Plánovač na pohodové Vánoce: Kdy nakoupit dárky, vyzdobit dům, naporcovat kapra, aj.

vánoční plánovač

[obsahova-navigace]

Obvykle by na pohodové Vánoce stačilo méně stresu s přípravami, chystáním a nákupy. Pusťte se do organizování včas, nenechávejte vše až na prosinec. Využijte náš harmonogram pro pohodové Vánoce. Budete s ním mít jistotu, že na nic nezapomenete a zároveň budete vědět, že to lépe udělat nešlo. Hravě se pak vypořádáte i s tím, že se nějaký druh cukroví nepodařil, rozbily se ozdoby a objednaný dárek nedorazil.

vánoční focení

Co připravit 2 a více měsíců do Vánoc?

V tomto období to na Vánoce ještě venku nevypadá. A to je nakonec dobře. Je psí počasí, všude šedo. Sedněte si doma v klidu ke stolu, na sedačku, do vany, nebo kamkoliv je libo a začněte tvořit seznam činností, které chcete před Vánoci stihnout. Ze seznamu budete pak jen pohodlně odškrtávat. Jakmile budete mít seznam před sebou, vyloupne se vám několik položek, které by bylo dobré dělat co nejdřív. Takže třeba hned v říjnu.

Co byste měli vyřešit co nejdříve?

  • harmonogram
  • rozpočet
  • seznam dárků
  • vánoční focení
  • vánoční trhy
  • první nákupy dárků

Seznam vánočních dárků

Vytvořte si seznam dárků, které chcete ostatním pořídit. Stejně tak si řekněte, co chcete, aby ostatní koupili vám. Z tohoto seznamu na vás poměrně jasně zasvítí věci, které je vhodné shánět předem. Máte na seznamu nákup vstupenek na velmi oblíbené vystoupení? Raději se do toho pusťte hned, později už je možná neseženete. Pokud máte v plánu pořídit dárek ze zahraničí, je ideální čas na jeho objednání. Na dopravu počítejte i s měsícem. Na seznam nezapomeňte napsat i praktické dárky typu ponožky, pyžama. I to k Vánocům patří.

Vánoční rozpočet

S harmonogramem a seznamem dárků v ruce se můžete pustit do vytvoření rozpočtu. Plánování rozpočtu může být jeden ze složitějších bodů příprav. Pokud ceny neřešíte a prostě necháte věci běžet tak, jak jste byli vždy zvyklí, je to v pořádku. Pokud chcete mít jasný přehled, využijte internet, odhadnete lépe ceny.

Tip! V případě, že potřebujete rozpočet trochu nafouknout, můžete sáhnout po předvánoční půjčce. Tu nejlepší najdete srovnáním aktuálních nabídek trhu zde:

Najděte nejlepší půjčku

Vánoční focení

Pokud máte rádi aranžované profesionální fotografie rodiny, jsou Vánoce tím pravým obdobím. I vánoční focení se domlouvá takto v předstihu. Někteří fotografové už na podzim začínají fotit Vánoce. Nezapomeňte oznámit datum a čas i vaší rodině, ať pak nejsou překvapení. Někteří fotografové mají k dispozici i různé propriety. Oblečení si ale většinou musíte zařídit sami. Porozhlédněte se proto např. po stejných pyžamech, po srandovních bačkorách, svetry se soby,…

Tip! Slazené vánoční outfity pro celou rodinu seženete například na:

* AliExpress.com
* LightInTheBox.com

Vánoční trhy

Chtěli byste vyrazit na vánoční trhy do zahraničí? Je jasné, že v říjnu neuspějete. Zato byste se už v říjnu měli rozhodnout, do kterého města to bude. Využijte i naše tipy. Vyhlášené jsou trhy v Německu a Rakousku. Zkuste se inspirovat i trhy v Itálii. Pokud budete v místě přespávat, jsou dva měsíce před samotným trhem ideálním období pro zajištění ubytování. S blížícím se termínem místa v apartmánech i hotelích překvapivě rychle mizí. Láká vás vyrazit mezi svátky na hory bez dětí? Naplánujte to právě nyní a domluvte si hlídání s prarodiči.

vánoční nákupy

Co zařídit pro pohodové Vánoce v listopadu?

