Burza elektřiny

Elektřina je komodita a jako taková se obchoduje na komoditní burze. Burza elektřiny se jmenuje Power Exchange Central Europe (zkratka PXE) a vznikla v březnu 2007 jako dceřiná společnost Burzy cenných papírů Praha. Burza elektřiny PXE se soustředí především na český trh. Na PXE se však neobchoduje elektřina s fyzickou dodávkou, ale s finančním vyrovnáním. Slouží proto hlavně jako zajištění pro elektrárenské podniky i obchodníky proti budoucímu vývoji cen energie a cenovým výkyvům. Jinak je tomu u burzy zemního plynu, která je spojena s fyzickou dodávkou.

Od roku 2014 se aukcí elektrické energie a zemního plynu mohou účastnit také koneční zákazníci, kteří mají zájem o zprostředkování nákupu elektřiny. Nejčastěji se ale jedná o ministerstva, kraje, města, obce, nemocnice, školy, příspěvkové organizace a další instituce státní správy, které podléhají režimu veřejných zakázek. Pro přihlášení do burzy elektřiny není stanoven minimální objem poptávané elektřiny a ani plynu. Přitom výhodou je, že instituce státní správy nemusí vypisovat výběrové řízení na dodávky energie. Další výhodou je, že účastníci burzy elektřiny mohou tímto obchodováním získat výhodnější ceny elektrické energie než v rámci dohody mezi dodavatelem a odběratelem.

V obchodu burzy elektřiny pro koncové zákazníky vede ale kladenská burza ČMKBK (Českomoravská komoditní burza Kladno). Konečným zákazníkům, ne však domácnostem, je ČMKBK otevřena od roku 2009. Veřejní zadavatelé v tomto případě představují 91 % obchodů na dodávku elektřiny. V elektronickém burzovním systému se střetává poptávka kupujících s nabídkou dodavatelů energie. Výhodou je také rychlost nákupu, kdy od zadání poptávky do uzavření obchodu trvá zpravidla okolo jednoho týdne. Z uzavřeného obchodu na burze elektřiny se pak platí poplatek ve výši několika promile finančního objemu nakoupené energie.