Dlužník

Kdo je dlužník?

Dlužník je osoba, a to jak fyzická, nebo i právnická, která je povinna plnit ze závazkového vztahu vůči věřiteli. Pokud dlužník dlužnou částku neuhradí do stanoveného termínu, bývá označen za neplatiče. Dlužník dlužníka je označen jako poddlužník. Dlužník má vůči věřiteli dluh. Věřitel má vůči dlužníkovi pohledávku. Díky dluhu dlužník získává prostředky nebo komodity, které může okamžitě využívat, ale které splatí až později.

Typy dluhu

Dlužník má tedy dluh, závazek, který má povinnost splnit. Dluh může být peněžního charakteru, ale může jít i o povinnost jiného plnění. Dluh bývá doplněn splátkovým kalendářem, který stanovuje datum, k jakému se musí dluh splácet a celý splatit, ale také částka, která se splácí. Při úhradě dluhu se splácí i odměna věřiteli, že poskytl půjčku. Splácí se proto tedy s úroky, poplatky.

Dlužník v exekuci

Povinností dlužníka je i to, aby nepřijímal další nové závazky, které by nemohl řádně a včas splnit. Pokud dlužník neplní včas, může situace vést až k exekuci, které předchází soudní nalézací řízení. To rozhoduje o tom, kdo je dlužník, kolik má zaplatit. Pokud dlužník toto rozhodnutí ignoruje a dobrovolně neplní, existuje riziko, že dojde i k exekuci majetku.

Dluh vedoucí k exekuci může začít nejprve velmi nenápadně, např. jako neuhrazení jízdy v MHD zachycené revizorem, bezmyšlenkovitým nákupem spotřebního zboží nebo dovolené, neuvážené drobné prohřešky, které nehradí, případně nevýhodný úvěr.

Pojmy dlužník a dluh jsou k nalezení v Novém občanském zákoníku (Předpis č. 89/2012 Sb.), ve kterém jsou také definovány práva a povinnosti ze zástavního práva, výkon zástavního práva. V paragrafu § 1789 je stanoveno, že “ze závazku je dlužník povinen něco dát, něco konat, něčeho se zdržet nebo něco strpět a věřitel je oprávněn to od něho požadovat. Závazek nelze změnit bez ujednání věřitele a dlužníka, ledaže zákon stanoví jinak.”