Anuita

Slovo anuita pochází z latinského annus, tedy roční. Anuita ve finančnictví představuje pravidelnou splátku, tedy splátku v pravidelných intervalech po dané období. Nejčastější bývá splátka měsíční a je po celou dobu splácení neměnná.

Co je to anuita?

Anuita je typická pro dlouhodobé úvěry nebo termínované vklady. U dlouhodobého úvěru je neměnná po celou dobu splatnosti úvěru. U hypotečního úvěru se vypočte anuitní splácení hned v počátku a po dobu fixace úrokové sazby zůstává neměnná. Po ukončení fixace úrokové sazby se anuita znovu určí na základě vývoje úrokové sazby na finančním trhu a podle strategie úvěrové společnosti.

Anuita je tvořena ze dvou položek – z úmoru a úroků. Úmor je samotná splátka vypůjčených peněz (jistiny) a úrok odměna úvěrové společnosti za půjčení peněz. Výše anuity se v čase nemění, mění se jen výše obou složek, ze kterých je anuitní splácení složeno. Úrok se v čase snižuje, zatímco úmor se zvyšuje.

Anuita a financování družstevních bytů

S anuitou se setkáme také u financování družstevních bytů. Někdy bývá chybně použita pro zůstatkovou hodnotu členského podílu družstva, tedy jako označení částky, kterou je potřeba družstvu ještě splatit. Anuita je i v tomto případě částka, kterou měsíčně platí člen družstva družstvu, které tento úvěr splácí původnímu majiteli, což bývá obvykle obec. Členové družstva se tedy anuitní splátkou podílí na úhradě tohoto úvěru a anuita se platí, dokud není celý úvěr splacený.

Výši anuitní splátky má každý byt nastavenou individuálně v závislosti na velikosti a dispozicích, jiné byty mohou mít už anuitu splacenu. Zbylou část úvěru je možné také jednorázově splatit. Byt v takovou chvíli přejde do osobního vlastnictví, a to buď hned, nebo až po stanovené době.

Nesplacenou část úvěru pro daný byt musí sdělit družstvo, stejně tak i výši anuity, kterou budete splácet, počet měsíců splácení. V tomto směru je potřeba ještě zmínit, že výhodou družstevního bydlení je, že se neplatí daň z převodu nemovitosti. Majitel zůstává totiž stále stejný – tedy obec. Člen družstva platí nájemné a anuitu.

Anuita a reverzní hypotéka

Dalším z možných využití anuity je reverzní hypotéka. Ta se využívá jako zajištění na stáří. Klient svou nezatíženou nemovitost zastaví a získá na sjednané období dohodnutou rentu, anuitu.