Povinné ručení – elektrokoloběžka: Musíte ho skutečně mít?

elektrokoloběžka

[obsahova-navigace]

Odhaduje se, že v České republice jezdí přes 400 tisíc elektrických koloběžek, přes 2 tisíce jich je v Praze. Pro mnohé řidiče a chodce jsou trnem v oku. Jsou malé a rychlé. Proplétají se po chodnících, vyhýbají se na poslední chvíli. Na silnicích jsou elektrokoloběžky snadno přehlédnutelné a jejich řidiči nemívají na hlavách helmy. Není se co divit, že je snaha jejich jízdu a řešení nehod regulovat. Možná si kladete otázku, jestli musí mít povinné ručení? Elektrokoloběžka se dělí na více typů, a tak je to u každé jinak.

elektrokoloběžka

Povinné ručení – elektrokoloběžka

V tuto chvíli mít povinné ručení elektrokoloběžka nemusí. Brzy to ale bude jinak. Podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2021/2118, která začne platit od roku 2024, budou muset mít povinné ručení elektrokoloběžky dosahující rychlosti přes 25 kilometrů v hodině. Z tohoto úhlu pohledu budou patřit do stejné kategorie jako motorky a auta.

Elektrokoloběžky s maximální rychlosti nad 25 km/hod.

Nestačí jen deklarování výrobce, že koloběžka jede maximálně 25 kilometrů v hodině. Pokud jdou omezovače rychlosti vypnout, elektrokoloběžka může v provozu stanovenou rychlost překročit. V takovém případě povinné ručení elektrokoloběžka musí od roku 2024 mít. Ze směrnice je jasné, že se bude povinné ručení vztahovat jen na rychlejší elektrokoloběžky. 

Elektrokoloběžky s maximální rychlosti nad 14 km/hod.

Směrnice také nastavila pravidlo, že od roku 2024 musí mít pojištění odpovědnosti z provozu také vozidla s maximální konstrukční rychlostí vyšší než 14 kilometrů za hodinu a hmotností nad 25 kilogramů. To se dotkne např. vozítek segway. Elektrokola a zahradní traktory do směrnice zařazeny nebyly. I nadále budou moci jezdit bez povinného ručení. Státy členských zemí si mohou pravidla ještě zpřísnit, stejně tak mohou nastavit povinná ručení i na elektrokola. Do té doby platí, že povinné ručení je jen dobrovolné. 

Tip! Při jízdě na elektrokoloběžce se občas stane nehoda a dojde i k závažnému úrazu. Pokud jste živitelem rodiny nebo aktivním sportovcem, je tak dobré myslet na zadní vrátka. S tím vám pomůže životní pojištění. Postará se ve svízelných situacích o vás i vaši rodinu. Na kolik vyjde si snadno spočítáte zde:

Najděte nejlepší životko

elektrická koloběžka

K čemu je pojištění elektrokoloběžky?

Pokud jezdec na elektrokoloběžce způsobí nehodu, dostane poškozený pojistné plnění z povinného ručení od pojišťovny viníka (jezdce na elektrokoloběžce). Povinné ručení elektrokoloběžek má zpřehlednit vyplácení odškodnění.

I doposud musel viník hradit škodu. Škody způsobené elektrokoloběžkou mohou vést i do milionů korun. Nehoda může znamenat újmu na zdraví i střet s drahým automobilem. Vymáhání úhrady na viníkovi je komplikovanější. Poškozený částku po viníkovi vymáhá sám. V některých případech nemá viník dostatek peněz na pokrytí škody. Povinné ručení tento nedostatek vyřeší. 

Jaká pojištění lze sjednat?

Pokud si pořídíte elektrokoloběžku, můžete si ji už nyní pojistit proti odcizení. Koloběžku je možné pojistit také naprosto individuálně. Při sjednání se uvádí přesný typ koloběžky, výrobce a jednoznačný znak pro identifikaci. Přístup pojišťoven je stejný jako ke kolům nebo elektrokolům.

Pojištění proti krádeži u pojišťovny Uniqa:

  • uložení elektrokoloběžky v bytě – hradí se až do plné ceny elektrokoloběžky,
  • v samostatném sklepě s vlastním zámkem – až do výše 20 % z celkové sjednané pojistné částky na domácnost,
  • krádež ze společných prostor domu – plnění maximálně 10.000 Kč,
  • krádež mimo domov – maximální limit plnění 5.000 Kč.

