Bankovní poplatky: Jak na nich co nejvíc ušetřit, nebo se jim zcela vyhnout?

online banking

[obsahova-navigace]

Dobrou zprávou je, že banky pomalu opouštějí schéma, kdy klient platil bankovní poplatky už jen za to, že existuje. Mohou Vás ale překvapit i jiné poplatky! Pojďme si na ně společně posvítit a probrat jednotlivé nabídky bank.

bankovní poplatky

Bankovní poplatky za vedení účtu

Co se týče měsíčního poplatku za vedení účtu, v současné době se poplatková politika většiny bank dá rozdělit do tří typů:

  • Účet bez poplatků a jakýchkoliv dodatečných podmínek
  • Účet bez poplatků v případě, že klientovi na bankovní účet chodí měsíčně určitý finanční obnos
  • Účet s pevně daným měsíčním poplatkem

První zmíněná možnost, tedy účet bez poplatků, je dnes již nejběžnější. Druhá a třetí zmíněná možnost se ovšem stále objevuje, tzn. banky klientům nabízí bezplatný bankovní účet, když zaplatí určitou měsíční částku nebo splní určité podmínky. A jaké že to jsou? Podívejte se na oblíbené účty a jejich bankovní poplatky, případně vedení účtu zdarma:

Banka Název účtu Podmínky bezplatného účtu
Raiffeisenbank Chytrý účet Bez podmínek
UniCredit Bank Open účet Poplatek 89 Kč/měsíc za vedení účtu
Česká spořitelna Standard účet Bez podmínek
Moneta Money Bank Tom Plus Bez podmínek
ČSOB Plus Konto Bez podmínek

Tip! Zajímají vás komplexní informace o bankovních účtech na trhu, tzn. o poplatcích, výši úrokových sazeb a dalších užitečných informacích? Naše porovnání účtů vám v mžiku ukáže, kde seženete nejvýhodnější bankovní konto.

Porovnej bankovní účty

Výběr z cizího bankomatu

Další služby, za které se nejčastěji platí

I když natrefíte na bezplatný bankovní účet, určité úkony bývají u některých bank zpoplatněny. Které to jsou?

Poplatek za výběr z cizího bankomatu

Každá banka umožňuje bezplatné výběry v rámci své vlastní bankomatové sítě. Za výběr z cizího bankomatu se ale u některých ještě stále platí. Poplatek za výběr z cizího bankomatu se většinou pohybuje v rámci desítek korun. Naproti tomu některé banky umožňují tento výběr zcela zdarma a bez podmínek:

Banka Název účtu Poplatek za výběr z cizího bankomatu
Raiffeisenbank Chytrý účet 0 Kč
UniCredit Bank Open účet 0 Kč
Česká spořitelna Standard účet 40 Kč
Moneta Money Bank Tom Plus 0 Kč
ČSOB Plus Konto 40 Kč

Platba na zahraniční účet

Nejdražší službou bývá zahraniční platba, jejíž cena se většinou pohybuje v rozmezí mezi 50 a 300 Kč. Banky obvykle zpoplatňují nejen odchozí, ale i příchozí platbu. Některé banky však v rámci svých prémiových účtů poskytují cenová zvýhodnění například příchozí a odchozí platbu za 1 Kč.

Banka Název účtu Poplatek za odchozí zahraniční platbu
Raiffeisenbank Chytrý účet 1 % z posílané částky, min. 300 Kč, max. 1.500 Kč + 450 Kč (poplatek OUR)
UniCredit Bank Open účet 0,9 % z posílané částky, min. 220 Kč, max. 1.500 Kč
Česká spořitelna Standard účet 1 % z posílané částky, min. 220 Kč, max. 1.500 Kč
Moneta Money Bank Tom Plus 1 % z posílané částky, min. 220 Kč, max. 1.500 Kč
ČSOB Plus Konto 0,75 % z posílané částky, min. 250 Kč, max. 750 Kč

Výběr z bankomatu v zahraničí

Pokud často cestujete a nechcete s sebou všude nosit naditý měšec plný místních peněz, zřejmě vás bude zajímat, kolik zaplatíte za výběry v cizině. To se liší podle různých bank – někde to můžete mít zadarmo, jinde za zahraniční výběr zaplatíte poplatek, pohybující se obvykle mezi 10 až 100 korunami. Většinou je částka za výběr z bankomatu v zahraničí pevně daná, někde je však částka daná procentem z vybírané sumy.

