Jaký je proud v zásuvce?

zásuvka

[obsahova-navigace]

Jaký je proud v zásuvce v ČR určuje dohoda na evropské úrovni. Usnadňuje to cestování po evropských zemích, kdy neustále připojujeme dobíječky mobilů, tabletů a notebooků. Je to ale také důležité pro bezpečný nákup elektrických spotřebičů v rámci evropského prostoru. Ty můžeme bez problémů připojit do české zásuvky. Jiná situace je, když chceme zapojit spotřebič, který jsme si zakoupili na dovolené nebo zahraniční cestě. Zpozornět bychom měli, i pokud se chystáme na cestu mimo evropský kontinent.

proud v zásuvce

Napětí vs. proud v zásuvce v ČR

V České republice určují proud v zásuvce dva parametry. Je to napětí a frekvence. Dnes využíváme proud o napětí 230 V s frekvencí 50 Hz. Ale nebylo to tak vždy. Pár desítek let zpátky byla spousta starších domů s rozvody o napětí 120 V. Sjednocování v rámci Evropy začalo v 20. letech minulého století a stále ještě není všude úplně kompletní.

Tip! Zajímáte se o to, jak byste mohli ušetřit na elektřině? Vyzkoušejte porovnání dodavatelů energií ve vašem kraji a obratem zjistěte, který je nejlevnější:

Najděte nejlevnějšího dodavatele

zásuvky v zahraničí

Jaký je proud v zásuvce ve světě?

V rámci evropských zemí máme nastavené standardy pro proud v zásuvce. Ty se ale ve světě mohou velice lišit. Je to důležitá informace především pro cestovatele, kteří mohou s vlastními spotřebiči nebo nabíječkami na mnoha místech planety narazit.

  • Evropa – Zbytek Evropy se také podřídil sjednocení napětí proudu v zásuvce. Například ve Velké Británii a Francii bylo dříve napětí 240 V. I proto je sjednocení nastaveno na 230 V, ale s tolerancí +/- 10%.
  • USA – V Americe si ponechali nízké napětí 120 V. To se ale přenáší jen v rámci domácnosti nebo maximálně skupiny domů. V rozvodné síti koluje 230 V.
  • Další velké země světa – Mnoho zemí světa má podobné napětí v zásuvkách jako u nás, ale neplatí to všude. Podívejte se na přehled těch největších zemí.
Země Napětí Frekvence
Rusko 220 V 50 Hz
Kanada 120 V 60 Hz
Čína 220 V 50 Hz
Brazílie 127 / 220 V 60 Hz
Austrálie 240 V 50 Hz
Indie 230 V 50 Hz
Argentina 220 V 50 Hz

Pozor! V zahraničí neodlišuje se jen napětí v zásuvce, ale také typ zásuvky a frekvence. Před delší cestou proto doporučujeme koupit univerzální adaptér na spotřebiče, které berete sebou. A hodit se bude i kvalitní cestovní pojištění. Třeba kdyby se kufr se spotřebiči a adaptérem ztratil.

cestovní pojištění od 7 Kč/den

toustovač

Jaké spotřebiče nedávat do prodlužky?

Prodlužovací kabely se zásuvkou, tzv. prodlužky, jsou výborným řešením a najdeme je v každé domácnosti. Nicméně měli bychom s nimi zacházet opatrně. A některé spotřebiče je lepší do nich vůbec nezapojovat. Většinou jde o spotřebiče, který mají stálý a vysoký odběr, nebo naopak nárazovou ale velice vysokou spotřebu elektřiny. Jejich připojení do prodlužky by mohlo hrozit zkratem a bohužel i požárem. Pro které je nejlepší rovnou proud v zásuvce?

  • Lednice
  • Mrazák
  • Mikrovlná trouba
  • Toustovač
  • Kávovar
  • Tepelný ohřívač

Tip! Elektřina je dobrý sluha, ale občas může výrazně zazlobit. Zvlášť pokud si nedáte pozor a do prodlužky zapojíte nevhodný spotřebič. Po případné nehodě oceníte dříve uzavřené pojištění majetku. Podívejte se, na kolik by vás vyšlo zde:

Kalkulačka pojištění majetku

elektrikář

Kdy volat elektrikáře k zásuvce?

I když jste zručný a s mnohými opravami v domácnosti si poradíte, jsou činnosti, které je lepší přenechat profesionálům. A u elektrického proudu to platí zvlášť. Podívejme se na situace, kdy je potřeba k zásuvce zavolat profesionálního elektrikáře:

  • Nejde proud v zásuvce, ale ve zbytku bytu ano – Problém může být v zásuvce, ale také v elektrických rozvodech. Bude potřeba oprava, kterou zařídí jen profesionál.
  • Zásuvka je očouzená nebo rovnou černá – Pravděpodobně došlo ke zkratu. Výměnu zásuvky zařídí elektrikář.
  • Chcete změnit design zásuvek – I když všechno funguje, je někdy potřeba zásahu odborníka. Třeba pokud chcete staré zásuvky vyměnit za nové. Nedoporučujeme tuto výměnu provádět svépomocí.

Po každém větší zásahu do elektrických rozvodů nebo po havárii je dobré udělat revizi elektrických rozvodů. Není to ale jediná situace, kdy je revize vhodná. Možná vás překvapí, kdy a proč je dobré zavolat revizního technika na elektriku a jak ho seženete.