Dálniční známka Rakousko

Dálniční známku musí mít v Rakousku auta do 3,5 tuny a motorkáři. Automobily nad 3,5 tuny platí v Rakousku mýtné.

Dálniční známka Rakousko: cena

Rakousko umožňuje dvojí formu dálniční známky. Můžete si pořídit klasickou nalepovací známku, nebo elektronickou dálniční známku Rakousko. Cena je ale stejná. A nezměnila se ani oproti roku 2020.

Dálniční známka pro osobní vozidla do 3,5 tuny stojí:

  • desetidenní 9,50 eur
  • dvouměsíční 27,80 eur
  • roční 92,50 eur

Pro motorku stojí dálniční známka Rakousko:

  • desetidenní 5,50 eur
  • dvouměsíční 13,90 eur
  • roční 36,70 eur

Dálniční známka Rakousko: kde ji koupit?

Klasickou nalepovací dálniční známku můžete koupit už před cestou na benzinkách poblíž rakouských hranic, v označených směnárnách nebo na pobočkách ÚAMK (v Plzni, Českých Budějovicích, Pardubicích, Hradci Králové, Brně a Ostravě, v Praze na recepci sídla ÚAMK, Na Strži 9). Nebo pak přímo na místě v Rakousku, a to nejčastěji na benzinkách nebo na bývalých hraničních přechodech (setkáte se s označením “Vignette, případně “Autobahnvignette”).

Ještě jednodušší je nákup elektronické dálniční známky. E-shop s elektronickými známkami je i v češtině. Stačí zadat délku platnosti, SPZ a zaplatit kartou. Jako soukromá osoba ale musíte počítat s tím, že dálniční známka může začít platit nejdříve 18 dnů po zakoupení. Důvodem je ochrana spotřebitele, která umožňuje odstoupit do smlouvy do 14 dnů. Při plánování dovolené na to myslete v předstihu.

Pokud si dálniční známku nepořídíte, může vám hrozit pokuta na místě ve výši minimálně 120 eur, nezaplacené pokuty se mohou vyšplhat na 300 eur až 3 000 eur.

Pozor na úsekové mýtné!

V Rakousku jsou však zpoplatněné nejen dálniční úseky, setkat se můžete i s úsekovým mýtem. Jedná se o jednorázový poplatek za průjezd např. alpským Brennerským tunelem. Jde o finančně náročné stavby, které se platbou mýtného aspoň částečně splácí. Aktuálně se vybírá na pěti místech, a to na dálnici A 9 Pyhrn, A 10 Tauern, A 11 Karawanken, A 13 Brenner a rychlostní silnici S 16 Arlberg.

Tip! Před cestou do Rakouska ještě obvykle čtete naše průvodce:

* Povinná výbava auta v Rakousku
* 10 nejkrásnějších jezer v Rakousku