10 x nejbláznivější vánoční tradice z celého světa

kfc kyblík

[obsahova-navigace]

Za pár týdnů začne advent a s ním i letošní oslavy Vánoc. Jednoho ze dvou velkých křesťanských svátků, který má hlubokou tradici po celém světě. Rozhlédli jsme se za naše hranice, jak oslavují čas narození Ježíška v jiných zemích. A některé zvyky jsou opravdu zajímavé. Možná vás překvapí, že ty naše vánoční tradice se od těch ve světě mohou velice odlišovat. Vybrali jsme pro vás desítku zvláštních zvyků, které vás určitě pobaví. A některé možná inspirují k návštěvě dané země.

Věděli jste, že… první adventní neděle v roce 2022 připadá na 27. listopadu.

adventní kalendář

České vánoční tradice

Česko je zemí s křesťanskou tradicí a podle toho u nás vypadají vánoční svátky. Poslední čtyři týdny před štědrým dnem prožíváme advent. Domy, náměstí i ulice se převlékají do vánočního hávu, na náměstích jsou vánoční trhy. Děti mají doma adventní kalendář, kde každý den až do 24. prosince dostávají malou sladkost.

Na začátku prosince navštěvuje domácnosti svatý Mikuláš, kterého doprovází andělé a čerti. Na Štědrý den se rodiny schází u štědrovečerní večeře a po ní se rozdělují vánoční dárky. První a druhý svátek bývá časem setkávání se s rodinou a přáteli.

Tip! Chcete si letošní vánoční rozpočet trochu nafouknout a dárky pokrýt půjčkou? Nejlepší půjčku získáte srovnáním aktuálních nabídek bank:

Najděte nejlepší půjčku

vánoční kozel

Nezvyklé vánoční tradice u Evropských sousedů

Možná si myslíte, že když jsme ve středu Evropy, budou i v sousedních státech vánoční tradice stejné jako u nás. Ano, často jsou velice podobné. Přesto třeba hned sousední Rakousko může překvapit. A čím dále jdeme od našich hranic, tím odlišnější zvyky a tradice objevujeme.

mojrfw7SJ14

1.) Rakouský čert Krampus

Čerti v Rakousku a dalších oblastech Alp chodí 6. prosince s Mikulášem. V tom je to podobné jako u nás. Nicméně Krampus je velice děsivý čert. Masky jsou propracované do nejmenších detailů a velice strašidelné. Obvyklé bývají dlouhé procesí desítek Krampusů.

Z Rakouska… by vás ještě mohly bavit naše další tipy a články:

* Vídeň: Co navštívit? Co dělat? Kde se najíst?
* Rakouské Alpy a nejlepší lyžařská střediska, která byste měli letos navštívit
* 10 nejkrásnějších jezer v Rakousku na kempování, plavání, rybaření,…

OjGNXRJF3r8

2.) Švédský vánoční kozel

Ve Švédsku se vánoční tradice prolínají se starověkými pohanskými svátky. Odkazuje na ně i zvyk tzv. vánočního kozla. V roce 1966 získala tato pohanská připomínka úplně nový rozměr. Od tohoto roku se totiž drží tradice obrovského 42 metry vysokého vánočního kozla Gävle Goat, který je každý rok postavený na stejném místě.

Ve Švédsku… najdete i spoustu dalších zajímavých věcí. Přesvědčte se sami na:

* Švédsko: Nezapomenutelná dovolená pro fanoušky Vikingů
* Eurovíkend ve Stockholmu a dalších městech

DALdDyBzttM

3.) Předvánoční návštěvy na Islandu

Třináct nocí před vánocemi přichází do lidských obydlí na Islandu synové (Yule Lads) mýtických obrů Gryly a Leppaludiho. Jsou to vtipálci, kteří v pověstech tropí neplechu. Před Vánoci ale dětem každou noc zanechávají malé dárky v přichystaných botách.

Před cestou na Island… využijete i následující:

* Kdy jet na Island? Počasí na Islandu a další informace…
* Cestovní pojištění na Island s 50% slevou

PXwu4KU4tuA

4.) Tradiční finská vánoční kaše

Ve Finsku se na Štědrý den snídá tradiční rýžová kaše se skořicí a máslem. Během vaření se do hrnce vhodí jedna mandle. Kdo ji najde ve svém talíři, bude mít následující rok štěstí.

ixYz6Hjyg8A

5.) Zapálená červená svíčka v irských oknech

V irských oknech se na Štědrý den ráno objeví zapálená červená svíčka. Původně má přivítat Marii a Josefa, kteří byli v době narození Ježíše bez přístřeší. Dnes je symbolem pohostinnosti a otevřenosti lidem, kteří potřebují úkryt.