Online nákupy

Začněte objednávat vánoční dárky přes internet. Stále vás nenapadá, co koupit? Projděte obchody, něco vás třeba trkne. Zajděte i do takových obchodů, ve kterých byste normálně dárky nekupovali, třeba do sportovních potřeb, army obchodů, nebo naopak oděvů.

Tip! Máte jasnou představu, ale chybí vám finance? Vánoce můžete vyřešit i pomocí kreditní karty. Ty nejlepší mají bezúroční období až 55 dní.

Podívejte se na kreditky

Kalendáře na příští rok

Je vaším obvyklým dárkem k Vánocům kalendář na příští rok s fotkami dětí? Začněte fotografie třídit a vybírat ty nejlepší. Tato činnost zabere překvapivě hodně času. Na zpracování si společnosti nechávají 14 dnů až měsíc. Tak ať to letost stihnete včas. Totéž platí pro vánoční přání. Pokud na nich mají být vaše fotografie, je lepší zadat je do výroby, co nejdříve.

Vánoční výzdoba – příprava

Překontrolujte stav vánočních ozdob. Líbí se vám baňky, které máte? Světýlka na stromeček fungují? Podívejte se, jestli máte ozdoby do domácnosti, které se vám líbí, nebo byste letos chtěli mít jiné. Už nyní je v obchodech zásoba vánočního zboží. Nakupte zásoby na adventní věnec. A ověřte si, že máte dostatečnou náplň do tavné pistole.

vánoční venkovní dekorace

Advent: Co vyřídit 4 týdny do Vánoc?

Nákupy v kamenných obchodech

Vyražte do obchodů. Prodejci se snaží nalákat zákazníky na akce, je větší výběr zboží a ceny bývají přece jen o něco výhodnější než těsně před Vánoci. Poohlédněte se i po balících papírech na dárky. Nedaří se vám sehnat dárky v obchodech? Využijte sílu internetu a pořiďte všechno potřebné.

Vánoční výzdoba a dopis Ježíškovi

Vyzdobte byt nebo svůj dům, pověste světýlka, vytvořte s rodinou adventní věnec. Už nyní to u vás doma může vypadat na pohodové Vánoce. Nechte děti, aby sepsaly dárky, které si přejí k Vánocům pod stromečkem.

Mikuláš a Krampus

Nakupte drobnosti na Mikuláše a připravte adventní kalendáře. Čokoládové adventní kalendáře jsou jistotou úspěchu. Můžete ale vytvořit váš vlastní a do sáčků dávat drobnosti podle vašich představ. Mikuláš si odnese seznam přání, které děti mají, pro Ježíška. Záleží ale na zvyklostech. Někdo dává dopis Ježíškovi za okno už prvního prosince, někdo to nechává na Mikuláše.

Dopřejte dětem trochu respektu z čerta. Vyražte do ulic a podívejte se na anděly, čerty i Mikuláše. Znalost básničky by se hodila. Chcete se bát? V Rakousku potkáte pravé Krampusáky.

vánoční perníčky

Co udělat 3 týdny do Vánoc?

Vánoční úklid

Přichází na řadu méně zábavná část. Ukliďte domácnost. Protřiďte zbytečnosti, které máte a vyhoďte je, nebo pošlete dále do oběhu, pokud je to možné. Odstraňte z dohledu a dosahu nahromaděné věci. A až do Vánoc se vyhněte kupení časopisů, poznámek a různých jiných drobností.

Vánoční perníčky

Vyražte na svařák nebo punč na svůj oblíbený adventní trh a nasajte vánoční atmosféru. Provoňte byt cukrovím. I když má každé cukroví jinou ideální dobu, kdy je vhodné péct. Děti budou mít radost a první várka nejspíš do Vánoc nevydrží.

