Povinné ručení pro elektromobil: Kolik zaplatíte podle výkonu elektromotoru?

elektromotor

[obsahova-navigace]

Povinné ručení elektromobil musí mít stejně jako auta benzínová a naftová. Sjednat ho majitel musí ještě předtím, než vyjede na silnici. Povinné ručení pro elektromobil bylo a stále ještě je cenově výhodnější. Pojišťovny chtějí klienty směřovat co nejvíce k elektromobilitě. Elektromobily ale mají svá rizika, která se brzy do cen povinného ručení promítnou. Opravy elektromobilů bývají dražší z důvodu moderní a drahé technologie. Jejich tichá jízda může ve městech způsobit větší množství srážek s chodci.

povinné ručení na elektromobil

Je pojištění elektromobilu levnější než u klasických pohonů?

Doposud měl povinné ručení elektromobil levné. Pojišťovny neměly určené kategorie pro elektromobily a řadily je všechny do nejnižších sazeb. Tím, že bylo elektroaut málo, chyběla pojišťovnám konkrétní data, jak nastavit pojistné produkty. Neměly informace o četnosti havárií, oprav, nákladech na opravy. To se s rozmachem elektromobility mění a mění se i nastavení cen.

Aktuálně se od tohoto přístupu ustupuje a svou roli hrají klasické parametry:

  • výkon elektromotoru
  • hmotnost
  • značka
  • pořizovací cena automobilu
  • rok výroby
  • počet najetých kilometrů automobilu
  • trvalé bydliště majitele
  • věk majitele

Nejdůležitější jsou pro stanovení ceny první dva parametry. Pro výpočet bonusů platí i zde klasické měřítko historie pojistných událostí.

Novinka z Allianz pojišťovny!

“Sledujeme současné trendy a je pro nás velmi důležité, aby nabídka našich produktů odpovídala požadavkům a očekáváním našich klientů. Majitelé elektromobilů a plug-in hybridů si tak u nás mohou vybrat jeden ze čtyř balíčků autopojištění, který je nově rozšířený o výhody, jako je odtah k nejbližší nabíjecí stanici nebo pojištění baterie, nabíjecích kabelů a dalšího vybavení,” vysvětluje člen představenstva a CPO Allianz pojišťovny Josef Lukášek.

V rámci pojištění kryje Allianz jednu z nejdražších součástí elektromobilu – baterii, a to v důsledku jejího poškození, požáru a dalších pojistných nebezpečí. Toto pojištění chrání i nabíjecí kabely, wall boxy, adaptéry a další vybavení.

nabíjecí stanice tesla

Cena za povinné ručení: elektromobil vs. benzín

Podívejme se z pohledu povinného ručení na dva automobily Škoda (každé s jiným typem motoru).

1.) Škoda Enyaq Sportline iV 80

  • pořizovací cena vychází na cca 1.400.000 Kč
  • elektromotor má výkon 150 kW, baterie je na 77 kWh
  • odhadovaná spotřeba je 16,7 kWh / 100 km, dojezd: 509 km
  • nejlevnější povinné ručení vozu Škoda Enyaq je za 2.200 Kč

2.) Kodiaq ve verzi RS

  • cena se pohybuje okolo 1.300.000 Kč
  • benzínový motor má výkon 245 koní, výkon je 180 kW
  • povinné ručení vozu Škoda Kodiaq je za cenu okolo 3.000 Kč

Tip! Ceny povinných ručení různých automobilů u všech 10 pojišťoven si můžete zdarma porovnat také sami. Zvládnete to do 5 minut zde:

Porovnej povinná ručení

nabíjení elektromobilu

Vše, co potřebujete vědět o výkonu elektromotoru

U elektromobilů se setkáte s údajem kWh. Ten souvisí s baterií a dojezdem elektromobilu. Elektromobil spotřebuje na ujetí 100 kilometrů zhruba 12-16 kWh elektřiny. Pokud má automobil kapacitu baterie 77 kWh, odvodíte si, že má dojezd zhruba 500 kilometrů. Zorientujte se s námi v cenách za dobíjení elektromobilu.

Důležitý je také výkon elektromotoru. Ten slouží k porovnávání jednotlivých vozů. Jde o komplexní veličinu, která ukazuje, jak rychle se udělá určitá práce. 1 Watt znamená, že se za 1 sekundu vykoná práce jednoho joulu. Dříve se uváděla koňská síla, ta měla přirovnat práci stroje k práci koní, na kterou byli dříve lidé zvyklí. Používá se přepočet 1 kW = 1,36 HP.

Zjednodušeně se dá říct, že čím vyšší výkon, tím rychlejší odpich po sešlápnutí plynového pedálu. U elektromotorů se dosahuje maximálního točivého momentu prakticky hned po jeho zapnutí. Třeba Tesla Model S Plaid dosáhne z 0 na 100 km/h za 2,1 sekundy. U BMW i4 Gran Coupé dosáhneme této rychlosti za 5,7 sekundy. U Škody Enyaq Sportline za 8,7 sekundy.

Tip! Pokud jste si pořídili první elektromobil, nezapomeňte si také změnit energetický tarif na jeho domácí nabíjení. Srovnání možností od různých dodavatelů zvládnete pár kliky zde:

Porovnej dodavatele elektřiny

nabíjení elektromobilu

Cena povinného ručení podle výkonu elektromotoru

Zajímají vás ceny povinného ručení osobních automobilů? Podívejte se na náš nedávný článek s tabulkou cen a bonusů povinného ručení. Jak změní ceny pro povinné ručení elektromobil a především jeho výkon?

Výkon motoru Nejnižší nabídka – povinné ručení na elektromobil Další nabídky
100 kW (Hyundai Kona s motorizací Eco) 1.900 Kč 2.600 Kč
132 kW (Škoda Enyaq SPORTLINE iV 60) 2.200 Kč 3.000 Kč
400 kW (BMW i4 Gran Coupé) 2.200 Kč 3.000 Kč
820 kW (Tesla Model S Plaid) 2.200 Kč 3.000 Kč

Jak je vidět z tabulky výše, výkon elektromotoru nijak zásadně nemění cenu povinného ručení. Možná je právě teď čas koupit elektromobil a sjednat pojištění, dokud jsou ceny napříč výkonem vyrovnané. Zkuste si s námi také zjistit, na kolik vás s elektromobilem vyjde cesta do práce.