PVSvRXbjHeM

6.) Holandský Sinterklaas

Sinterklaas je holandské jméno pro svatého Mikuláše. Ten ale chodí na až na Štědrý den nad ránem. Dětem schovává do připravené boty u komína nebo zadních dveří sladkosti.

Výlet do Holandska… si usnadníte s:

* Cestovní pojištění do Holandska od 11 Kč/den
* 15 skvělých míst, co vidět v Amsterdamu

782905thjzA

7.) Ukrajinské pravoslavné Vánoce

Štědrý den na Ukrajině připadá až na 7. ledna. Lidé se oblékají do tradičních oděvů a zpívají v ulicích vánoční koledy. Tradičním pokrmem je kuťa. Sladký dezert, který může vzdáleně připomínat českého kubu. Tvoří ho mák, pšenice, ořechy, kandované ovoce a med.

japonsko

Vánoční tradice ve světě

Mimo evropský kontinent se prožívání Vánoc velice odlišuje. Obvykle se Vánoce slaví v křesťanských zemích, ale nemusí to být podmínkou, jak ukazuje příklad Japonska. Často bývají ovlivněné původním náboženstvím oblasti, ale také přírodními podmínkami.

MRdpU-r--fM

8.) Filipínský festival obřích luceren

Pro oslavy na Filipínách je důležitým symbolem Betlémská hvězda. Její příchod si připomínají monumentálním festivalem obřích luceren, který se každý rok koná ve městě San Fernando.

46JaN2NZoks

9.) Japonská večeře v KFC

Japonsko nemá křesťanskou tradici, přesto mnohé domácnosti Vánoce slaví. Nicméně nescházejí se kolem štědrovečerního stolu, ale skočí do nejbližšího KFC. Může za to reklama z roku 1974, která lákala na Kentucky na Vánoce.

po7mimtDyiQ

10.) Barbados a pečená šunka s ananasem

Vánoce na ostrově Barbados mají zajímavou kuchyni. Na stole nesmí chybět pečená šunka s ananasovou a šťovíkovou polevou a rumový dort.

vánoční stromeček

5 tipů, jak zvládnout předvánoční shon

Dalším ze symbolů Vánoc je bohužel stres. Z pokojných svátků, které mají být plné rozjímání a pokojného setkávání s rodinou a přáteli, se staly svátky shánění dárků, někdy až bláznivého úklidu a horlivé přípravy na ten jeden den v roce. My pro vás máme tipy, jak trochu zpomalit a znovu si začít užívat pohádkový předvánoční čas.

  1. Úklid nepřehánějte, zbytečně stresujete sebe i rodinu – doporučujeme řídit se heslem: Na Štědrý den přichází Ježíšek, ne hygiena. Je to úleva.
  2. Udělejte si čas na návštěvu vánočních trhu a setkání s přáteli – Příjemné posezení s horkým svařákem příjemně naladí na vánoční notu.
  3. S výzdobou začněte už koncem listopadu – V adventu budete mít více času užít si předvánoční pohodu.
  4. Udělejte si plán nákupu dárků – Doporučujeme vytvořit si seznam blízkých, kterým chcete dát malou pozornost. Než vyrazíte do obchodů, napište si u každého pár tipů na dárek.
  5. Využívejte nákupy z domu – Je to rychlé, pohodlné a ještě můžete s cashbackem ušetřit. Připravili jsme pro vás tipy na eshopy s velkým výběrem:
    • Skvělé parfémy a luxusní kosmetiku nakoupíte na Notinu s cashbackem až 10 %
    • Módní kousky na AboutYou s cashbackem až 15 % nebo ZOOTu s cashbackem až 8 %
    • Dárečky pro domácí mazlíčky na Zoohitu s cashbackem až 5 %
    • Knížky, encyklopedie a milé drobnosti na webu KnihyDobrovský.cz s cashbackem až 20 %
    • Deskové hry a edukativní publikace na Albi.cz s cashbackem až 10 %
    • Hračky na Agátin svět s cashbackem 11,5 % nebo Pompo s cashbackem až 8,6 %

Ať už zvolíte vánoční svátky v cestovatelském duchu nebo je strávíte doma, přejeme vám, ať jsou hlavně klidné. A pokud potřebujete pro jistotu malou finanční rezervu na nákup dárků, zkuste se podívat na kreditní karty. Jsou rychlým řešením a mají spoustu dalších výhod.