Úvěr na fotovoltaiku: Která banka poskytne ten nejlepší?

solární panely

[obsahova-navigace]

Ceny energií jedou bláznivou jízdu na horské dráze a zima se blíží. Možná si říkáte, že by se vám solární panely tvořící malou domácí FVE hodily. Je to dobrý nápad, který může pomoci zkrotit výdaje za energie v domě. Jenže, kde vzít finance na její stavbu? Je bezpečné brát si dnes úvěr? Podívali jsme se, jaké možnosti nabízí současný finanční trh. Který úvěr na fotovoltaiku je nejlepší, i jak postupovat z pohledu domácího finančního rozpočtu.

instalace solárních panelů

Hypoteční úvěr na fotovoltaiku

Hypotéka je stále ideálním řešením větších výdajů na investice do bydlení. Můžete ji tak využít i na výstavbu větší domácí solární elektrárny. Ale protože jsou s hypotékou spojeny vedlejší náklady (odhad nemovitosti, zápis do Katastru nemovitostí), vyplatí se spojit více stavebních projektů. Můžete také zkusit zažádat o navýšení hypotéky, nebo pokud vám končí fixace zkusit štěstí u konkurenční bank a rovnou žádat o hypotéku zvýšenou o plánovanou investici.

Tip! Než půjdete do banky, podívejte se, jak vypadá současná nabídka hypoték na trhu. Rychlý přehled získáte díky praktické online kalkulačce hypotéky:

Vyzkoušejte hypoteční kalkulačku

solární střecha na chatě

Úvěr ze stavebního spoření

Máte-li stavební spoření, můžete zažádat o úvěr ze stavebního spoření. Tento úvěr na fotovoltaiku si můžete vzít na vyšší, ale i na nižší částky. Je tak zajímavým řešením pro menší projekty, kdy uvažujete o domácí FVE s nízkým výkonem. Netušíte, ale kolik taková fotovoltaická elektrárna vůbec vyrobí energie a jestli tak nesáhnout po výkonnější? Podívejte se na průměrnou měsíční výrobu z FVE 5 kWp:

Měsíc v roce Průměrná měsíční výroba z FVE 5 kWp
leden 99 kWh
únor 291 kWh
březen 497 kWh
duben 640 kWh
květen 668 kWh
červen 686 kWh
červenec 672 kWh
srpen 615 kWh
září 478 kWh
říjen 310 kWh
listopad 105 kWh
prosinec 66 kWh

Zdroj: TZB-info, skutečně naměřená data za 5 let provozu fotovoltaické elektrárny (2017-2021)

Tip! Současné náklady na energie si můžete také snížit přestupem k levnějšímu dodavateli. Vyzkoušejte náš nezávislý srovnávač a podívejte se na nejdražší a nejlevnější dodavatele právě ve vašem kraji:

Porovnej dodavatele elektřiny

solární panely na panelák

Klasický spotřební úvěr neboli půjčka od banky

V současné době jsou úroky u hypotečních úvěrů poměrně vysoké. Proto může být zajímavým a třeba pouze dočasným řešením klasický spotřební úvěr na fotovoltaiku. Proč dočasným? Protože u FVE můžete využít dotace a část investice poměrně rychle splatit. Ušetříte tak za náklady, které jsou spojené třeba s vyřizováním hypotéky. Největší rozdíly mezi bankami jsou v podmínkách úvěru a v úrocích.

Ukázka nabídek bank – spotřebitelský úvěr na fotovoltaiku ve výši 300.000 Kč:

Finanční instituce Název produktu Rozsah půjčky Splatnost Úrok od
Cofidis Půjčka s garancí 10.000 Kč – 1.000.000 Kč 12 -120 měsíců 3,92 %
Zonky.cz Půjčka od lidí 20.000 Kč – 900.000 Kč 12 – 120 měsíců 4,99 %
Equa Bank Minutová půjčka 5.000 – 800.000 Kč 3 – 120 měsíců 6,7 %
Air Bank Půjčka 5.000 – 900.000 Kč 6 – 120 měsíců 5,4 %

Tip! Podívejte se sami na nabídku půjček pro váš projekt. Do kalkulačky stačí zadat, kolik potřebujete půjčit a srovnání máte ve vteřině. Pomůže vám to vybrat banku, která bude pro váš projekt nejlepším partnerem.

Najděte nejlepší půjčku

solární panely na dům

Financování úsporami? Pozor na rezervu!

Možná si říkáte, že si nebudete brát úvěr na fotovoltaiku. Že máte přece rodinnou finanční rezervu. To je dobře, že máte úspory. Nicméně nezapomeňte na to, že tyto úspory, nebo aspoň jejich část, mají být rezervou pro horší časy. Ideální výše rezervy je 3 – 6 násobek rodinných výdajů. Na ten byste neměli kvůli investici do nemovitosti sahat. Má sloužit jako finanční polštář pro horší časy.

Tip! Myslíte na zadní vrátka, ale nevíte, jak v současné době nejlépe investovat? Poraďte se s odborníky na investice.

Porovnej investice

dotace na fotovoltaiku

Dotace na domácí fotovoltaickou elektrárnu

Na nově pořízenou fotovoltaickou domácí elektrárnu můžete zažádat o dotaci. Získat můžete maximálně 50 % celkových přímých realizačních výdajů a na jeden rodinný dům je to nejvýše 200 000 Kč. Nicméně má to několik podmínek:

  1. Dotaci může získat pouze majitel (nabyvatel, stavebník) rodinného domu, na kterém bude FVE instalována.
  2. Dům musí být určený k trvalému bydlení.
  3. FVE musí být nová a připojená k síti.
  4. Na dům nesmí být podána jiná žádost o vyplacení podpory z Nové zelené úsporám.
  5. Dotaci můžete dostat pouze zpětně. Tedy FVE už musí stát a být připojená k síti. Investici tedy musíte nejdříve financovat z vlastních zdrojů nebo z úvěru na fotovoltaiku.

Pořízení malé domácí fotovoltaické elektrárny je velký krok. Ideální je s ním spojit i celkovou změnu v domácím hospodaření s energiemi. Máme pro vás několik tipů, jak ušetřit na energiích už teď, i jak odhalit největší energožrouty v domácnosti.