Dálniční známka Slovensko

Oproti České republice se na Slovensku používají jen elektronické dálniční známky, tedy žádné lepení dálničních známek na čelní sklo, ale ani se neinstaluje žádná palubní jednotka. Fyzická dálniční známka Slovensko už před několika lety opustila. Kompletně elektronicky se proto provádí i kontrola platností dálniční známky i rozesílání pokut.

Zpoplatněných je na Slovensku okolo 622 kilometrů dálnic a rychlostních silnic. Jejich síť je zakreslena a vypsana na webu Národní dálniční společnosti.

Dálniční známka Slovensko: cena

Cena a varianty pro dvoustopé motorové vozidlo a nebo soupravu do 3,5 tun:

  • roční 50 eur (platnost od 1. ledna daného kalendářního roku nebo od data úhrady v průběhu kalendářního roku, do 31. ledna roku následujícího),
  • 365 dní 50 eur,
  • 30 dní 14 eur,
  • 10 dní 10 eur.

Slovenskou dálniční známku můžete zakoupit na webu eznamka.sk. Pokud používáte i přípojné vozidlo a celá souprava má více než 3,5 tuny, je potřeba zakoupit dálniční známku i pro přípojné vozidlo. Cena dálničních známek pro toto přípojné zařízení je stejná jako pro vozidlo tažné. Pokud ale tato jízdní souprava dosahuje hmotnosti do 3,5 tuny, postačí pro jízdu po zpoplatněných úsecích jen jedna dálniční známka.

Dálniční známka Slovensko: platnost

Elektronickou dálniční známku si můžete koupit okamžitě nejen přes online portál, ale také v mobilní aplikaci. Běžné jsou i samoobslužné automaty, které najdete na čerpacích stanicích před hranicemi, ale i ve vybraných servisech, nebo na bývalých hraničních přechodech a jiných obchodních místech.

Slovenská dálniční známka je platná, stejně jako v České republice, až po obdržení platby. Na to je vhodné myslet u platby převodem, který může trvat několik dnů. Proto není vhodné čekat až na poslední den před odjezdem na Slovensko, ale koupit známku předem. Po koupi dálniční známky dostane motorista elektronický doklad, na obchodních místech papírový. Ale s sebou ve vozidle toto potvrzení pro jízdu na zpoplatněných úsecích nepotřebujete.

Platnost slovenské dálniční známky se kontroluje pomocí mýtných bran. Pokud cizinec nemá dálniční známku uhrazenou, může ho dostihnout pokuta až 500 eur.

Tip! Na cestu na Slovensko se vám ještě bude hodit:

* Cestovní pojištění na Slovensko
* Cesta na Slovensko autem 2021