Miniauto Access 265 000 Kč
Aixam Coupé GTI 435 000 Kč
Renault Twizy 349 000 Kč
Fiat 500 Ellenator 450 000 Kč bez DPH

citroen c3

Nejlevnější nové auto

Auto chcete mít nové, neohmatané a nechcete se třást, co se jako první pokazí a co předcházející majitel zanedbal, nepřiznal. S novým budete mít jistotu záruky a potřebného servisu, kdyby se něco opravdu pokazilo. Investovat ale nehodláte majlent. Je to přece jen první auto a potřebujete se trochu rozjezdit. U nových aut se doporučuje sjednat na prvních několik let havarijní pojištění.

Tip! Nejlevnější havarijní pojištění, které vaše auto ochrání před vandalismem, krupobitím, srážkou se srnkou a dalšími nenadálými situacemi, najdete v našem nezávislém porovnávači zde:

najděte nejlevnější havarijní pojištění yF9VPjJPiaA

5.) Škoda Fabia

Je jasné, že se pokusíte mezi prvními oslovit českou značku, u které není problém sehnat náhradní díly a najít autorizovaný servis. Nejspíš ho ale kromě běžných servisních úkonů nebudete potřebovat. Škoda má jméno kvalitních aut, které vydrží mnoho let bez závad. Nejlevnější automobil Škoda je Fabia ve stupni výbavy Ambition s benzínovým motorem 1,0 a pětistupňovou manuální převodovkou. S tímto modelem automobilka boduje už řadu let.

3ftVduXDhpw

6.) Citroën C3

Jdete hlavně po ceně? Mezi nejlevnější nové automobily na českém trhu řadíme Citroën C3. Jde o městský vůz s benzinovým motorem 1.2 PureTech, manuální převodovkou, který má už v základu tempomat i elektricky ovládaná okénka. Spotřeba tohoto vozu je 5,4 litrů na 100 kilometrů.

LzNyELCw3LI

7.) Fiat Panda

Panda musela zaznít. Auto je známé pro svou nízkou cenu. Přitom za ním stojí kvalitní zpracování. V základu je airbag řidiče, spolujezdce i okenní airbagy, dokonce i systém stop & start, dále manuální klimatizace a elektricky ovládaná přední okna. Nejlevnější je verze s benzínovým motorem 1.0 HYBRID.

NmjILQp4IlE

8.) Toyota Aygo X

Bezstarostný automobil je rozhodně Toyota Aygo X. Ani po deseti letech provozu s ním nebudete mít zvláštní vydání. Nejlevnější je pětidvéřový model Aygo X s benzínovým motorem 1.0 VVT-i a manuální převodovkou. Už v základní ceně je Toyota Aygo X vybavená zadní kamerou a parkovacími senzory i klimatizací.

Automobil Nejnižší cena za první auto
Škoda Fabia 349 900 Kč
Citroën C3 345 000 Kč
Fiat Panda 324 900 Kč
Toyota Aygo X 299 000 Kč

ford mondeo

První ojeté auto

Častou volbou řidičů začátečníků je čerstvě po autoškole ojetý automobil. Někdy jsou to auta přímo po rodičích, kteří si při té příležitosti pořídí do domácnosti nového mazlíka. Často se dětem kupují ojetá auta, se kterými se počítá, že je začátečník dojezdí a půjdou z jejich vlastnictví rovnou na vrakoviště. Rodiče by měli zvážit, zda přepsat automobil včetně povinného ručení na své dítě. Jaké ojeté auto vybrat? Široký výběr najdete v online autobazaru Autonoto.

Tip! Pokud ale nedarujete potomku své „staré“ auto, ale koupíte mu ojetinu z autobazaru, nezapomeňte k ní pořídit zbrusu nové povinné ručení. V našem srovnávači nejlepších cen ho zřídíte online do 5 minut. Začněte zde:

Povinné ručení od 1009 Kč zUpjREAClGI

9.) Ford Mondeo

Fenomén silnic devadesátých let asi současného mladého řidiče nezaujme. Ale další generace Mondea už jsou stylovější a příjemně tvarované. Jde o stálici na trhu. Vyráběl se od roku 1993, jeho výroba se sice bude letos ukončovat, ale jako ojeté ho seženete stále.