Pokud dojde k zavinění škody z nedbalosti, tedy neúmyslně, může jezdec uhradit škodu ze svého pojištění odpovědnosti. Pojištění odpovědnosti se sjednává samostatně, nebo je součástí pojištění domácnosti.

Tip! Pojištění domácnosti si můžete uzavřít samostatně, anebo dohromady s pojištěním nemovitosti v jednom balíčku. Budete mít pokryté jak vnitřní vybavení v bytě či domě, tak i  pevné součásti vašeho obydlí. Jeho cenu si snadno spočítáte zde:

Spočítejte si pojištění majetku

Povinné ručení elektrokoloběžka – cena

Elektrokoloběžky jsou z pohledu pojištění v České republice na úrovni lehkých mopedů. Roční náklady na povinné ručení elektrokoloběžky vyjdou na několik stovek korun.

Aktuálně jsou na trhu dostupné také produkty dobrovolného pojištění. Sjednat si můžete pojištění odpovědnosti neboli pojistku na blbost.

Název pojišťovny Pojištění Další informace
Pojišťovna Slavia Při sjednání pojištění odpovědnosti s pojistnou částkou nad 10 milionů je zdarma pojištěná i elektrokoloběžka. Pojištění odpovědnosti z provozu kol a koloběžek jako samostatný produkt je dostupný už nyní za 399 Kč/ročně.
Kooperativa

V rámci produktu pojištění majetku je možné mít sjednanou i cykloasistenci zdarma.

BikePlan Umožňuje pojistit koloběžku i elektrokoloběžku od 5.000 Kč do 250.000 Kč.

Roční pojistné elektrokoloběžky v hodnotě 50.000 Kč vychází na 3.300 Kč při spoluúčasti 20 %. Zahrnuje např. pojištění proti krádeži z objektu, z nosiče na kola, živelné pohromy, poškození při pádu, při nehodě, vandalismus.

Co je cykloasistence?

V případě závady či nehody si zavoláte asistenční službu, na místě se provádí drobnější opravy, na složitější opravy se kolo převeze do servisu. Cykloasistence se hodí i na lehčí úrazy, které neumožní pokračovat v jízdě. Cykloasistence je použitelná na všechny stroje, které do jisté míry musíte popohánět lidskou silou. Čistě elektrická koloběžka, která jede výlučně silou motoru, do pojištění nespadá.

Tip! Sháníte novou elektrokoloběžku pro sebe nebo jako dárek k Vánocům pro partnera či děti? Pořiďte ji chytře přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na elektrokoloběžky právě teď najdete na:

* inSPORTline.cz až 1,5 % z nákupu zpět
* Okay.cz až 5 % z nákupu zpět
* Sport365.cz až 4 % z nákupu zpět

žena na elektrokoloběžce

Pravidla provozu

Překvapila vás někdy elektrokoloběžka na silnici v protisměru? Nebo jste se jí v rychlosti vyhýbali na chodníku? Asi vás napadla otázka, kam tento stroj správně patří. Zda na chodník, nebo na silnici.

Elektrokoloběžky s nižší rychlostí

Elektrokoloběžka je z pohledu pravidel provozu ve stejné kategorii jako kolo. Uživatel je tedy cyklista a z pohledu zákona řidičem nemotorového vozidla. Legislativa stanovuje také maximální výkon elektromotoru na maximálně 250 W a omezení rychlosti na 25 km/h. Pokud tuto rychlost překročí, motor se musí vypnout a zapne se až po snížení pod tuto hranici.

Věděli jste, že… elektrokoloběžka do 25 km/hod. se pohybuje na silnici jako kolo? Může jet ve zřízeném jízdním pruhu pro cyklisty, stezce pro cyklisty, smíšené stezce pro chodce a cyklisty a na silnici při pravém okraji. Cyklista nesmí jezdit po chodníku, ani přejíždět po přechodu pro chodce.

Elektrokoloběžky s vyšší rychlostí

Elektrokoloběžky s vyšším výkonem než 250 W a vyšší maximální rychlostí (nad  25 km/h) jsou považovány za moped, tedy motorové vozidlo. Řidič musí mít platné řidičské oprávnění, homologaci STK, registrační značku i povinné ručení. K tomu musí nosit motorkářskou helmu a chránit si zrak brýlemi nebo štítem.

Dejte elektrokoloběžkám šanci. Stojí za vyzkoušení. Při provozu ale myslete na bezpečnost. Vezměte si helmu, uvědomte si, že jste rychlí. Myslete i na vhodné pojištění ještě předtím, než dostane nehoda šanci.