Daň z elektřiny [aktualni-rok]

Daň z elektřiny, zemního plynu a z pevných paliv byla v ČR zavedena k 1. lednu 2008 na základě podmínek členství ČR v Evropské unii. Tato povinnost je zpracována v zákoně č. 261/2007 Sb. – Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, část čtyřicátá sedmá – daň z elektřiny. Jedná se o daň ekologickou a je již součástí uhrazené ceny elektřiny konečným spotřebitelem. Předmětem daně je podle tohoto předpisu elektřina uvedená pod kódem nomenklatury 2716. Základem daně pro výpočet je množství 1 MWh. Sazba daně pro rok [aktualni-rok] je 28,30 Kč/MWh a vypočítává se vynásobením základu daně touto sazbou. Zdaňovací období je jeden měsíc.

Konečný zákazník se však touto daní nemusí nijak zabývat, je součástí ceny služeb, podobně jako je tomu u DPH. Daň z elektřiny odvádí dodavatelé elektřiny hromadně za všechny zákazníky Celní správě. Plátcem daně je ve smyslu tohoto zákona dodavatel, který na daňovém území dodal elektřinu konečnému spotřebiteli, provozovatel distribuční soustavy, nebo provozovatel přenosové soustavy.

Existují ale také výjimky, které jsou od daně z elektřiny osvobozeny. Týká se to elektřiny, která je ekologicky šetrná a vyrobená v odběrných místech podle energetického zákona, pokud se zde rovněž i spotřebuje, a ‍instalovaný výkon takové výrobny podle energetického zákona zároveň nepřesahuje 30 kW, nebo je vyrobená v dopravních prostředcích, pokud je tam spotřebována. Dále elektřina z výrobků, které podléhají dani ze zemního plynu, dani z pevných paliv nebo spotřební dani a nebo např. elektřina, pokud se používá k technologickým účelům nezbytným pro výrobu elektřiny, kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, nebo ke krytí ztrát v přenosové nebo distribuční soustavě.

Výjimky a osvobození od daně z elektřiny schvaluje Celní správa. Plátce daně má povinnost podat návrh na registraci k dani u Celního úřadu nejpozději v den vzniku povinnosti daň z elektřiny přiznat a zaplatit (tedy dnem dodání elektřiny konečnému spotřebiteli na daňovém území). Plátci jsou povinni předložit daňové přiznání a zaplatit daň do 25. dne po skončení zdaňovacího období.