Elektřina na dobu neurčitou: Vyplatí se její odběr?

rozsvícené lustry

[obsahova-navigace]

Před vypršením platnosti smlouvy s dodavatelem elektrické energie je vždy ideální zmapovat si trh. Zjistit jaké jsou aktuální nabídky a nechat si předložit nabídku i od stávajícího dodavatele. Ten to většinou udělá automaticky. S tím, co nabízí konkurence, pomůže praktická online kalkulačka. Nikam nemusíte chodit, nic neřešíte, jen naťukáte do formuláře několik údajů, které najdete v posledním vyúčtování. V nabídkách můžete stále narazit na službu elektřina na dobu neurčitou. Dřív to mohla být zajímavá volba. Co dnes?

bílá kuchyň

Elektřina na dobu neurčitou nebo určitou?

Ještě před pár měsíci platilo, že nabídnutá elektřina na dobu neurčitou byla asi o 10 % levnější než na dobu určitou. Dodavatel sice mohl bez varování změnit ceny, vy jste ale mohli dát výpověď a po třech měsících od výpovědi odejít k jinému dodavateli. U smluv na dobu určitou byla situace jiná. Dodavatel cenu po dobu platnost změnit nemohl a vy jste mohli odejít jen za předem daných podmínek nebo pod velkou pokutou.

hra na televizi

Elektřina – smlouva na dobu neurčitou a dnešní situace

Dnes je situace o poznání jiná. Ceny elektřiny na světových trzích mají tendenci růst do extrémních výšin. Ano, vlivem politických kroků umí také spadnout, ale pořád je cena za 1 MWh neuvěřitelně vysoko. A tato cena se může téměř obratem promítnout do nefixovaných cen. Což může mít neblahé následky na rodinný rozpočet. Elektřina na dobu neurčitou se v této situaci jeví jako riskantní volba.

Tip! Podívejte se, jak vypadá aktuální nabídka největšího dodavatele elektrické energie na našem trhu – ČEZ elektřina na dobu neurčitou – ceník od 1. 7. 2022.

robotický vysavač

Výhody a nevýhody obou typů smluv

Věříme, že extrémní situace na trhu elektrické energie je dočasná a dojde ke stabilizaci. Některé kroky chystají vlády, aby pomohly uklidnit rozbouřené ceny. Další srovnání rozlítaných cen přinese i trh sám. Proto jsme připravili přehled výhod a nevýhod obou typů smluv. Protože po uklidnění trhů může opět být elektřina na dobu neurčitou lákavou svobodnou volbou.

Elektřina na dobu neurčitou – svoboda za cenu nejistoty Elektřina na dobu určitou – jistota ceny, ale nutnost fixace alespoň na 1 rok
+ možnost změnit kdykoliv dodavatele (obvyklá výpovědní lhůta je 3 měsíce) + jistota ceny na podepsané smluvní období
+ ceny asi 10 % pod fixovanými – možnost dát výpověď až po uplynutí smluvního období
– dodavatel může změnit cenu, což přináší nejistotu v době rostoucích cen – výpověď dříve lze pouze ze zákonných důvodů nebo pod velkou pokutou

otevřená lednička

Jak se chovat při současném vývoji cen elektřiny?

Doporučujeme nepanikařit, ale chovat se obezřetně. Je tady překvapivě hodně opatření, které můžete v rámci rodinného rozpočtu a chodu domácnosti přijmout.

1.) Nová smlouva s dodavatelem

Pokud už musíte uzavírat novou smlouvu, dobře si pročtěte smlouvu a zjistěte, zda není na trhu lepší nabídka.

Tip! Nejlevnějšího dodavatele elektřiny ve vašem kraji najdete srovnáním aktuálních nabídek trhu. Dobrou zprávou je, že vám k tomu postačí 5 minut času zde:

Porovnej dodavatele elektřiny

2.) Dobrá hospodyně nebo hospodář

Zvažte, zda právě teď není ten nejlepší čas začít lépe hospodařit s energiemi v domácnosti. Pár tipů, jak ušetřit za energie, bychom pro vás měli.

3.) Sbohem žroutům

Vyžeňte z domu největší žrouty elektrické energie. Ty u vás doma může pomoci zkontrolovat měřič spotřeby energie.

Tip! S nákupem nových spotřebičů může pomoci půjčka. Spočítejte si, na kolik by vás vyšla zde:

Spočítejte si půjčku

4.) Topit chytře

Jste-li v rodinném domě nebo máte-li tu možnost, uvažujte nad změnou zdroje vytápění. Skvělou volbou může být tepelné čerpadlo. Méně tradičním, ale zajímavým zdrojem, tepla je pak klimatizace.

5.) Noční proud

Začněte využívat tzv. noční proud. Víte, kdy spíná?

A pamatujte, i když sepisujete novou smlouvu u stávajícího dodavatele, nebo ho rovnou měníte, nikdo vás k ničemu nesmí nutit. Vše si dobře promyslete. Hodit se může i Desatero obrany před energošmejdy, které sestavil Energetický regulační úřad.