Banka Název účtu Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
Raiffeisenbank Chytrý účet 0 Kč
UniCredit Bank Open účet 0 Kč
Česká spořitelna Standard účet 5 Kč v rámci Erste Group, 40 Kč výběry v EUR, 125 Kč ostatní
Moneta Money Bank Tom Plus 0 Kč
ČSOB Plus Konto 5 Kč z bankomatů skupiny KBC, 40 Kč z bankomatů v EU/EHP, 100 Kč ostatní

Tip! Zajímalo by vás, jak to mají s bankovními poplatky také kreditní karty? Jedním klikem to zjistíte zde:

Podívejte se na kreditky

bankovní poplatky

Jak ušetřit za bankovní poplatky?

České domácnosti svým bankám platí za vedení účtu i stovky korun měsíčně. Díky několika jednoduchým krokům můžete vaše bankovní poplatky snížit, nebo je neplatit vůbec. Jak na to?

  • Vyřizujte online. Kdykoliv jdete na pobočku, čeká vás nevýhodná cena. Banky zpoplatňují vklad a výběr na pobočce. Některé společnosti dokonce své klienty motivují k online chování tím, že nabízí finanční odměnu za založení bankovního účtu, pokud si jej klient založí přes internet.
  • Vyberte si banku s hustou bankomatovou sítí. Mladé a progresivní banky jsou sice sympatické, ale nemusí mít tak hustou síť bankomatů, jako větší hráči na trhu. Výběry z cizích bankomatů vám můžou navýšit výdaje o stovky korun měsíčně.
  • Využívejte zahraniční SEPA platby. Pokud posíláte peníze do ciziny, zvolte možnost SEPA plateb. Při posílání peněz v rámci Evropského hospodářského prostoru tak můžete využít této služby, díky čemuž ušetříte na poplatcích.
  • Mějte přehled o bankovních produktech na trhu. Zjistěte si, kde můžete mít bankovní účet zdarma, zajímavou úrokovou sazbu a další benefity. Porovnáním cen si uděláte rychlý přehled o aktuálních nabídkách na trhu. 

banka

Bonusy, které nyní banky nabízí

Banky se neustále perou o nové klienty a tak nenarazíte jen na bankovní poplatky, těšit se můžete i na spoustu lákavých bonusů, ze kterých jsme vybrali následující:

  • Kapesné 300 Kč pro děti od 8 let. Pokud vašemu potomku stihnete založit dětský účet u AirBank do konce roku 2022, získá motivačních 300 Kč.
  • 1.000 Kč za založení účtu. Ani Moneta Money Bank nezůstává s finančními odměnami pozadu. V případě, že si zde založíte účet a do konce následujícího měsíce provedete platbu kartou v minimální hodnotě 1.000 Kč, připíší vám bonusových 1.000 Kč na účet.
  • 350 Kč za předložení ISIC karty. Všichni studenti od 15 do 30 let získají se založením účtu G2 od Komerční Banky 350 Kč, když zároveň předloží kartu ISIC.

Při výběru nového účtu ale nekoukejte jen na nablýskané bonusy, které banky aktuálně nabízí. Než se finálně rozhodnete, projděte si i všechny důležité bankovní poplatky.

Z finančního světa… by se vám mohly líbit i naše další tipy a doporučení:

* Hypotéka na 40 let: Jaké výhody přináší? Které banky ji nabízí?
* Na kolik peněz vás vyjde péče o seniora?
* Druhy platebních karet: Jak se v nich vyznat?