Vánoční přání

Znáte to, Česká pošta si vždy dává na čas a ve svátečním náporu se doručení vždy ještě o něco více prodlouží. Proto je nyní správný čas na odeslání vánočních přání.

vánoční stromeček

Co zařídit 2 týdny do Vánoc?

Vánoční menu

Sestavte vánoční menu. Co bude na štědrovečerní večeři? Budete řešit oběd, nebo budete čekat na zlaté prasátko? S vytvořeným jídelním lístkem si nastavte, kdy a co budete vařit. Zvažte, jestli se něco nedá vytvořit den předem. Nakupte potraviny, které se dají zajistit předem.

Vánoční stromeček

Vyražte na nákup vánočního stromečku. Rozhodně nejsou 2 týdny před Vánoci brzy. Všechny stromy se kácí zhruba na konci října. Budou tedy ve stejné kondici. Důležité je uskladnění. Nenechávejte ho na přímém slunci a nechejte ho zabalený až do doby, než ho dáte do stojanu.

kapr ve vaně

Co zajistit 1 týden do Vánoc?

Návštěva vánočních trhů

Dalo by se říci, že je čas šílet a stresovat, ale vy už máte velkou část hotovou. Takže proč nevyrazit na adventní trhy. Nejspíš na toto období jste si i naplánovali návštěvu zahraničního trhu.

Tip! Ani při těchto kratších výletech nezapomínejte na cestovní pojištění. Pohodové Vánoce může zhatit i drobná nehoda.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

Poslední nákupy

Po návratu vás čeká velký nákup potravin a zásob na období adventu, případně ještě dokoupení posledních dárků. I když je lepší mít je touto dobou už zajištěné.

Poslední cukroví

V tomto týdnu zřejmě napečete největší várky cukroví. U něj u se dá předpokládat, že vám ho děti a rodina nesní a vydrží tak až do Vánoc.

Vánoční kapr

Pořiďte kapra. Jejich prodej začíná kolem 19. prosince. Kapr vydrží při teplotě 0 °C až 4 °C zhruba čtyři dny. Kapra ale nenechávejte živého ve vaně. Voda má zcela jinou teplotu než byla v rybníce, nebo v sádkách. Má i jinou kvalitu. Bývá chlorovaná, což není kaprovo přirozené prostředí.

Balení dárků a další drobnosti

Po večerech nenápadně zabalte dárky. A ještě taková drobnost, která vás nyní příliš nezatíží, ale na Štědrý den vysloveně naštve. Vyžehlete ubrus a slavnostní oblečení k večeři, případně prostírání, pokud budete mít textilní. Zkontrolujte, že máte zvoneček.

Vánočka

Před Štědrým dnem si napečte vánočku, bude se hodit na snídani, pokud tedy před Ježíškem snídáte. Večer před Štědrým dnem připravte bramborový salát. Do dalšího dne se příjemně rozleží.

vánoční prostírání

Co všechno udělat na Štědrý den?

Finále všech příprav je zde. Co vás v tento den čeká?

  • nazdobte stromeček
  • nachystejte štědrovečerní stůl
  • připravte cukroví
  • usmažte kapra
  • uvařte polévku
  • podívejte se na vánoční pohádku
  • dámy, věnujte se samy sobě – namalujte se, dopřejte si v koupelně čas
  • věnujte se zvykům
  • zabavte děti a nenápadně uložte dárky pod stromeček
  • foťte

S pracovním vytížením, dětmi a každodenním kolotočem je těžké myslet na všechno. Je to dlouhý seznam a náročný na splnění. Berte to všechno s nadhledem. Nic z toho vlastně nemusíte dělat. Mnohdy naprosto stačí, že se sejde jako rodina dohromady a nemusíte mít ani kapra, ani dvanáct druhů cukroví. Přejeme vám pohodové Vánoce!