Povinné ručení a havarijní pojištění: Proč si ho zřídit u stejné pojišťovny?

žena v bílém autě

[obsahova-navigace]

Pojišťovny jsou nuceny pod vlivem aktuálního vývoje cen vyplácet za pojistné události vyšší částky, než tomu bylo před rokem. Cena náhradních dílů vyskočila nahoru. Jak s touto nepříznivou situací bojovat a zajistit si výhodné povinné ručení a havarijní pojištění? Dokonce se odhaduje, že nárůst cen pojištění bude vyšší pro řidiče z velkých měst a u rizikových řidičů, kteří mají nově řidičský průkaz, nový automobil a často bourají. Na zdražení se připravte tak jako tak. Jak ustát vyšší cenu povinného ručení s co nejmenšími dopady na peněženku?

interiér auta

Zřiďte povinné ručení a havarijní pojištění u stejné pojišťovny

Celková cena za povinné ručení a havarijní pojištění bude nižší, když si je sjednáte u stejné pojišťovny. Většina pojišťoven nabízí za tuto kombinaci slevu. Další slevy se obvykle dočkáte, pokud u pojišťovny máte nějaká další pojištění, např. pojištění majetku či odpovědnosti. Jedná se o slevu za propojištěnost. Proto se podívejte, jaká pojištění máte a u jakých pojišťoven. Kontaktujte je a zeptejte se na možné slevy za věrnost při za sjednání dalšího produktu.

Komplexní řešení přináší řadu výhod

Povinné a havarijní pojištění u stejné pojišťovny má tu výhodu, že na sebe produkty navazují. Kombinují se tak, že jsou pokryta rizika komplexně. Slepováním pojištění auta z různých pojistných produktů od různých pojišťoven může znamenat, že některá rizika budete mít nakonec pojištěna dvakrát a na druhou stranu některá vůbec. 

Tip! Nejste si jistí, zda máte uzavřenou dobrou smlouvu na povinné ručení? Ověřit to jde snadno. Stačí zadat pár jednoduchých údajů a během chvilky máte jasno ZDE:

Vyzkoušejte kalkulačku

škoda auto

Srovnávejte podmínky pojištění

Pusťte z hlavy, že vaše aktuální pojistka je ta nejlepší, kterou můžete mít. Sjednávali jste ji přece před nějakou dobou. A i přesto že pro vás mohla v době sjednání představovat špičku, dnes už tomu tak být nemusí. Důležitou informaci vám přinese pro povinné ručení a havarijní pojištění kalkulačka. Není důvod slepě věřit jediné pojišťovně a myslet si, že vaše stávající pojištění je nejvýhodnější. Nové produkty upravují výluky, rozsah pojistek, přizpůsobují se i aktuálním rizikům.

Tip! Jestliže se cena vašeho auta pohybuje výše, jezdíte po frekventovaných silnicích, parkujete často na veřejném parkovišti, anebo chcete mít jen klidné spaní, zvažte sjednání havarijního pojištění. To chrání třeba před škodami vzniklými na vlastním voze, živelnými pohromami či krádeží. Porovnejte ceny 10 pojišťoven a vyberte si tu nejvýhodnější nabídku:

Porovnej havarijní pojištění

žena u nehody

Aktualizujte své staré (nevýhodné) smlouvy

Havarijní pojištění se automaticky neaktualizuje. Při kalkulaci ceny služby po celou dobu platnosti pojistky pracuje pojišťovna s cenou, kterou jste zadali při sjednávání. V průběhu času se ale cena vozidla snižuje a stejně tak se snižuje i vyplacená částka při škodě. Vzniká zde poměrně velká propast mezi hodnotou vozidla pro stanovení ceny pojištění a aktuální hodnotou vozidla, podle které se vyplácí. Pokud už pojištění sjednané máte, věnujte mu každý rok čas na aktualizaci.

Tip! Poohlížíte se po novějším a spolehlivějším autě? Zastavte se v našem online autobazaru, kde jedním klikem porovnáte na 30.000 ojetých vozů od téměř 400 českých prodejců.

výstražný trojúhelník

Průměrné ceny povinného ručení

Růst cen povinného ručení není nijak dramatický. Ke změnám dochází pozvolna. Dokazuje to i Broker Consulting POVIndex. Tento index ukazuje průměrnou cenu typického povinného ručení pro nový vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW (jde o vůz s typickým výkonem pro českého řidiče). Ceny povinného ručení vstupují do indexu i s ohledem na limity povinného ručení:

  • 27 % 100 milionů,
  • 64 % 150 milionů,
  • 9 % 200 milionů.

Tabulka průměrných cen povinného ručení podle Broker Consulting POVIndexu:

Měsíc Cena povinného ručení
04/2021 6.329 Kč
06/2021 6.431 Kč
08/2021 6.487 Kč
10/2021 6.444 Kč
12/2021 6.463 Kč
02/2022 6.466 Kč
04/2022 6.659 Kč 
06/2022 6.758 Kč
08/2022 6.525 Kč

Na povinné ručení a havarijní pojištění se nemůžeme dívat jen optikou ceny. V úvahu je potřeba vzít i počet najetých kilometrů ročně, rozsah asistenčních služeb v pojištění, poskytnutí náhradního vozidla z pojištění, rozsah oprav na místě. Při výběru přemýšlejte o těchto detailech a nespoléhejte jen na kritérium ceny.