Bezúročná půjčka

Co je bezúročná půjčka?

Bezúročná půjčka nebo také půjčka s úrokovou sazbou 0 %. Bezúročná půjčka znamená, že na úrocích u takové půjčky nic neplatíte. Kolik si půjčíte, tolik byste měli zaplatit zpět. Výhodnější nabídku zřejmě nemůžete dostat. Bezúročná půjčka bývá běžná při půjčování v rodině, mezi kamarády, v některých případech i od zaměstnavatele.

Bezúročnou půjčku nabízejí i někteří obchodníci typicky na nákup domácích spotřebičů, třeba pračky, žehličky. V tomto směru se dočkáte třeba také označení “lednice na splátky bez navýšení”.

Raději si dohledejte RPSN

Úroková sazba je pro většinu z klientů hlavním rozhodovacím kritériem při pořizování úvěru. Ne vždy je ale tato informace plně vypovídající. Je proto lepší zaměřit se na RPSN, tedy na roční procentní sazbu nákladů. Tato informace říká, kolik celkově připlatíte na takové půjčce. RPSN zahrnuje nejen úrokovou sazbu, ale i všechny poplatky rozpočítané na rok. RPSN u bezúročné půjčky nebude u úvěrových společností nikdy nulová.

Jak to, že může banka poskytnout bezúročnou půjčku?

Bezúročná půjčka totiž neznamená, že bude bezplatná. I banky a úvěrové společnosti mají s půjčkou a jejím vyřízením práci, kterou chtějí zaplatit, navíc za tuto službu chtějí nějakou odměnu. Odměnou může být úrok, nebo poplatky. Za bezúročnou půjčkou se může opravdu skrývat nabídka s úrokem 0 %, ale s poplatky za správu, vyřízení, poplatky vedení účtu.

Docela běžně se u bank ale setkáte s bezúročným obdobím, které je typické u kreditních karet. U kreditní karty je odsouhlasený určitý rámec, který můžete využít. V rámci tohoto rámce můžete peníze čerpat podle potřeby. Pokud zvládáte peníze vracet v rámci dohodnutého bezúročného období, neplatíte z této půjčky žádný úrok. Bezúročné období bývá různě dlouhé, u kreditních karet jde obvykle o 45 dnů. V jiných případech jde o bezúročné období do konce kalendářního měsíce, a to i bez poplatků. Pak ale nastupují poměrně vysoké úroky.