Vše o pojištění zavazadel a přepravovaných věcí v pojištění motorových vozidel

pojištění zavazadel

[obsahova-navigace]

Najít ho tam můžete, ale samo od sebe pojištění zavazadel a přepravovaných věcí v pojištění motorových vozidel nebývá. Dovolenou vám tak může pokazit nejen nevydařené počasí, nemoc, úraz, ale také dopravní nehoda, při které se vaše elektronika nenávratně poškodí, nebo krádež osobních věcí z auta přímo na parkovišti. Jaké řešení má tato situace? Co dokáže pojištění zavazadel a přepravovaných věcí v pojištění motorových vozidel pokrýt?

auto na střeše

Kde hledat pojištění zavazadel a přepravovaných věcí v pojištění motorových vozidel?

Pojištění zavazadel a přepravovaných věcí v pojištění motorových vozidel není nic výjimečného. Musíte si jej však výslovně sjednat. Automaticky u základního pojištění motorových vozidel nebývá. K čemu se sjednává?

Pojištění zavazadel a přepravovaných věcí v pojištění motorových vozidel může být jedním z doplňkových pojištění (připojištění) sjednávaných společně s:

Pojištění zavazadel ocení cestovatelé, kteří tráví hodně času na cestách, ale i ti, kteří převáží drahé kousky (např. sportovní výbava). Pojištění zavazadel a přepravovaných věcí v pojištění motorových vozidel je pojištěním majetku. Předmětem pojištění je jiný majetek než vozidlo a nejde tak přímo o pojištění vozidla.

Tip! Nejvýhodnější havarijní pojištění, které kryje škody na vašem voze, nikoli na voze a majetku druhých jako je to u povinného ručení, najdete srovnáním aktuálních nabídek trhu zde:

Najděte nejlepší havarijní pojištění

kola na střeše auta

Co pojištění obsahuje?

Toto doplňkové majetkové pojištění pokrývá věci osobní potřeby, sportovní výbavu, demontovatelné vnější nebo vnitřní nosiče, demontovatelné zavazadlové vnější boxy a jejich obsah.

Skvělá zpráva je, že toto pojištění pokrývá i poškození vozidla v důsledku pádu nosiče či boxu. Spadlo vám kolo, když jste ho dávali na auto a výsledkem je kromě vašeho naštvání i poškrábaný lak? Pojištění zavazadel kryje i pád nosičů, boxů při montáži a demontáži na vozidlo nebo pád zavazadel či sportovní výbavy při jejich nakládce a vykládce.

Uplatnění pojištění

Situací, které pojištění zavazadel pokrývá, je široké spektrum:

  • havárie, při kterých dojde k poškození pojištěného vozidla
  • vandalismus
  • odcizení
  • živelné události
  • zničení zavazadel při montáži a demontáži

Limity pojistného plnění

Limity pojistného plnění se obvykle pohybují od 5 000 Kč. U některých pojišťoven jsou až do výše 100 000 Kč. Obvyklá bývá i spoluúčast 10 %. Některé pojišťovny ale mají nejvyšší možný limit plnění nastavený poměrně nízko, např. 10 000 Kč.

Cena připojištění

Cena tohoto doplňkového pojištění nebývá z těch vysokých. I s nulovými náklady na spoluúčast ho sjednáte přes náš srovnávač už od 100 Kč ročně. Výjimkou nejsou na druhou stranu ani pojišťovny vyžadující spoluúčast, které nabízí toto doplňkové pojištění za cenu 600 kč ročně.

Tip! Cenu tohoto připojištění v rámci povinného ručení si můžete zdarma na vaše auto spočítat zde:

Spočítejte si cenu

pes v autě

Výluky z pojištění

Méně příjemná část jsou výluky z tohoto pojištění. Jak už to u pojištění bývá, není jich málo. U krádeží jsou zavazadla pojištěna jen pokud jsou umístěna ve vozidle, v boxu, nebo upevněna k nosiči. Pokud dojde k odcizení zavazadel uložených v prostoru pro cestující uzamčeného vozidla, pojistitel plnění nevyplatí vůbec, nebo může mít nastavené maximální limity. Ty bývají poměrně nízké, např. 5 000 korun.

Jaké jsou typické výluky z pojištění?

  • peníze, cenné papíry, kreditní karty, směnky
  • cennosti jako šperky, drahé kameny, umělecká díla, sbírky, písemnosti, plány, záznamy
  • věci k výkonu povolání, prodeji nebo výdělečné činnosti
  • zvířata
  • motorová vozidla (s výjimkou pojištěného vozidla)
  • odcizení elektroniky, audiovizuální technika uložená v kabině pro cestující
  • odcizení kožešiny, kožešinových svršků pokud byly v době krádeže uloženy v prostoru pro cestující.

Setkat se můžete s výlukou pojištění zavazadel, pokud ke krádeži z automobilu dojde v čase mezi 22:00-6:00. Odcizení má obvykle svá pravidla. Nosič nebo box musí být pevně spojen s vozidlem a toto spojení uzamčeno.

zavazadla na letišti

Pojištění zavazadel v cestovním pojištění

Na co se pojištění zavazadel vztahuje?

Pojištění zavazadel se sjednává také v rámci cestovního pojištění. Obvykle bývá tato položka součástí pojistného balíčku. V takovém případě se pojištění zavazadel vztahuje na věci, které s sebou berete na cestu. Jde o prostředky osobní potřeby (boty, toaletní prostředky), ale i věci, které jste na dovolené pořídili. Pojištění se vztahuje na kola i lyže, které berete s sebou.

V ceně cestovního pojištění bývá zahrnuta i elektronika (tablety, kamery, fotoaparáty). Zaměřte se na limity pojistných plnění. Pojišťovny mívají stanovenou horní mez výplaty pojistného plnění za celek, ale i za jednotlivé kusy.

Na co se pojištění nevztahuje?

I z pojištění zavazadel v cestovním pojištění bývají často vyloučeny předměty jako:

  • finanční hotovost
  • jízdenky a letenky
  • cenné papíry
  • předměty historické hodnoty

Kdy můžete pojistku čerpat a kdy ne?

Nárok na čerpání pojistného plnění závisí na specifikaci pojistných podmínek. Obvykle se vztahuje na následující případy:

  • krádež zavazadla vloupáním nebo přepadením
  • zničení (např. živelnou událostí)
  • ztráta při přepravě

Náhrady se ani tady nedočkáte, pokud zavazadlo nebylo dostatečně zabezpečeno. Pokud dojde ke krádeži z neuzamčeného pokoje, automobilu, nebo ze stanu, pojišťovna plnění odmítne vyplatit.

Při sjednávání pojištění, ať už cestovního, povinného ručení, havarijního pojištění, čtěte pojistné podmínky. Pokud se vám nechce číst, ptejte se. Kontaktujte naši infolinku. Od toho na ní máme odborníky pro každé z nabízených pojištění.

Tip! Nejvýhodnější cestovní pojištění s připojištěním zavazadel najdete ve srovnání aktuálních nabídek pojišťoven. Celý proces včetně sjednání vám zde zabere jen pár minut. Přesvědčte se sami:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den