Dálniční známka 2021

Pokud vlastníte dálniční známku z roku 2020, platí vám až do 31. ledna 2021. Nová dálniční známka 2021 bude stačit až od 1. února. Dálniční známka 2021 je k dostání stejně jako v roce 2020 na pobočkách České pošty, nebo na některém z obchodních míst EuroOil, samoobslužných kioscích v příhraničních oblastech před vjezdem na zpoplatněný úsek dálnice.   

Státní fond dopravní infrastruktury ve spolupráci s Ministerstvem dopravy spustil od 1. 1. 2021 systém elektronické dálniční známky a od 1. prosince 2020 je proto možné pořídit ji také elektronicky na e-shopu edalnice.cz.  

Dálniční známka pro osobní automobily do 3,5 tuny

Elektronická dálniční známka 2021 stojí pro osobní automobily do 3,5 tuny (včetně aut na LPG) stejně jako ta nalepovací: 

  • roční 1 500 Kč,
  • třicetidenní 440 Kč,
  • desetidenní 310 Kč.

Dálniční známka pro ekologické vozy

Novinkou je však také kategorie eko, kam spadají vozidla na biometan a zemní plyn. Pro tato vozidla je cena poloviční:

  • roční 750 Kč,
  • třicetidenní 220 Kč,
  • desetidenní 155 Kč.

Kdo je od dálničních známek osvobozen?

Zcela osvobozeny od platby za použití dálnice jsou elektroauta se speciální přidělenou státní poznávací značkou, tedy bateriové i vodíkové elektromobily, ale i plug-in hybridy s emisemi CO2 pod 50 g/km. Dále se osvobození týká aut přepravujících osobu s průkazem ZTP nebo ZTP/P a historických vozidel se speciální SPZ.

Jak funguje elektronická dálniční známka 2021?

Pokud si zvolíte okamžitou platnost elektronické dálniční známky, může hned po zaplacení kartou vyrazit na cestu. Pokud zvolíte platbu bankovním převodem, budete muset počkat až na doručení potvrzení o úhradě. Elektronická dálniční známka 2021 se dá pořídit s předstihem až tři měsíce. Roční elektronická dálniční známka má klouzavou platnost, takže bude vždy platit celý rok.

Elektronická dálniční známka 2021 se potýká s drobnými problémy, na které je vhodné při nákupu myslet a dávat bedlivý pozor. I přesto, že je potřeba zadat SPZ a e-mailovou adresu dvakrát ručně, 3 ze 100 kupujících udělá při vyplňování chybu. Někdo zadá špatnou SPZ, jiný variabilní symbol platby, nebo e-mailovou adresu. 

Může se pak stát, že zakoupíte dálniční známku někomu jinému. Při nákupu dálniční známky s okamžitou platností přes e-shop je tato chyba nevratná. Ideální je tedy kupovat známku s předstihem. Při nákupu na obchodním místě je možné chybu ještě do 15 minut opravit, ale pouze na obchodním místě, kde jste nákup realizovali. 

A ještě jedna podstatná informace na závěr: Pokuta za jízdu po zpoplatněném úseku bez platného dokladu může být až 20 000 Kč.