4gAlodJ13fo

10.) Mazda 3

Proč se hned poohlížet po malých autíčkách? Není takový rozdíl, když se řídí větší auto. Mazda 3 je známá kvalitním motorem, bezproblémovým provozem, dobře se řídí, její motor je úsporný a interiér povedený.

KL2IskfUcaA

11.) Opel Vectra

Vectra je automobil známý svou bezpečností. Na Vectru se snadno shání náhradní díly, přitom ani servis nebude hluboký vítr do vašeho bankovního účtu. Vectra má nadčasový design, který ani po letech neurazí. Motory, kterými bylo auto vybaveno, se pyšní i po letech výdrží bez vad.

CrlHJJs_5q4

12.) Toyota Corolla

Toyota dlouhodobě vyrábí spolehlivé automobily. Je to přece jen produkt japonské automobilky. Důraz se v ní klade také na bezpečnost, detaily a jednoduchou údržbu. Ani shánění náhradních dílů nebude představovat zásadní problém.

Ojetý automobil Cena automobilu
Ford Mondeo, 1.8TDCi, rok výroby 2008, tachometr 330 000 km 87 000 Kč
Mazda 3, motor 1.4 benzín, rok výroby 2007, najeto 170 000 km 56 000 Kč
Opel Vectra, 1.9 CDTI, rok výroby 2008, tachometr 280 000 km 76 000 Kč
Toyota Corolla, benzínový motor 1.4 16V, rok výroby 2006, tachometr 140 000 km 110 000 Kč

mini cooper

První auto ve stylu

I první auto může nějak vypadat a vypovědět o vás i něco jiného, než že jezdíte s autem po rodičích. Popusťte uzdu fantazii a pořiďte si auto podle vlastních představ. I taková auta je možné z bazaru koupit levně.

Tip! V případě, že si potřebujete na některou z vyšších tříd půjčit peníze. Nejlepší půjčku najdete jedním klikem zde:

Najděte nejlepší půjčku

CfyT86EeDDc

13.) Mini One

Nové Mini se začalo vyrábět v roce 2001. Mini One oceníte především pro skvělou ovladatelnost ve městech a hustém provozu. Užijete si s ním spoustu zábavy. Mini One je model s chudší výbavou a slabším motorem, ale o to nižší cenou. Dražší, vybavenější ale i výkonnější je Mini Cooper.

b26qOw19F34

14.) Audi TT 1. Generace

Elegantní design auta Audi TT je nadčasový i přes jeho věk. I nyní se za něj na silnici nemusíte stydět. Začátečník by si měl při jízdě ještě přece jen zkrotit temperament. Auto má výkonný motor. Ačkoliv je to lákavé, jako začátečník se nenechejte zbytečně přemluvit k riziku.

gmWiXs920AE

15.) Honda Civic

Honda Civic vypadá sportovně zvenku i zevnitř. Převodovka je šestistupňová, není to žádný lenoch. Stejně tak funguje i po letech používání motor. I v tomto případě jde o japonský automobil a kvalita se ukazuje na nízké poruchovosti.

Ojetý automobil Cena bazarového modelu
Mini One, benzínový motor 1.4, rok výroby 2009, najeto 175 000 km 100 000 Kč
Audi TT, benzínový motor 1.8 T, rok výroby 2003, tachometr 250 000 km 110 000 Kč
Honda Civic, benzínový motor 1.8 i, rok výroby 2007, tachometr 120 000 km 150 000 Kč

První auto by neměla být obrovská investice. Většinou je proto rozhodujícím kritériem cena. Až další roky řidičské praxe ukáží, co od auta řidič čeká a jaké by mělo mít vlastnosti. Do prvních samostatných kilometrů vám přejeme jízdy bez nehod.

Z auto-moto světa… by vás mohly ještě zajímat naše další články:

* 15 x nejlepší elektrická motorka pro dospělé
* 8 x auto na solární pohon, které si budete chtít koupit i vy
* 15 x nejdražší auto na světě